Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

USA, Oroszország és Törökország vitatkozott a szíriai helyzetrõl

Tóth Dalma

2017.03.07. 13:28

Az oroszok, a törökök és az amerikaiak egyeztettek a dél-törökországi régiót sújtó konfliktussal kapcsolatosan.
ANTALYA, 13:28

Az oroszok, a törökök és az amerikaiak egyeztettek a dél-törökországi régiót sújtó konfliktussal kapcsolatosan.

Hulusi Akar török, Valerij Geraszimov orosz és Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök kedden találkozott a dél-törökországi Antalyában, hogy a térség biztonságát érintő kérdésekről értekezzenek, különös tekintettel a szíriai és az iraki helyzetre.

Az NTV török hírtelevízió beszámolója szerint a három ország vezérkari főnöke első alkalommal ült össze, hogy megvitassa a régiót sújtó konfliktust. Az értesülések szerint a megbeszélésen a szíriai Manbídzs és Rakka városának ügye is terítékre került.

Hétfőn szíriai kormányerők vették át egy megállapodás értelmében a Washington támogatását élvező kurd-arab milíciák állásait az észak-szíriai Manbídzsnál a frontvonal egy szakaszán. Az egyezséget Oroszország közvetítésével kötötték.

Az USA szövetségesei a szíriai kurd-arab erők is az Iszlám Állam ellen harcolnak. Most bejelentették, annak érdekében, hogy elkerüljék az összecsapást Törökországgal, hajlandóak Manbídzstól nyugatra falvakat átengedni a kormánynak, egyfajta elválasztó övezetet kialakítva. A várost Törökország az ellenőrzése alá akarja vonni, és támadással fenyegette meg a kurd-arab erőket, ha nem vonulnak ki onnan a keletre folyó Eufrátesz mögé. Ezt ők nem akarják, de az összecsapást sem szívesen kockáztatnák meg a török hadsereggel vagy helyi fegyveres szövetségeseivel.

Binali Yildirim török kormányfő kijelentette, hogy Ankara nem tervez katonai műveletet Manbídzs ellen, anélkül hogy erről egyeztetne Oroszországgal és az Egyesült Államokkal. Ilyen koordináció nélkül "nem lenne sok eredménye ennek, és a dolgok még bonyolultabbá válnának" – jelezte. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy katonai szinten folynak a tárgyalások.

Ankara és Washington közösen tervezi az Iszlám Állam szíriai fellegvárának, Rakkának az ostromát.

Az Egyesült Államok az egyik leghatékonyabb szövetségesének tekinti a szíriai kurd fegyvereseket az Iszlám Állammal szemben és azt szeretné, ha a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia csatlakozna a hadművelethez. Törökország ugyanakkor terrorszervezetként tartja nyilván az YPG-t és attól tart, hogy a határ szíriai oldalán megerősödő kurdok a törökországi kurd autonómiatörekvéseket is felélénkítik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére