Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Üzemanyagot von el az európai piacról az Egyesült Államok készletezési céllal

888.hu, MTI

2022.10.14. 17:20

Versenyre kelt egymással az európai és amerikai olajtermékpiac az elérhető készletekért: hajózási nyomkövető platformok tanúsága szerint és piaci tájékoztatás alapján ugyanis amerikai célállomásra váltanak át eredetileg Európába tartó üzemanyagszállító tankerek.

 

Az olajtermék-piacon a kereskedők néhány üzemanyagot szállító, Európába tartó tartályhajót az Egyesült Államok keleti parti kikötőibe irányítottak át. Kereskedők tájékoztatása alapján és a Refinitiv kereskedelmi platform adatai szerint legalább két tartályhajó váltott irányt Európából az Egyesült Államok keleti partja felé, mintegy 90 ezer tonnás dízel és repülőgép-üzemanyag rakománnyal.

Az ilyen célállomás-módosítások rendkívül ritkák az olajtermék piacon, mivel az európai finomítók nem termelnek elegendő dízel üzemanyagot a belföldi kereslet kielégítésére, ezért jellemzően az Egyesült Államokból, valamint Ázsiából és a Közel-Keletről importálják.

A Thundercat nevű tartályhajó az Egyesült Arab Emírségekből származó dízel üzemanyag rakománnyal a hajózási adatok szerint csütörtökön a hollandiai Rotterdam kikötőjéről New York-i kikötőre változtatta meg úti célját. A hajó jelenleg a Földközi-tengeren Szicília partjainál halad.

A Proteus Jessica tanker az Anglia délkeleti partjainál lévő Southwald parkoló zónáról az elmúlt napokban New Yorkra változtatta meg az úti célját, és jelenleg az Atlanti-óceánon halad.

A 35 ezer tonnás Hellas Tatiana tartályhajót hajózási adatok alapján az Exxon Mobil foglalta le dízel üzemanyag szállítására Franciaországból az Egyesült Államokba.

Az amerikai dízelkészletek erőteljes csökkenése magasabbra vitte az árakat és a finomítói haszonkulcsokat, ami az olajtermék piacon arbitrázs-lehetőséget nyitott meg arra, hogy Európából az Egyesült Államok keleti partjára irányítsanak át üzemanyagot.

Emellett az Egyesült Államokban egyre nagyobb politikai nyomás is nehezedik a finomítókra, hogy még a tél előtt növeljék a készleteiket az északkeleti régiókban, ahol azok több évtizedes mélypontra csökkentek. A Refinitiv adatai szerint ugyanis az Egyesült Államok olajtermék-exportja szeptemberben elérte a rekordszintű 1,76 millió hordót, amelyből több mint 633 ezer hordó dízelt Északnyugat-Európába szállítottak.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére