Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Varsó jogi lépéseket mérlegel, ha a Pfizer nem pótolja kiesett szállítmányait

MTI - 888.hu

2021.01.22. 10:46

Lengyelország jogi lépéseket vesz fontolóra, amennyiben a Covid-19 elleni egyik vakcina gyártója, a Pfizer az első negyedév folyamán nem pótolja jelenleg csökkentett szállítmányait – közölte Piotr Müller kormányszóvivő egy pénteki interjúban.

 

A lengyel közszolgálati rádió arról tudakozódott a kormányszóvivőnél, hogy a kormány kész-e hasonló lépéseket tenni a BioNTech–Pfizer akadozó vakcinaszállítmányai miatt, mint amilyeneket Olaszország esetében Domenico Arcuri járványbiztos helyezett kilátásba.

Müller szerint ezt a döntést a kormány a következő hónapban hozhatja meg, „amennyiben a szállítmányokat nem egészítik ki úgy, ahogyan azt a gyártó megígérte”.

Aláhúzta: a gyártó kötelezte magát a kiesett szállítmányok pótlására, és Varsó arra számít, hogy ez valóban meg is történik.

Ha viszont nem így lesz, akkor természetesen jogi lépéseket kell fontolóra venni”

– tette hozzá. Müller fontosnak nevezte, hogy az oltóanyag-szállítmányok az eredetileg tervezett mennyiségben az első negyedév végéig Lengyelországba érkezzenek.

A Pfizer a múlt héten jelezte, hogy február elejéig ideiglenes fennakadások lehetnek a szállítmányokban,

egyúttal hangsúlyozta, hogy a belgiumi üzem bővítése következtében jelentősen nőnek majd gyártókapacitásaik. Az uniós beszerzéseket koordináló Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen ennek kapcsán közölte: a gyártók garantálják, hogy 2021 első negyedévében teljesítik korábbi vállalásaikat.

Lengyelországba hétfőn 176 ezer adag BioNTech–Pfizer-féle vakcina érkezett, a tervezett 360 ezer helyett.

A gyártók szerint a szállítmányok eredeti üteme hétfőtől helyreáll, és február közepétől nagyobb lesz a mennyiség.

Mateusz Morawiecki kormányfő szerdán levélben fordult az európai uniós szervek vezetőihez, kérve, hogy a Covid-19 elleni oltási program megfelelő ütemezése érdekében sürgősen tisztázzák a BioNTech–Pfizer-vakcinaszállítmányok átmeneti korlátozásának problémáját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére