Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Választások Új-Zélandon – A voksolásnak vége, megkezdődött a szavazatszámlálás

MTI - 888.hu

2020.10.17. 11:30

A közvélemény-kutatások szerint a jelenlegi miniszterelnök, Jacinda Ardern vezette baloldali-liberális Munkáspárt kényelmes többséggel végez az élen.

 

Bezártak a szavazóhelyiségek, és megkezdődött a szavazatok összeszámlálása szombaton helyi idő szerint este Új-Zélandon, ahol parlamenti választásokat tartottak.

Az egyedüli kérdés, amire a szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapuló (exit-poll) felmérések sem tudtak egyértelmű választ adni, az volt, hogy

vajon a pártnak sikerül-e 50 százalék fölötti eredményt elérnie.

Ez azt jelentené, hogy a Munkáspárt önállóan, koalíciós partner nélkül alakíthatna kormányt, ami azóta nem sikerült egyetlen pártnak sem, hogy Új-Zélandon 24 éve bevezették az arányos választási rendszert.

Előrejelzések szerint a Jacinda Ardern miniszterelnök vezette Munkáspárt megőrizheti relatív többségét a törvényhozásban,

de vélhetően nem lesz képes koalíciós partner nélkül, egyedül kormányozni.

A választásokkal egy időben népszavazást tartanak a szabadidős marihuána-használat és az eutanázia engedélyezéséről is.

A Newshub-Reid közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése szerint

Jacinda Ardern pártjának támogatottsága 45,8 százalékon állt,

ez 4,3 százalékpontos csökkenést jelent az előző mérésekhez képest. Az ellenzéki, Judith Collins vezette konzervatív Nemzeti Párt támogatottsága viszont 1,5 százalékponttal 31,1 százalékra nőtt.

A Zöld Párt, amelyet sokan a Munkáspárt lehetséges koalíciós partnerének tartanak, 6,3 százalékon áll. A közvélemény-kutatások ugyanakkor a Munkáspárt jelenlegi koalíciós partnerének, a Winston Peters miniszterelnök-helyettes vezette, Új-Zéland az Első elnevezésű populista pártnak a leszereplését jósolják.

Ardern elnyerte az új-zélandiak rokonszenvét a koronavírus-járványra adott határozott válasszal, valamint a christchurchi mecsetek elleni mészárlást követően a katonai jellegű fegyverek tartását betiltó törvénymódosítással. Több bírálat érte viszont a gazdaságpolitikáját, és elemzők rámutatnak arra, hogy a turisztikai szektor járvány miatti súlyos meggyengülése tükröződhet a szavazás eredményén is.

A szavazásra jogosult mintegy 3,5 millió állampolgár közül minden korábbinál többen, mintegy 1,5 millióan már előre leadták szavazatukat. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint szombat este (közép-európai idő szerint reggel 8 órakor) zárnak be, és már akkor várhatóak előzetes eredmények.

A 40 éves miniszterelnök a kampányhelyszínek többségén olyan fogadtatásban részesült, mint egy rocksztár.

A kisgyerekes anya népszerűségét többek között azzal alapozta meg, hogy kormánya sikeresen kezelte a koronavírus-járványt: az ötmillió lakosú szigetországban jelenleg nincs járvány, nincs érvényben sem maszkviselési, sem távolságtartási kötelezettség.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére