Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vége a tűzszünetnek

888.hu - MTI

2020.10.26. 08:30

Ugyan a washingtoni tárgyalások megállapodásai átmenetileg működőképesnek tűntek, hétfő reggel újra ágyú dörrent.

 

A hegyi-karabahi humanitárius tűzszünet megszegésével vádolta egymást Örményország és Azerbajdzsán hétfőre virradóan, nem sokkal a fegyvernyugvásra vonatkozó washingtoni bejelentést követően.

Az azerbajdzsáni külügyminisztérium szerint az örmény erők Terter városát és a környező településeket támadták, Hikmet Hajiyev azeri elnöki tanácsadó pedig a Twitter közösségi oldalon azzal vádolta Jerevánt, hogy a tűzszünetet csak ürügyül használja csapatai átcsoportosítására. A tárca részéről hangsúlyozták: Baku betartotta az egyezséget.

Susan Sztepanján, az örmény védelmi minisztérium szóvivője azeri ágyúzásról számolt be a Twitteren, azzal vádolva Bakut, hogy megszegte a fegyvernyugvást, ami helyi idő szerint reggel 8-kor lépett volna életbe.

A hegyi-karabahi régió védelmi minisztériuma szintén azeri támadásról számolt be, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a maguk részéről betartották a tűzszünetet.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma vasárnap jelentette be a humanitárius tűzszünetre vonatkozó döntést, azt követően, hogy a tárca vezetője, Mike Pompeo és Stephen Biegun amerikai külügyminiszter-helyettes pénteken és szombaton Washingtonban külön tárgyalt az azeri és az örmény külügyminiszterrel.

A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban szeptember 27-én újultak ki a harcok. Azerbajdzsánban és Örményországban hadiállapotot vezettek be, mozgósítást rendeltek el. Jereván és az egyes jelentések szerint Törökország támogatását élvező Baku orosz, illetve nemzetközi közvetítéssel kétszer is, október 10-étől, majd október 17-étől humanitárius tűzszünetben állapodott meg a foglyok és a halottak kicserélése érdekében, de a fegyverek mégsem hallgattak el.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére