Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vaffanculo: az Öt Csillag Mozgalomnak annyi, a Jobbik útjára tévedtek Di Maióék

Nagy Gábor

2019.08.29. 14:45

Pár éve még elképzelhetetlennek tűnt, mára azonban valósággá vált: összeállt Itáliában Beppe Grillo elitellenes mozgalma, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a full bevándorláspárti Demokrata Párt (PD). Matteo Salvini, a Liga elnöke közben meg pislog, mint hal a szatyorban.

Úgy tűnik, szerda este lezárult az olasz kormányválság, mivel a jelek szerint baloldali kormánykoalíció alakulhat Itáliában.

Giuseppe Contét már meg is bízta az államfő a kormányalakítással

Conte a múlt héten lemondott, mert az M5S koalíciós partnere, a Matteo Salvini kormányfőhelyettes és belügyminiszter vezette, jobboldali Liga kilépett a kormányból. Emiatt az államfőnek konzultálnia kellett minden jelentős párttal a válság megoldásáról. Luigi Di Maio, az M5S vezetője szerda este jelentette be, hogy pártja hajlandó kormánykoalíciót alakítani a PD-vel, és az új kabinetben is [...]

Vagyis Matteo Salvini augusztusi kormánybuktatási akciójának nem az lett a végeredménye, amivel egyébként eredetileg kalkulált a pártvezér, hogy az olaszok ősszel ismét az urnák elé járulnak, megnyerik a választásokat, és csak a jobboldal fogja irányítani az országot, hanem az, hogy a masszívan bevándorlásellenes Liga egyik legfőbb ellenfele, az ízig-vérig bevándorláspárti PD a tavaly márciusi csúnya zakó után szinte a semmiből kormányzó pozícióhoz jut.

Az M5S-PD formációval azonban nemcsak Salviniék koppantak nagyot, hanem a grillóisták is, akik sok mindenre számítottak az elmúlt időszakban, csupán arra nem, hogy Luigi Di Maióék épp azzal a PD-vel állnak össze, ami ellen megalakulásuk óta kézzel-lábbal ágáltak. Hiszen a grillóizmus esszenciáját eddig az adta, hogy utáltak mindent, ami csak egy kicsit is kapcsolódik a nagybetűs ELITHEZ.

Gyűlölték Brüsszelt, a neoliberális gazdaságpolitikát, a bankokat, a kamatot, a korrupciót, a sajtót, és persze a baloldali értelmiséget.

Az M5S tíz éven át azzal kürtölte tele az olasz közéletet, hogy vaffanculo a tutti. Az biztos, hogy mindez nem egy szakpolitikákon alapuló pártprogram, de mindenképp egy hatásos üzenet a választók felé, melynek köszönhetően 2013-ban Grillóék már a második helyre jöttek fel a választásokon, a tavalyi voksoláson pedig a legerősebb párttá nőtte ki magát az Öt Csillag Mozgalom.

Berlusconi: aggódom

Matteo Salvini olasz belügyminiszter tizenkilencre lapot húzott: a bevándorlásellenes Lega vezetője – leginkább a közvélemény-kutatásokra hivatkozva, melyek mozgalmának népszerűségét rekordmagasra mérték – megpróbált új választásokat kicsiholni Itáliában. A belügyminiszter előbb összerúgta a port koalíciós partnerével, a Luigi Di Maio vezette Öt Csillag Mozgalommal (a Torino-Lyon gyorsvasút ügyében), majd lemondatta Giuseppe Conte olasz kormányfőt.

A hatalom azonban egészen biztos, hogy megrészegítette Luigi Di Maióékat. A vaffanculo a tutti elpuhult. A népszerűség egy év alatt elillant. Szerdán pedig az Öt Csillag Mozgalom pártvezetése összeállt a bevándorláspárti elit letéteményesével: a Demokrata Párttal. Beppe Grillo mozgalma mostantól nem az egészen idáig gyűlölt elitnek üzeni, hogy vaffanculo, hanem a saját választóinak.

„Col PD non ci posso credere vergogna” – írják a grillóisták. Szégyennek tartják, hogy az M5S koalícióra lép a PD-vel. Bár a pártvezér, Luigi Di Maio azzal indokolta az összeköltözést, hogy „nincsenek jobboldali vagy baloldali megoldások, csak megoldások” a kormányválságra, a kampányban meghirdetett programot (a törvényhozás létszámának csökkentése, az igazságügyi reform végrehajtása, a bankrendszer megújítása, népjóléti intézkedések bevezetése) pedig végre kell hajtani, a választók szemében hiteltelenné vált az Öt Csillag Mozgalom.

„Mindent vagy semmit„ – Salvini tizenkilencre lapot húzott

Ahogy az várható volt, borult a kártyavár Itáliában. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes úgy érzi, most jött el annak az ideje, hogy felrúgja a tavaly nyáron kínkeservesen létrehozott kormánykoalíciót az Öt Csillag Mozgalommal. A bevándorlásellenes Liga elnöke úgy kalkulál, hogy ha ősszel kiírnak egy parlamenti választást Olaszországban, akkor pártja lehet a befutó.

A taktikára és az intrikára mindig sokat adó olasz jobboldal – Matteo Salvinivel az élen – most nagyon elszámolta magát. A Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és talán a Forza Italia számára tehát nem maradt más, mint az utcai politizálás.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Életben az embargó és az árplafon, Moszkva válaszolni akar

Életben az embargó és az árplafon, Moszkva válaszolni akar

Németországban pedig újabb migrációs válság elé nézhet.

Kártérítést követelnek a Gazpromtól német földgázimportőrök

Kártérítést követelnek a Gazpromtól német földgázimportőrök

Kártérítést követel a Gazprom orosz állami energiavállalattól a nem teljesített földgázszállítások miatt két német földgázimportőr – jelentette hétfőn a Handelsblatt című német napilap.

Matthäus szerint a német szövetség cserben hagyta a szivárványos válogatottat

Lothar Matthäus bírálta a Német labdarúgó Szövetséget, mert „cserbenhagyta a csapatot” a szivárványos OneLove karszalag viselése körüli huzavonában. Az egykori világbajnok labdarúgó a Sky Sports Germany műsorában elmondta, a vezérkar nem tudta kezelni a nyomást. A német sajtó szerint a játékosok többsége nem akart politikai állásfoglalásokat tenni Katarban, csak két játékos, Manuel Neuer és Leon Goretzka erőltette.

Orbán Viktor Albániába utazik az EU-Nyugat-Balkán csúcsra

Orbán Viktor Albániába utazik az EU-Nyugat-Balkán csúcsra

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután Albánia fővárosába, Tiranába utazik az Európai Unió és a Nyugat-Balkán országainak csúcstalálkozójára – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére