Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Valahol a House of Cards és Az elnök emberei sorozatok között félúton van a valóság”

888.hu / Origo

2020.10.27. 20:45

Dr. Mártonffy Balázs politológust kérdeztük az amerikai elnökválasztás kapcsán.

Már csak alig egy hét választ el minket a világ egyik legnagyobb jelentőségű politikai eseményétől, az amerikai elnökválasztástól. Izgalmas küzdelem zajlik a szemünk előtt Donald Trump elnök és kihívója, Joe Biden között.

A november 3-ára kitűzött elnökválasztás kapcsán az Origo elnökválasztási elemzősorozatot indított. A műsor szakértő-házigazdáját, dr. Mártonffy Balázs John McCain-díjas politológust, az NKE egyetemi adjunktusát kérdeztük a kampányról, a közvélemény-kutatásokról, az esélyekről.

Lehet-e olyan meglepetésre számítani a közvélemény-kutatások és az eredmény tekintetében, mint a 2016-os választásoknál?

Minden lehet, de szerintem valamilyen meglepetés mindenképp valószínű, mivel a koronavírus még több bizonytalanságot hozott a rendszerbe, hiszen az egészségügyi kockázatok miatt még többen élnek az előszavazás vagy a levélszavazat lehetőségével. A levélszavazatok és az előszavazatok száma napról napra nő. Az október 26-i friss adat szerint már legalább 56,8 millióan adták le voksukat. A választás napján valószínűleg ezt a mennyiséget nem fogják tudni feldolgozni.

A választás idején megnyíló exit pollok csak részben tudják figyelembe venni a levél útján beérkező szavazatokat, ami szintén bizonytalansághoz vezethet. A tapasztalatok szerint a republikánusok szavaznak inkább személyesen, és főképp a demokraták élnek a levélszavazás lehetőségével. De semmit nem lehet készpénznek venni. Valószínűleg nem lesz eredmény november 3-án éjfélig, és várhatóan a csatatérállamokban dől el a szavazás.

Mit gondol a közvélemény-kutatásokról?

Meglátásom szerint ez a választás a többihez képest még nehezebben mérhető pontosan lekérdezések útján. Trump kifejezetten megosztó figura, az ő választói nem feltétlenül fedik fel magukat mindig nyíltan. Mostanában egyes közvélemény-kutatók ezt úgy próbálják kompenzálni, hogy a szomszédokat is megkérdezik arról, vajon hogyan szavazhat a mellettük lakó.

Szó esett csatatérállamokról, ez mit takar, melyek ezek?

Csatatérállamoknak nevezzük azokat, amelyek nem egyértelműen demokraták vagy republikánusok. Ezek éppen most a következők: Texas, Florida, Ohio, Észak-Karolina, Pennsylvania, Arizona. Nagyon sok múlik azon, hogy ezekben az államokban mi lesz a szavazás kimenetele.

Mennyivel csúnyább ez a kampány, mint az eddigiek?

Minden kampány csúnya, pláne, ahogy a végéhez közeledünk, de persze minden relatív. Alapvetően azt gondolom, hogy minél élesebb a verseny, annál csúnyábbnak tűnik a kampány. Szándékosan használtam a tűnik szót, mert a régmúlt választásokat belengi egyfajta nosztalgikus hangulat, azaz a múltbeli kampányokat hajlamosak vagyunk mindig szebbnek látni.

Mi az utolsó három hét jelentősége? Változhat bármi ebben az időszakban?

Az előre leadott szavazatok magas száma miatt ugyan azt is gondolhatnánk, hogy a véghajrá már nem nyom olyan sokat a latban, de ez téves gondolat is lehet. Vélhetően az szavazott előre, aki amúgy is biztos volt a dolgában. A bizonytalan szavazók pedig lehet, hogy csak most, a napokban döntenek.

Van olyan sorozat, amely a legjobban szemlélteti az amerikai elnökválasztást?

Ha valaki megnézi a House of Cardsot és Az elnök embereit, akkor szerintem valahol a kettő között félúton lehet az igazság.

Az Amerika választ sorozat első adásai itt tekinthetők meg: https://videa.hu/csatornak/usa-elnokvalasztas-2020-176

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Dömötör Csaba: folyamatosan zajlik a célzott tesztelés

Folyamatosan zajlik az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben dolgozók tesztelése. 370 ezren élhetnek ezzel a lehetőséggel – mondta videóüzenetben Dömötör Csaba.

Soroséknak „sztenderdjeik” vannak, ezért nem jelent meg Orbán Viktor válaszcikke

Soroséknak „sztenderdjeik” vannak, ezért nem jelent meg Orbán Viktor válaszcikke

Szerencsére Gyuri bácsi összes cikke megfelelt a Project Syndicate-nek. Meg a csekkek is.

7:59 – A nap legfontosabb hírei!

7:59 – A nap legfontosabb hírei!

Egy legendától búcsúzunk | Szanyi Tibor pártlapja felháborító cikket írt Varga Juditról | Orbán Viktor levele Soros Györgynek.

Nem engednek a nyomásnak a lengyelek: Morawiecki elutasította az EB-elnök javaslatát

Nem engednek a nyomásnak a lengyelek: Morawiecki elutasította az EB-elnök javaslatát

Elutasította Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Bizottság (EB) elnöke, Ursula von der Leyen szerdai javaslatát arról, hogy az uniós költségvetési feltételrendszerről szóló lengyel és magyar kételyeket az Európai Unió Bírósága elé vigyék.

Letiltás: Soros lapja rettegni méltóztatott Orbán válaszától

Letiltás: Soros lapja rettegni méltóztatott Orbán válaszától

Meghökkentő helyzet állt elő az amerikai nyilvánosságban. A magát a szabadság és a demokrácia legfőbb zászlóvivőjeként aposztrofáló tengerentúli média víz alá nyomta saját szabályait.

Elhunyt Diego Maradona

Elhunyt Diego Maradona

Argentin sajtóhírek szerint hirtelen szívmegállás okozta a legendás futballista halálát.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére