Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

ÚjMúlt: A Krím elcsatolásának ünneplésétől eljutottunk az olajembergó támogatásáig

888.hu

2022.05.09. 14:40

Teljesen világos, hogy az, ami jelenleg Ukrajnában zajlik, amerikai geostratégiai céloknak megfelelően alakul, ezt a konfliktust az Amerikai Egyesült Államok és a Nyugat provokálta ki – értekezett Gyöngyösi Márton jobbikos európai parlamenti képviselő az Országgyűlésben nem is olyan régen. De ki emlékszik már erre? Meg sem történt. Legalábbis az ÚjMúlt Kft. szerint biztos, hogy nem.

 

Mint ismeretes, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke múlt héten mutatta be a hatodik szankciós csomagot Oroszország ellen. Ebben többek között az szerepel, hogy

az EU hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolaj-behozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is.

 

Az olajembargónak beláthatatlan következményei lennének. Hiába maximálták Magyarországon novemberben 480 forinton az üzemanyagok árát,

egy ilyen döntéssel azonnal 700–800 forintra ugorhatna a benzin és a gázolaj literje.

 

De az infláció is elszállna, nem a mostani 9–10 százalékos ütemre lehetne számítani, hanem két számjegyű lenne az áremelkedés.

A magyar kormány álláspontja az ügyben egyértelmű.

Orbán Viktor miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában, ahol kijelentette: „az felér egy a magyar gazdaságra ledobott atombombával”, és nem mellesleg a rezsicsökkentés végét is okozhatja.

 

Az a harc, amit én most folytatok, az a magyar rezsicsökkentés megvédéséért folytatott harc.”

– fogalmazott a miniszterelnök, aki azt is elmondta, az orosz olaj más fajtával helyettesítéséhez évekre és több száz milliárd forintos beruházásra, a hazai energiatovábbítási rendszer átalakításához pedig több ezer milliárdos beruházásokra van szükség.

 

Azonban nem mindenki vélekedik így. Itt van például Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője.

Gyöngyösi szerint teljes az egyetértés abban, hogy a gazdasági szankciók a leghatékonyabb eszköz az orosz agresszió leállítására”.

A javasolt szankciók jók, és hatékonyak. Kár ugyanakkor, hogy az ukrajnai háború kellett ahhoz, hogy az EU felismerje, hogy mennyire veszélyes az orosz energiafüggés, és hogy elkezdjünk beszélgetni az alternatív energiahordozókra és a szolidaritásra épülő egységes energiapiacról. Oroszország az elmúlt hetekben bebizonyította, hogy megbízhatatlan partner, az energiára pedig kizárólag politikai eszközként tekint. Éppen ezért a nukleáris energiát is szankcionálni kell. Finnország már megtette ezt, ideje a paksi szerződést is felmondani, a Roszatomot pedig kitiltani az EU egész területéről!”

írta a Facebook-oldalán.

A szebb napokat is látott Jobbik EP-képviselője ennél azonban még tovább ment, szerinte ugyanis „Orbán Viktort csak az oroszok érdeke érdekli”.

 

Gyöngyösi Mártonnak nem is olyan régen még teljesen más volt az álláspontja a szankciókkal kapcsolatban.

2014-ben, a Krím elcsatolásakor az USA és az Európai Unió kétszínűségéről, az Oroszország elleni szankciók káros hatásairól beszélt a budapesti ukrán konzulátus előtt tartott demonstráción.

Így fogalmazott:

Oroszország reményt és erőt adott minden kisebbségnek a jogaiért vívott küzdelemben, a referendum pedig rámutatott az Egyesült Államok és az Európai Unió kétszínűségére, mert a népek önrendelkezését, az emberi és kisebbségi jogokat csak akkor támogatják, ha geopolitikai érdekeik úgy kívánják.”

 

Hangsúlyozta, hogy a Moszkva elleni provokáció nem magyar és európai érdek, „hiszen az Oroszország ellen bevezetett szankciók és az orosz válaszlépések komoly gazdasági károkat okoznak minden európai országnak, köztük hazánknak is”.

 

Gyöngyösit egyébként ki is tiltották Ukrajnából, miután az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnökeként részt vett a Donyeckben és Luhanszkban megtartott „függetlenségi” referendumon, amit akkor Washington, Brüsszel és Berlin is alkotmányellenesnek tartott.

 

Érdekesség továbbá, hogy a jobbikos politikus az orosz-ukrán háború februári kitörését követően Márki-Zay Péter-féle magaslatokban bukkant fel. Mint fogalmazott: „Orbán ne adja az ártatlant, oroszbarát politikájának egyenes következménye az orosz agresszió”.

Ehhez képest 2015-ben teljesen más következtetéseket vont le Oroszország akcióival kapcsolatban. Az Országgyűlés hivatalos naplójából kiderül, hogy annak idején amerikai geostratégiai célokat vizionált:

Az, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal való partnerségi viszonyt fontosnak tartja ma Magyarország, és ugyanakkor az ukrajnai békét is, meglátásom szerint két teljesen összeegyeztethetetlen célkitűzés. Ugyanis teljesen világos, hogy az, ami jelenleg Ukrajnában zajlik, amerikai geostratégiai céloknak megfelelően alakul, ezt a konfliktust az Amerikai Egyesült Államok és a Nyugat provokálta ki kerek fél évvel ezelőtt.”

 

Ma viszont már Gyöngyösi biztos, hogy másképp látja a dolgokat. Márciusi Facebook-bejegyzésében ugyanis kijelentette:
Sokszor elmondtam már én is, de megteszem újra: arra, amit most az orosz hadsereg Ukrajnában tesz, nincs magyarázat. Nincs olyan »geopolitikai érdek«, nincs olyan rosszul megírt törvény, vagy nemzetiségi ellentét, amely igazolná ártatlan emberek életének kioltását, városok lerombolását és azt, hogy valaki erőszakkal kényszerítse rá uralmát azokra, akik nem kérnek belőle.”

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére