Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vaffanculo: az Öt Csillag Mozgalomnak annyi, a Jobbik útjára tévedtek Di Maióék

Nagy Gábor

2019.08.29. 14:45

Pár éve még elképzelhetetlennek tűnt, mára azonban valósággá vált: összeállt Itáliában Beppe Grillo elitellenes mozgalma, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a full bevándorláspárti Demokrata Párt (PD). Matteo Salvini, a Liga elnöke közben meg pislog, mint hal a szatyorban.

Úgy tűnik, szerda este lezárult az olasz kormányválság, mivel a jelek szerint baloldali kormánykoalíció alakulhat Itáliában.

Giuseppe Contét már meg is bízta az államfő a kormányalakítással

Conte a múlt héten lemondott, mert az M5S koalíciós partnere, a Matteo Salvini kormányfőhelyettes és belügyminiszter vezette, jobboldali Liga kilépett a kormányból. Emiatt az államfőnek konzultálnia kellett minden jelentős párttal a válság megoldásáról. Luigi Di Maio, az M5S vezetője szerda este jelentette be, hogy pártja hajlandó kormánykoalíciót alakítani a PD-vel, és az új kabinetben is [...]

Vagyis Matteo Salvini augusztusi kormánybuktatási akciójának nem az lett a végeredménye, amivel egyébként eredetileg kalkulált a pártvezér, hogy az olaszok ősszel ismét az urnák elé járulnak, megnyerik a választásokat, és csak a jobboldal fogja irányítani az országot, hanem az, hogy a masszívan bevándorlásellenes Liga egyik legfőbb ellenfele, az ízig-vérig bevándorláspárti PD a tavaly márciusi csúnya zakó után szinte a semmiből kormányzó pozícióhoz jut.

Az M5S-PD formációval azonban nemcsak Salviniék koppantak nagyot, hanem a grillóisták is, akik sok mindenre számítottak az elmúlt időszakban, csupán arra nem, hogy Luigi Di Maióék épp azzal a PD-vel állnak össze, ami ellen megalakulásuk óta kézzel-lábbal ágáltak. Hiszen a grillóizmus esszenciáját eddig az adta, hogy utáltak mindent, ami csak egy kicsit is kapcsolódik a nagybetűs ELITHEZ.

Gyűlölték Brüsszelt, a neoliberális gazdaságpolitikát, a bankokat, a kamatot, a korrupciót, a sajtót, és persze a baloldali értelmiséget.

Az M5S tíz éven át azzal kürtölte tele az olasz közéletet, hogy vaffanculo a tutti. Az biztos, hogy mindez nem egy szakpolitikákon alapuló pártprogram, de mindenképp egy hatásos üzenet a választók felé, melynek köszönhetően 2013-ban Grillóék már a második helyre jöttek fel a választásokon, a tavalyi voksoláson pedig a legerősebb párttá nőtte ki magát az Öt Csillag Mozgalom.

Berlusconi: aggódom

Matteo Salvini olasz belügyminiszter tizenkilencre lapot húzott: a bevándorlásellenes Lega vezetője – leginkább a közvélemény-kutatásokra hivatkozva, melyek mozgalmának népszerűségét rekordmagasra mérték – megpróbált új választásokat kicsiholni Itáliában. A belügyminiszter előbb összerúgta a port koalíciós partnerével, a Luigi Di Maio vezette Öt Csillag Mozgalommal (a Torino-Lyon gyorsvasút ügyében), majd lemondatta Giuseppe Conte olasz kormányfőt.

A hatalom azonban egészen biztos, hogy megrészegítette Luigi Di Maióékat. A vaffanculo a tutti elpuhult. A népszerűség egy év alatt elillant. Szerdán pedig az Öt Csillag Mozgalom pártvezetése összeállt a bevándorláspárti elit letéteményesével: a Demokrata Párttal. Beppe Grillo mozgalma mostantól nem az egészen idáig gyűlölt elitnek üzeni, hogy vaffanculo, hanem a saját választóinak.

„Col PD non ci posso credere vergogna” – írják a grillóisták. Szégyennek tartják, hogy az M5S koalícióra lép a PD-vel. Bár a pártvezér, Luigi Di Maio azzal indokolta az összeköltözést, hogy „nincsenek jobboldali vagy baloldali megoldások, csak megoldások” a kormányválságra, a kampányban meghirdetett programot (a törvényhozás létszámának csökkentése, az igazságügyi reform végrehajtása, a bankrendszer megújítása, népjóléti intézkedések bevezetése) pedig végre kell hajtani, a választók szemében hiteltelenné vált az Öt Csillag Mozgalom.

„Mindent vagy semmit„ – Salvini tizenkilencre lapot húzott

Ahogy az várható volt, borult a kártyavár Itáliában. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes úgy érzi, most jött el annak az ideje, hogy felrúgja a tavaly nyáron kínkeservesen létrehozott kormánykoalíciót az Öt Csillag Mozgalommal. A bevándorlásellenes Liga elnöke úgy kalkulál, hogy ha ősszel kiírnak egy parlamenti választást Olaszországban, akkor pártja lehet a befutó.

A taktikára és az intrikára mindig sokat adó olasz jobboldal – Matteo Salvinivel az élen – most nagyon elszámolta magát. A Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és talán a Forza Italia számára tehát nem maradt más, mint az utcai politizálás.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Elképzelhető az elképzelhetetlen: Ronaldo és Messi egy csapatban?

Elképzelhető az elképzelhetetlen: Ronaldo és Messi egy csapatban?

Alig két hete derült ki, hogy David Beckham új amerikai labdarúgóklubja 180 millió fontnyi (73 milliárd forintnyi) reklámpénzt kap a katariaktól, és már az is körvonalazódik, hogy mire költene a szponzori bevételből.

Emmi: Az aláírásgyűjtések nem a NAT-ról szólnak, hanem Gyurcsányról

Emmi: Az aláírásgyűjtések nem a NAT-ról szólnak, hanem Gyurcsányról

Minden a NAT ellenében aláíró pedagógus biztos lehet abban, hogy már listázza őket Gyurcsányék gépezete, a NAT NEM petíció elindítása sem szól másról, szögezi le a szaktárca állásfoglalása.

HIVATALOS: Törökország teljesen beszüntette a közúti ellenőrzést, a parti őrség is leállt a csónakok üldözésével, határozatban állították le a migránsok feltartóztatását

HIVATALOS: Törökország teljesen beszüntette a közúti ellenőrzést, a parti őrség is leállt a csónakok üldözésével, határozatban állították le a migránsok feltartóztatását

Közel 4 millió menekült és migráns indulhat útnak Törökországból és Szíriából, és ez most nem a szokásos migránsos hír! Brutális helyzet alakulhat ki napokon belül Görögországban.

Lomnici Zoltán a 888-nak: a Momentum a legnagyobb magyar korrupciót takargatja

Lomnici Zoltán a 888-nak: a Momentum a legnagyobb magyar korrupciót takargatja

A Momentum korábbi fogadkozásai ellenére politikai frigyre lépett a DK-val, sorközösséget vállalt mindazzal, ami Gyurcsányék kezéhez tapad. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt kérdeztük. 888-interjú.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére