Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ukrán elnökválasztás: országosan viszonylag magas, Kárpátalján alacsony a részvétel

Horváth Tamás

2019.03.31. 17:47

A választásra jogosultaknak 45 százaléka adta le szavazatát Ukrajnában az elnökválasztás elsõ fordulójában helyi idõ szerint délután három óráig - írja az MTI a Központi Választási Bizottság hivatalos honlapjára hivatkozva.
KIJEV, 17:47

A választásra jogosultaknak 45 százaléka adta le szavazatát Ukrajnában az elnökválasztás első fordulójában helyi idő szerint délután három óráig – írja az MTI a Központi Választási Bizottság hivatalos honlapjára hivatkozva.

Az adatok alapján a legalacsonyabb részvétel eddig Kárpátalján volt, alig több mint 27 százalék, míg a legmagasabb a kelet-ukrajnai Zaporizzsja megyében, ahol három óráig a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka adta le a voksát. A 2014-es elnökválasztáskor a délután három órai részvételi arány 40,4 százalékos volt, most tehát közel 5 százalékponttal magasabb ez a szám.

Petro Porosenko hivatalban lévő elnök egész családjával érkezett szavazni Kijev egyik belvárosi szavazóhelyiségébe. Újságíróknak nyilatkozva győzelmet kívánt Ukrajnának és saját magának. Kifejezte meggyőződését, hogy a választásokat jól megszervezték, valamint, hogy Ukrajna tovább halad az Európai Unió és a NATO-csatlakozás felé vezető úton és folytatódnak az ország számára "létfontosságú" reformok. 

Oleh Ljasko, a Radikális Párt heves parlamenti kirohanásairól ismert vezetője a kameráknak bemutatta a szavazócéduláját, amelyen magára voksolt, nem törődve azzal, hogy ezzel törvény sért. Hozzáfűzte: arra szavaztam, hogy kevesebb "disznó" legyen a vezetésben.   

Kora délutánig a rendőrséghez csaknem 650 bejelentés érkezett különböző választási szabálysértésekről. Összesen 11 büntetőeljárást indítottak, ebből négy esetben dokumentumhamisítás, három esetben a szavazás titkosságának megsértése miatt, valamint két könnyű testi sértés, egy garázdaság ügyében és egy esetben a választójog gyakorlásának akadályozása miatt. 

Napközben a Kijev központjában lévő Ukrajina szállóból mintegy 150 vendéget evakuáltak bombariadó miatt. A kelet-ukrajnai Dnyipro városában több metróállomáson és szavazókörben volt bombariadó, de robbanószerkezetet sehol sem találtak.

Oleh Konopolszkij, a Központi Választási Bizottság (CVK) helyettes vezetője délutáni sajtótájékoztatóján közölte, hogy az országban minden szavazókör működik. Odessza megyében volt egy szavazóhelyiség, amelyik a szavazólapok hiánya miatt több mint öt órával később nyílt meg, de délutánra már az is működött. 

Natalja Bernacka, a CVK titkára újságíróknak elmondta, hogy egyelőre nem tapasztaltak "szisztematikus" szabálysértést a választásokon. Szavai szerint csak egyedi esetek fordultak elő, amelyek már "klasszikusaknak számítanak" az ukrán választásokon. Ilyennek nevezte a választók csoportos szállítását és a szavazólap lefényképezését a fülkében, de – mint hangsúlyozta – egészében rendben zajlanak a választások.

Az előzetes esélylatolgatások alapján három jelöltnek (Volodimir Zelenszkijnek, Petro Porosenkónak és Julija Timosenkónak) van reális esélye bejutni a második fordulóba. Erről bővebben ITT olvashatsz.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére