Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Válságban a román kormány

Bokor Gábor

2017.06.13. 15:58

Liiviu Dragnea, a kormány fõ erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke felszólította Sorin Grindeanu kormányfõt, hogy mondjon le, azonban a miniszterelnök egyelõre nem is akar hallani errõl.
BUKAREST, 15:58

Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke felszólította Sorin Grindeanu kormányfőt, hogy mondjon le, azonban a miniszterelnök egyelőre nem is akar hallani erről.

A Mediafax, valamint a News.ro PSD-s forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a szociáldemokraták elnöke hétfő este tárgyalt a miniszterelnökkel és szembesítette azzal, hogy elveszítette a pártvezetés bizalmát. Dragnea megkérte Grindenaut, hogy álljon fel a miniszterelnöki székből, míg nem késő. A szocdem pártvezető állítólag a kormányprogram végrehajtásának késlekedésére hivatkozott, egyebek mellett arra, hogy a kormány nem hozta létre a választási kampányban beígért szuverén befektetési alapot.

A román lapok hete óta cikkeznek arról, hogy a miniszterelnök és a pártvezető között megromlott a viszony. A decemberi parlamenti választások után kérte meg Dragnea Grindenaut, hogy legyen kormányfő, mivel kiderült, hogy priusza miatt ő nem lehet miniszterelnök. Liviu Dragnea sohasem titkolta, hogy Grindenaut helyettesének tekinti, továbbá elvárja tőle, hogy elvégezze a pártszékház utasításait.

Sorin Grindenau azonban az utóbbi időben önállósodni látszik és igyekszik elhatárolódni Dragenától, amit utóbbi nehezen visel el. Romániai elemzők szerint a kormányfői tisztségben megerősödött politikus arra vár, hogy Dragneát második korrupciós pere végleg eltávolítsa a politikából.

A szociáldemokraták vezetője hetekkel ezelőtt már bejelentette, hogy a párt elemzéseknek veti alá a kormánytagok féléves eredményeit. A román lapok úgy vélik, hogy a kilátásba helyezett értékelés eredménye szerdán kerül majd a PSD végrehajtó bizottsága elé, ekkor jelenthetik majd be, hogy kik azok a miniszterek, akiknek a munkájával a párt elégedetlen, milyen mértékű kormányátalakítást tart szükségesnek a párt vezetősége.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére