Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ursula von der Leyen: pro és kontra

Forisek Ádám

2019.07.08. 16:28

Most, hogy a német védelmi miniszter kerül minden valószínűség szerint az Európai Bizottság élére, rengeteg a kérdés. Mi ezek közül is elsősorban a személye körüli bizonytalanságokra fókuszáltunk, és megnéztünk pár pro és kontra érvet azzal kapcsolatban, hogy ő a megfelelő jelölt-e az Európai Bizottság élére.

Először is egy rövid előzetes arról, hogy miről van szó: miután az Európai Tanács nem jelölte Manfred Webert, az Európai Néppártnak új favorit után kellett néznie. Pláne azért, mert a szociáldemokraták és a liberálisok is jelezték: nem fogják őt támogatni az európai parlamenti szavazáson. Így több név is felmerült alternatívaként az Európai Néppárt részéről, és egy rövid ideig még arról is érkeztek hírek, hogy a szocialista csúcsjelölt, Frans Timmermans lesz esetleg a befutó. Ezt végül sikerült megakadályozni Ursula von der Leyen jelölésével.

Fotó: AFP

Most azonban lássuk hát az érveket.

PRO

Mindenképp a német védelmi miniszter mellett szól az, hogy hétgyermekes családanyáról van szó. Ez egyrészről jóval nagyobb hitelességet ad neki a kereszténydemokrata politizálást illetően, mint a gyermektelen Angela Merkelnek, másrészről a családcentrikusság feltételezi azt is, hogy a jövőről is felelősségteljesebben gondolkodik, mint azok, akik a demográfiai kihívásokat a migránsok behívásával orvosolnák.

Mellette szól az is – bár ez nem közvetlenül az ő személyéből következik –, hogy jelölésével az eddigi Spitzenkandidat-rendszer összeroskadt. A Weber és Timmermans helyére belépő von der Leyen erős szimbólum, mégpedig annak a szimbóluma, hogy az Európai Unió sürgősen reformokra szorul, és ezekben a reformokban nagyon is komolyan kell venni a közép-európai államok hangját. Ursula von der Leyen ugyanis a V4-ek jelöltje, ez pedig azt jelenti, hogy a visegrádi országok sikeresen tudták akaratukat érvényre juttatni Brüsszelben. A V4-ek ebben a folyamatban erőt mutattak fel, ezt a bevándorláspártiak is kénytelenek voltak elismerni (nem véletlenül sivalkodott Martin Schulz a német védelmi miniszter jelölése miatt). Erre von der Leyennek is emlékeznie kell majd a jövőben.

Végezetül pedig azt az apróságot is érdemes megemlíteni, hogy anyanyelvi szinten beszél franciául és felsőfokon angolul.

KONTRA

Ursula von der Leyen nevéhez nem egy bevándorláspártinak mondható korábbi nyilatkozat fűzhető. 2014-ben még egy szír bevándorlót is befogadott saját otthonába, és a magyar kormányt is kritizálta migrációs politikája miatt. A 2015-ben felvont déli határkerítés kapcsán von der Leyen azt mondta: „ez nem elfogadható, szembemegy az uniós szabályokkal. Ki kell tartanunk az emberi méltóság és az emberi jogok tisztelete mellett.”

Az egyik legfontosabb, egész Európát érintő kérdésben tehát alapvető különbség mutatkozik közte és a magyar kormány között. Nem is véletlen, hogy Orbán Viktor a nemrégiben tartott, háromnapos EU-csúcs után adott interjújában hangsúlyozta, hogy „a jövőben is lesznek harcok.”

VERDIKT

Noha mint írtuk, von der Leyen jelöltsége elsősorban a visegrádi négyek győzelmének tekinthető, egyvalamivel érdemes árnyalni a kontra oldalát. Ursula von der Leyen ugyanis az egyetlen, aki Merkel valamennyi kormányának tagja volt: 2005-től családügyi miniszter, 2009 és 2013 között a második Merkel-kormányban szociális és munkaügyi miniszter, 2013-től pedig honvédelmi miniszter volt.

Nyilatkozatait, kommunikációját tekintve tehát nagyon is figyelnie kellett arra, hogy a merkeli narratívához igazodjon, ami különösen akkor látható be, ha emlékszünk arra, mennyire kemény bevándorláspárti cenzúragépezetet épített ki Merkel a migrációs válság idején, illetve hogy mi a jutalma azoknak, akik ellentmondtak a kancellárnak (itt elsősorban Hans-Georg Maaßenre kell gondolni).

Ursula von der Leyennek tehát sok kompromisszumot kellett megkötnie annak érdekében, hogy Merkel támogatására számíthasson. Most azonban Merkel fokozatos háttérbe szorulásával, és új kinevezésével függetlenedhet von der Leyen a kancellártól.

Hogy milyen irányba viszi majd von der Leyen Európát, az persze a jövő zenéje. Az mindenesetre világos, hogy az új kompromisszumok megkötésében komolyan számolnia kell majd a V4-ekkel.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Több mint huszonnyolcmillióba került a fővárosnak Karácsony ünneplése

Több mint huszonnyolcmillióba került a fővárosnak Karácsony ünneplése

A Karácsony Gergely-féle városvezetés egyik első nagy eseménye volt ugyanis az október 23-i ünnepség a Városháza “budapestiek előtt megnyitott” parkolójában, ahol az est „fénypontjaként” fellépett a Quimby együttes.

Továbbra is a migráció megállítása a legfontosabb feladat

Továbbra is a migráció megállítása a legfontosabb feladat

Magyarország szerint továbbra is az illegális migráció az egyik legfontosabb feladata az új Európai Bizottságnak.

„Nem riogatás volt, hogy Gyurcsány fogja irányítani a fővárost”

A fővárosi önkormányzat baloldali többségű vezetése olyan háttéralkukat kötött, amelyekkel Demszky- és a Gyurcsány-korszak emberei tértek vissza a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint.

Újabb színházban tört ki zaklatási botrány

Újabb színházban tört ki zaklatási botrány

Ezúttal az Új Színház lehet az érintett.

Óriási meglepetésre kikapott otthon a Fehérvár az NB I-ben

Óriási meglepetésre kikapott otthon a Fehérvár az NB I-ben

A Kaposvár helyzete szinte már kilátástalan. A forduló nyertese eddig az Újpest.

Szijjártó: a Velencei Bizottság is úgy látja, hogy az ukrán nyelvtörvény is szembemegy a nemzetközi joggal

A Velencei Bizottság friss szakvéleménye ismételten világossá tette, hogy az előző ukrán elnök hivatali idejében elfogadott nyelvtörvény elveszi a nemzeti közösségek már meglévő, szerzett jogait az anyanyelv-használattal kapcsolatban – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.

Áder János: sorsdöntő évek előtt állunk

Áder János: sorsdöntő évek előtt állunk

Soha nem állt olyan sorsdöntő húsz-harminc év előttünk, mint ami ránk, különösen a mai fiatalokra vár. Ezek az évtizedek ugyanis meghatározzák a következő száz, de lehet, hogy ezer éveket is – hangoztatta Áder János köztársasági elnök szombaton a győri Révai Miklós Gimnáziumban pályaválasztás előtt álló diákoknak tartott klímaelőadásában.

Pikó kirúgta a kétgyermekes édesanyát, mert nem tudott túlórákat vállalni

Pikó kirúgta a kétgyermekes édesanyát, mert nem tudott túlórákat vállalni

Érdekes, tavaly még az állítólagos rabszolgatörvény ellen tiltakoztak az ellenzéki pártok.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére