Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vége a hazudozásnak: a "mérsékelt" szíriai lázadók al-Kaida tagszervezetekké váltak

Vincze Viktor Attila

2017.01.29. 15:58

Hivatalosan is összeolvadt több lázadó szervezet a szíriai Idlib tartományban az al-Kaida helyi fiókszervezeteként mûködõ Dzsabhat Fatah as-Sám nevû szélsõséges csoporttal. Az új alakulat (egyelõre) a Tahrír as-Sám (Szíria Felszabadítása) nevet vette fel. Ezzel nagyjából véget is ért a nem iszlám szélsõséges felkelõ csoportok létezésérõl szóló dezinformációs taktikának Szíriában.
IDLIB, 15:58

Hivatalosan is összeolvadt több lázadó szervezet a szíriai Idlib tartományban az al-Kaida helyi fiókszervezeteként működő Dzsabhat Fatah as-Sám nevű szélsőséges csoporttal. Az új alakulat  (egyelőre) a Tahrír as-Sám (Szíria Felszabadítása) nevet vette fel. Ezzel nagyjából véget is ért a nem iszlám szélsőséges felkelő csoportok létezéséről szóló dezinformációs taktikának Szíriában.

Kezd tisztulni a helyzet a még jelenleg is iszlamista lázadó csoportok által megszállt szíriai Idlib tartományban. Ennek az az oka, hogy már nem folytatható tovább az, a csoportok átnevezésével való trükközés, amit eddig annak elrejtésére alkalmaztak a lázadók, hogy valójában az al-Kaida terrorszervezethez tartoznak.

Vége van, az úgynevezett mérsékelt lázadó erők létezésére való hivatkozással történő megtévesztésnek. Ez egyébként az orosz és szír kormányzati források szerint csak azt a célt szolgálta, hogy az USA és az amerikai irányítás alatt működő ENSZ így fegyvereket és lőszer utánpótlást juttathasson - a kormányerők vonalain keresztül is -  az iszlamista fegyveres felkelő csoportoknak.

A korábban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyaként tevékenykedő an-Nuszra Front néven ismert Fatah as-Sámhoz négy kisebb felkelő szervezet csatlakozott, köztük az aleppói lázadócsoportok egyik legbefolyásosabbja, a Núreddín az-Zinki, létrehozva így a Tahrír as-Sámot.

A legfrissebb fejlemények azt eredményezték, hogy a lázadó erők többsége mostantól már nyíltan bevallja, hogy az al-Kaida parancsnoksága alatt tevékenykedik.

Az új szervezetet élére hírforrások szerint Abu-Dzsábir Hásim sejk, az ugyancsak iszlamista elveket valló Ahrár as-Sám lázadó szervezet volt vezetője került.

Az Ahrar al Sham eddig török és amerikai támogatással működött. A Zinki (Zengi) csoport pedig a CIA támogatásával kapott korszerű páncéltörő rakéta fegyvereket az USA-ból és az öböl menti arab országok fegyverkészleteiből.

Helyi források szerint Abu-Dzsábir Hásim sejk tűzszünetet jelentett be a Dzsabhat Fatah as-Sám és más frakciók között. A szélsőséges szervezet a héten indított támadást több, magukat az asztanai béketárgyalásokon képviselő szervezet ellen.

A szélsőségesek azzal vádolták ezeket a csoportokat, hogy összeesküdtek ellene az Oroszország, Irán és Törökország által szervezett kazahsztáni, asztanai béketárgyaláson. A Tahrír as-Sám frakciói nem vettek részt az egyeztetésen.

A megtámadott csoportok a héten beolvadtak az Ahrár as-Sámba, amely értesülések szerint összecsapott a még szombaton is támadásokat végrehajtó Fatah as-Sámmal.

Az AFP, francia hírügynökség úgy tudja, hogy a bejelentést heves harcok és a Fatah as-Sám előrenyomulása előzte meg. Idlíb tartományban a Fatah as-Sám két települést is elfoglalt a rivális csoportoktól.

Már amennyire át lehet tekinteni a lázadó csoportok zavaros szervezeti viszonyait, a terület ismerői szerint a legújabb változások következtében azt lehet mondani, hogy mostanra már csak két nagy, egymással versengő iszlamista szervezet ellenőrzi az észak-szíriai Idlíb tartomány felkelők által megszállt részét, amely még kiterjed Aleppó városának környékére is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Gyurcsány Brutus nyomában

Gyurcsány Brutus nyomában

Antonius gyászbeszéde érződik Gyurcsány Európa-napi bejegyzésében a közösségi oldalán.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére