Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ukrán bosszú: még a héten kiutasítják a beregszászi magyar konzult

Nagy Gábor

2018.10.02. 14:15

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Facebookon közzétett videoüzenetében kifejtette: Kijev még ezen a héten kiutasítja a beregszászi magyar konzult, amennyiben Budapest nem hívja vissza õt.

Pavlo Klimkin Facebookon közzétett videoüzenetében kifejtette: Kijev még ezen a héten kiutasítja a beregszászi magyar konzult, amennyiben Budapest nem hívja vissza őt.

 

Az ukrán diplomácia vezetője leszögezte, hogy Kijev "udvariasan, de nagyon keményen és következetesen" fog cselekedni Magyarországgal szemben. Klimkin hangot adott azon véleményének is, hogy Oroszország a magyar útlevelek ukrán állampolgároknak Kárpátalján történt kiadása körül kialakult helyzetet felhasználja az említett terület és egész Ukrajna destabilizálására.

 

A tárcavezető elmondta, mivel sértette meg (?) a magyar fél a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt. Hangsúlyozta: senki sem rejtheti el a hatóságok elől azt a tényt, hogy új jogokra és kötelezettségekre tett szert.

Javasoltam Magyarország külügyminiszterének, hogy hívja haza ezt a konzult, ha pedig ez nem történik meg ezen a héten, jegyzéket küldünk a magyar félnek a kiutasításáról"

– fogalmazott Klimkin.

Az ukrán tárcavezető ugyanakkor a legfontosabb dolognak azt nevezte, hogy Oroszország Kárpátalja és egész Ukrajna destabilizálására fogja használni a helyzetet, ahogyan tette ezt korábban is. Emlékeztetett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székháza elleni támadásokra, hozzátéve, hogy a gyújtogatásokat (?) az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szervezte meg. Klimkin ezért figyelmeztetett mindenkit, hogy tartózkodjon a kárpátaljai magyarokkal szembeni támadásoktól, zaklatásoktól.

 

Ismert, egy héttel ezelőtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: Magyarország kemény, de arányos választ fog adni, ha az ukránok kiutasítják a beregszászi konzult. Pár nappal magyar tárcavezető reagálása előtt olyan felvételek kerültek fel az egyik népszerű videómegosztóra, melyeken ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek hazánk beregszászi konzulátusán. Azóta azonban kiderült: egy ukrán ügynök készíthette a felvételeket, így – Klimkin állításával ellentétben – nem orosz, hanem ukrán provokáció zajlik, veszélyeztetve a kárpátaljai magyar kisebbséget.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére