Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ukrajna arra kéri Afrikát, hogy ne maradjon semleges

888.hu

2022.10.11. 12:00

A hétfőn Kijevre mért orosz légicsapások után Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arra szólította fel az afrikai nemzeteket, hogy ne maradjanak semlegesek.

 

Ahogy arról lapunk beszámolt, a tegnapi nap folyamán több robbanás érte az ukrán fővárost, a Kijev melletti városokat pedig folyamatosan lövik az oroszok.

„Ma reggel az Orosz Föderáció hatalmas rakétacsapásokat mért Ukrajna-szerte. Oroszországból és Fehéroroszországból indított cirkálórakéták és kamikaze drónok lakóövezeteket, erőműveket, vasútvonalakat, kereskedelmi központokat és hidakat vettek célba Kijevben, Odesszában, Dnyipróban, Harkivban, Rivnében, Lvivben, Ivano-Frankivszkban és más városokban.”
– írta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki kapcsolatépítő körúton tartózkodik az afrikai fővárosokban, az afrikai nemzetekhez intézett hivatalos üzenetében.

Kuleba kiemelte, hogy Oroszország a reggeli csúcsforgalom idején indította el terrorhadjáratát, amikor az emberek munkába, a gyerekek pedig iskolába mentek.

„A rivális állam célja ezzel az volt, hogy a lehető legtöbb halált és pusztítást okozza a civilek körében.” – mondta a külügyminiszter.

 

Felszólítok minden afrikai nemzetet, hogy álljon ki a nemzetközi jog, a területi integritás és a béke mellett.”

– fogalmazott Kuleba, hozzátéve: „Afrika ne maradjon semleges az emberiség alapvető elvei elleni támadással szemben”.

Tekintve az ENSZ-ben közelgő szavazásra, amely Oroszországnak a donbászi szeparatista köztársaságok és két másik régió annektálására irányuló, megkérdőjelezhető népszavazást követő legutóbbi lépéséről szól, Ukrajnának most különösen nagy szüksége van Afrika támogatására.

 

 

Míg a legtöbb nyugati állam súlyos szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, az úgynevezett BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) kormányai nagyrészt semlegesek maradtak.

 

A közel-keleti országok, köztük Izrael is igyekeztek elkerülni a szankciós háborúba való komolyabb belekeveredést, a NATO-tag Törökországgal, Afrika nagy részével és a harmadik világ számos más államával együtt.

 

Ezen országok közül sokan élelmiszert vagy energiát – és néhány esetben informális katonai támogatást – kapnak Oroszországtól.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére