Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újraindult a párbeszéd Németország és Törökország között

Horváth József György

2018.01.06. 22:58

Berlin és Ankara újra meg akarja erõsíteni a két ország közötti együttmûködést - értett egyet a német és török külügyminiszter a németországi Goslarban szombaton tartott találkozójukon.
GOSLAR, 22:58

Berlin és Ankara újra meg akarja erősíteni a két ország közötti együttműködést – értett egyet a német és török külügyminiszter a németországi Goslarban szombaton tartott találkozójukon.

Javasolni fogják a gazdasági minisztereknek, hogy hosszú szünet után ismét hívják össze a közös német-török gazdasági bizottságot – mondta el Sigmar Gabriel német külügyminiszter a török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval tartott tárgyalásai után tartott sajtóértekezleten. A két külügyminisztérium közötti stratégiai párbeszéd fonalát is újra fel akarják venni – tette hozzá.

Gabriel szombat délelőtt goslari házában fogadta török hivatali kollégáját. Megerősítette, hogy a négyszemközti tárgyaláson érintették Deniz Yücel német újságíró, a Die Welt című lap ankarai tudósítójának ügyét is. Yücelt már csaknem egy éve vádemelés nélkül előzetes letartóztatásban tartják Törökországban.

A német külügyminiszter mindamellett cáfolta, hogy Yücel ügyétől tennék függővé a Törökországba irányuló német fegyverexport újraindítását. "Nem kapcsoltam össze a két dolgot" – hangsúlyozta. Hozzátette, szeretné, ha a német kormány a következő napokban megvitatná, engedélyezi-e aknák elleni védőfelszerelés szállítását azoknak a török katonáknak, akik az Iszlám Állam ellen harcolnak.

Cavusoglu barátjának nevezte Gabrielt, megjegyezve, hogy azért vannak problémák, sőt feszültségek és eszkalációk is a két ország viszonyában. De ők két "büszke" és külső nyomásnak engedni nem hajlandó ország külügyminiszterei – nyomatékosította.

A találkozó alatt török kormánypárti és ellenzéki tüntetők – jobbára Németországban élő törökök – demonstráltak Gabriel háza előtt. Előbbiek Cavusoglut éltették, utóbbiak az összes törökországi politikai fogoly szabadon bocsátását követelték.

Cavusoglu, aki novemberben a törökországi Antalyában fogadta Gabrielt, a mostani viszontlátogatás előtt német lapokban megjelent hosszabb cikkben tett javaslatot a megromlott kétoldalú kapcsolatok rendezésére. Egyebek között azt írta, hogy különösen a biztonságpolitikában, a kereskedelem és a befektetések, beruházások területén, az energiapolitikában és a Törökország körüli térség egészét érintő politikában kell fejleszteni az együttműködést.

A német-török viszony a 2016 nyarán történt törökországi puccskísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli. Bár az utóbbi hetekben Törökországban két német – egy emberi jogi aktivista és egy újságíró – visszanyerte szabadságát, még így is hét német állampolgárt tartanak fogva a török hatóságok politikai okokból, köztük Deniz Yücelt, akit többek között azzal vádolnak, hogy akkreditáció nélkül dolgozott Törökországban.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére