Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újra megpróbálhatják elszakítani Katalóniát

Bokor Gábor

2018.09.11. 20:45

Egyszer már megbukott ez a terv, de a szeparatisták fáradhatatlanok.

Kedden Katalónia legnagyobb városában, Barcelonában a feltételezések szerint tízezrek gyűlnek össze azért, hogy megemlékezzenek a tavalyi eseményekről, mikor félig-meddig sikerült elszakítaniuk a tartományt Spanyolországtól. A tömeg azt akarja elérni, hogy a katalán és a spanyol vezetés ismét üljön le egymással tárgyalni arról, hogy a szakadár tartomány miként tudna békésen különválni Madridtól. 

Quim Torra, jelenlegi katalán kormányfő és elődje, Carles Puigdemont is arra buzdította a katalánokat a keddi események előtt, hogy minél többen jelenjenek meg, hogy megmutassák, még mindig sokan vannak azok, akik el akarnak szakadni Spanyolországtól. 

Kormányunk elkötelezett amellett, hogy az önálló köztársaság víziója valósággá váljon, éljen a független Katalónia"

– mondta Torra hétfő este egy tévéinterjúban. 

Katalóniában nagy hagyománya van a szakadárok körében annak, hogy minden év szeptember 11-én utcára vonuljanak, ugyanis 304 éve ezen a napon vette át a hatalmat a terület felett a spanyol birodalom. Ez Katalónia első számú nemzeti ünnepe.

Ahogyan többször, részletesen beszámoltunk arról a 888-on, az egy éve még hatalmon lévő Puigdemont-kormány, mely elkötelezett volt a különválás mellett, egy Madrid által a kezdetektől fogva érvénytelennek titulált népszavazást tartott népszavazást tartott arról ősszel, hogy mi legyen az országrész sorsa. Nem nagy meglepetésre a választók nagy többsége az elszakadás mellett döntött, azonban árnyalta a helyzetet, hogy nagyon kevesen vettek részt a referendumon. Ez részben annak köszönhető, hogy a madridi vezetés erőt statuálva, több helyen is erőszakkal akadályozta meg az embereket abban, hogy leadhassák a szavazataikat. 

Végül több mint egy hónap teketóriázás után a Katalán parlament megszavazta az elszakadást, azonban ez csak pár óráig volt érvényben, a madridi hatalom egyből leváltotta a magas rangú vezetőket és visszavette a hatalmat. 

Kellemetlen hétfő este lehet ez Madridban

Sajtóbeszámolók szerint a spanyol fővárosban komolyan tartanak amiatt, hogy ismét fellángol a szeparatista hangulat és újra át kell élniük azt, mint ami tavaly történt. Szakértők szerint Pedro Sanchez baloldali vezetővel könnyebb dolga lehet a katalán vezetésnek, mint a korábbi miniszterelnökkel, Mariano Rajoyjal, ugyanis előbbi kerüli a feszültséget és vélhetően megpróbálja majd elsimítani a jelenleg is tartó nézeteltéréseket. 

Egy júliusi kutatás szerint a katalánok 46,7 százaléka határozottan azt akarja, hogy egy külön országban éljenek, míg a 44,9 százalékuk elutasítja ezt és jól érzik magukat spanyol tartományként. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére