Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

V4-kormányfők: meg kell kezdeni az albán és észak-macedón csatlakozási tárgyalásokat

Horváth József György

2019.10.17. 19:08

Albánia és Észak-Macedónia európai uniós csatlakozási tárgyalásainak további halasztása gyengítené a Nyugat-Balkán stabilitását, és jelentősen korlátozná a közösség befolyását a térségben – figyelmeztettek a visegrádi államok (V4) miniszterelnökei.

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfői levelet küldtek európai uniós kollégáiknak a csütörtökön kezdődő EU-csúcstalálkozó előtt, amelyen ez a téma is napirenden lesz.

Az EU-tagállamok illetékes szakminiszterei a francia kormány ellenállása miatt nem tudták kedden jóváhagyni az albán és észak-macedón csatlakozási tárgyalásokat, annak ellenére sem, hogy az Európai Bizottság értékelése szerint a két ország végrehajtotta a feltételként előírt reformokat.

A V4-ek vezetői mély csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy egyes kormányok továbbra is akadályozzák a tárgyalások megindítását, pedig az csak az első lépés lenne egy hosszú folyamatban.

Mint írták, az EU-nak nem sikerült eleget tennie korábbi vállalásainak, és így nem tud „világos európai perspektívát” biztosítani ezen országoknak.

A további késlekedés súlyosan károsítaná a régió stabilitását, visszafordíthatatlanul aláásná az Európai Unió hitelességét, illetve hosszú távú következményekkel járna saját biztonságunkra és stabilitásunkra nézve is – mutattak rá.

Teljesítenünk kell a vállalásainkat, eljött az ideje annak, hogy geopolitikai döntést hozzunk

– hangsúlyozták.

A csúcs előkészítésére rálátó, név nélkül nyilatkozó, magas rangú uniós forrás csütörtökön tudatta, hogy a csúcstalálkozón elnöklő Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is azon az állásponton van, hogy súlyos hiba lenne, ha a tagállamok nem tudnának megállapodni a csatlakozási tárgyalások megindításáról Észak-Macedóniával és Albániával.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére