Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ukrajnában nagyon furcsa dolgok történnek

Vincze Viktor Attila

2017.12.05. 16:00

Ukrajnában minden lehetséges. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a világ egyetlen hontalan politikusa, Mihail Szaakasvili (hajdani grúz elnök) reggel még azzal fenyegetõzött Kijevben, hogy öngyilkosságot követ el és leugrik egy épület tetejérõl. Ezután õrizetbe vette õt a rendõrség. Mostanra viszont a hírek szerint a hívei kiszabadították a hajdani grúz állami vezetõt, aki ezután a Majdan térre tiltakozó nagygyûlést hívott össze Porosenko ukrán elnök eltávolítására.
KIJEV, 16:00

Ukrajnában minden lehetséges. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a világ egyetlen hontalan politikusa, Mihail Szaakasvili (hajdani grúz elnök) reggel még azzal fenyegetőzött Kijevben, hogy öngyilkosságot követ el és leugrik egy épület tetejéről. Ezután őrizetbe vette őt a rendőrség. Mostanra viszont a hírek szerint a hívei kiszabadították a hajdani grúz állami vezetőt, aki ezután a Majdan térre tiltakozó nagygyűlést hívott össze Porosenko ukrán elnök eltávolítására.

Az UNIAN ukrán hírügynökség azt jelentette, hogy Szaakasvili támogatói feltörték annak a mikrobusznak az ajtaját, amelybe a hatóságok ültették, majd kiszabadították a járműből. Előtte a jármű több ablakát kövekkel bezúzták.

A busz megpróbált kitörni a tiltakozók blokádjából, de csupán néhány métert tudott megtenni, amikor a tüntetők rárontottak.

A NewsOne hírtelevízió helyszíni élő közvetítésében számolt be arról, hogy Szaakasvili ezt követően hívei gyűrűjében elindult az ukrán parlament épületéhez, hogy beszédet intézzen az ukránokhoz.

A parlamentnél aztán Szaakasvili a beszédében tagadta az ellene felhozott vádakat, továbbá lemondásra szólította fel Jurij Lucenko főügyészt és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőit.

Az UNIAN szerint mintegy ezren, a NewsOne oroszbarátnak tartott ukrán hírtévé szerint néhány ezren gyűltek össze a parlamentnél. A demonstráción mások mellett Jane Collins brit EP-képviselő, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának tagja is felszólalt Szaakasvili védelmében.

A tömeg az "impeachment" szót skandálta Petro Porosenko ukrán elnök nevének említésekor, utalva arra, hogy Szaakasvili egyebek mellett azt követeli az ukrán parlamenttől, hogy hozzon törvényt még ezen a héten az államfő alkotmányos vád alá helyezésének (impeachment) rendjéről.  

Szaakasvili a kiszabadítása után közvetlenül tett nyilatkozatában arra szólította fel a kijevieket, hogy gyülekezzenek a Majdanon, azaz a Függetlenség terén, és "békés demonstrációval szabaduljanak meg" Porosenko elnöktől és környezetétől, továbbá a Kremlhez közel álló Viktor Medvedcsuk ukrán politikustól, Rinat Ahmetov donyecki üzletembertől és minden más oroszbarát oligarchától.

Az ukrán állampolgárságától idén megfosztott, így hontalanná vált Szaakasvilit ma azt követően vették őrizetbe a hatóságok, miután házkutatást tartottak a Majdan tőszomszédságában lévő lakásában.

Elfogása előtt egy ideig a volt grúz elnök a szállásául szolgáló épület tetején azzal fenyegette a rendőröket, hogy leugrik, ha közelebb jönnek. Végül beleegyezett az őrizetbe vételébe és a rendőrök kíséretében elindult kifelé az épületből. 

A volt grúz elnök hívei azonban útját állták annak a mikrobusznak, amelyben el akarták szállítani. A tiltakozók össze is csaptak a rendfenntartókkal, helyszíni jelentések szerint a dulakodás közben mindkét oldal könnygázspray-vel fújta egymást.

Mindkét oldalon vannak sérültek, számuk egyelőre nem ismert.

Jurij Lucenko ukrán főügyész keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: hivatalának olyan bizonyítékok vannak a birtokában, amelyek szerint Szaakasvili kijevi kormányellenes demonstrációit a 2013–2014-es Majdan-tüntetések nyomán Oroszországba menekült Viktor Janukovics, a hivatalából leváltott – oroszbarát – egykori ukrán elnök környezete pénzelte.

Arszen Avakov belügyminiszter a Twitteren arra szólította fel a volt odesszai kormányzót, hogy engedelmeskedjen a törvénynek, válaszoljon az ellene felhozott vádakra, ne provokáljon összetűzést és vérontást.

Mihail Szaakasvili hajdani georgiai, azaz grúz elnök 2015-ben lemondott a georgiai állampolgárságáról és felvette az ukrán állampolgárságot, amikor kormányzói feladatot vállalt el Porosenko elnök kérésére. 2017-re viszont Szaakasvili és Porosenko viszonya annyira megromlott, hogy megfosztották őt az ukrán állampolgárságtól és ki is utasították őt Ukrajnából. Szaakasvili azonban illegálisan visszaszökött Ukrajnába majd támogatóinak segítségével Porosenko elnök hatalmának megdöntése ellen kezdett szervezkedésbe. Szaakasvili személyében így teremtődött meg a világ egyetlen, állampolgárság nélküli politikusa.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére