Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb frontot nyitottak a liberálisok a Brexit-vitában - óriási öngól lehet a vége

888.hu

2018.07.27. 19:30

Az egyik legolvasottabb liberális brit lap, az Independent a héten egy online petíciót indított annak érdekében, hogy a kormány írasson ki népszavazást az EU és Nagy-Britannia között késõbb létrejövõ Brexit-megállapodásról. Ha a terv sikerrel jár, annak akár katasztrofális következményei is lehetnek.

"Ma az Independent egy kampányt indít annak érdekében, hogy a briteknek legyen egy végső szavuk a Brexitre. Jöjjön bár, aminek jönnie kell, mi továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy fenntartsuk az egyensúlyt és olvasóink minél többféle álláspontot ismerhessenek meg. Ám ezen kérdés kapcsán úgy hisszük, a helyes lépés egy népszavazás kiírása a végső megállapodásról. Három okunk van erre" – írta szerdai, címoldalas publicisztikájában a lap szerkesztőbizottsága.

A brit lap három érvet sorol fel:

  1. Theresa May eddigi politikája kudarcot vallott, egyszerűen nem sikerült közelebb kerülni a megoldáshoz számos fontos kérdésben. Ezen kívül a lap a parlamenti káoszt és megosztottságot hozza még fel ebben a pontban;
  2. a szuverenitás a néptől ered. Épp ezért a népnek lehetőséget kell adni arra, hogy befejezhessék, amit elkezdtek;
  3. habár megkérdőjelezhető lenne egy új szavazás érvényessége, mégis kijelenthető, hogy több információval rendelkeznek a britek jelenleg, mint 2016-ban, amikor hazug kampányokat folytattak mindkét oldalon. Antidemokratikus lenne megtagadni az emberektől a jogot, hogy tudásuk birtokában ismét kifejthessék a véleményüket.
Ha netán brit vagy és támogatni szeretnéd a libsiket, akkor itt tudod aláírni.

Az Independent ki is fejti a szerdai cikkében, hogy mit szeretne. A probléma az, hogy még ők sem tudják, hogy pontosan miről is szeretnének népszavazást rendezni. Márpedig cikkünk megjelenéséig több mint 280 000-en írtak alá egy olyan petíciót, amelyről még az sem tisztázott, hogy pontosan mi a célja.

"Szóval hogy nézne ki a népszavazás? Mi lenne a kérdés, amely fel lenne téve a szavazólapon? Milyen szavazási rendszerben kéne lebonyolítani? Ezek mind fontos kérdések, amelyekre még visszatérünk az elkövetkező hetekben. Természetesen a kérdés, amelyről egyáltalán szavaznánk, attól függne, hogy egyáltalán létrejön-e bármilyen megállapodás az EU és Nagy-Britannia között. Ha egyáltalán nincs megállapodás, akkor a szavazólapon egyértelműen az a kérdés szerepelne, hogy kilépjünk-e az EU-ból megállapodás nélkül, vagy maradjunk a tagjai. Ha létrejönne egy megállapodás, akkor a szavazólapon három lehetőség szerepelne: elfogadni a megállapodást és kilépni az EU-ból, megállapodás nélkül kilépni az EU-ból, vagy maradni az EU-ban. A szavazási rendszer, a lebonyolítás kérdése máskorra marad. Az egyik tanulság [korábbról], hogy a népszavazásnak ügydöntőnek kell lennie, amely megadná a kellő súlyát, visszafordíthatatlan jellegét ennek a fejezetnek"

– írja a lap. Ezek után kifejtik, hogy a népszavazás előtt még számos jogi akadály van, a referendum kiíratása "mocskos, ám szükséges" folyamat. Végül azzal zárják a cikket:

Politikusaink a 2016-os referendum óta nemigen fürödnek a dicsőségben. Itt az idő, hogy a nép visszavegye az irányítást"

– írják, bevetve egy kis baloldali populizmust.

Az ön-tökönrúgás mezsgyéjére léptek

A kezdeményezés problémák garmadájába ütközik, amelyek közül most csak néhányat villantunk fel.

Először is ott van a fentebb kiemelt probléma, amely szerint egy olyan petícióhoz kérnek támogató aláírást, amelynek még a pontos célját sem lehet tudni. Új népszavazás lesz a kilépésről, vagy csak a végső megállapodásról döntene a nép? Miért halasztják későbbre a lebonyolításról szóló rész közzétételét?

Ráadásul bárki kitöltheti ezt az online petíciót. Mi egy kamu freemail.hu-s e-mail-címmel töltöttük ki és a rendszer nem jelzett hibát, a világ bármely pontjáról bárki aláírhatja, így aligha tekinthető hitelesnek.

Emellett a függetlenobjektív sajtó mintapéldánya, a liberális Independent beleavatkozik a nagypolitikába, miközben erre nincs felhatalmazása.

Nagy-Britanniában a parlamentarizmus több mint 400 éve töretlenül áll fenn, és éppen emiatt a szigetországban a népszavazások igen ritkák. A 20. század második feléig a népszavazásokra idegen, káros szokásként tekintettek a britek. Ez éppen amiatt van, mert a parlament szuverenitását tekintik az egyik legfontosabb értéknek, márpedig a népszavazások eredményét – függetlenül attól, hogy azok csak véleménynyilvánítóak vagy ügydöntőek-e – a parlamentek többnyire kötelezőnek tekintik magukra nézve. Emiatt csakis véleménynyilvánító népszavazást lehet kiírni és ezt is csak akkor, ha a parlamenti képviselők többsége megszavazza a referendum kiírását, méghozzá egy törvény formájában.

Korábbi népszavazások. Összesen három országos népszavazást tartottak a brit történelemben. Az elsőt 1975-ben, amikor is már 2 éve tagja volt Nagy-Britannia az Európai Unió elődjének, az Európai Gazdasági Közösségnek. Ekkor a britek arról szavaztak, hogy továbbra is fenntartsák-e tagságukat a nemzetközi szervezetben. A britek a maradás mellett döntöttek 2011-ben a britek választási rendszer reformjáról szavaztak, ugyanis a brit választási rendszerben csak egyéni választókerületek vannak, ahol a "győztes mindent visz" elve alapján választják a képviselőket és emiatt a rendszer durván torzít: 2015-ben például a UKIP a szavazatok 12,6 százalékával csupán egyetlen mandátumot tudott szerezni a 650 fős alsóházban. A britek elutasították a reformot. 2016-ban David Cameron miniszterelnök kezdeményezésére népszavazást írt ki a parlament Nagy-Britannia EU-s tagságáról, amelyen a kilépésre szavazók kerültek többségbe. Ezeken kívül összesen 11 területi népszavazást hagyott jóvá a brit kormány Angliában, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban. Helyi népszavazások is előfordulnak, amelyen egy-egy település dönthet fontos kérdésekben, ezek kiírása jóval egyszerűbb, kevesebb bürokratikus akadályt kell legyőzni hozzá.

A különböző formai, felhatalmazási és jogi problémák mellett van még egy nagyobb gond is, nevezetesen a népszavazás eltérítése.

Amennyiben Nagy-Britannia mindenféle megállapodás nélkül lépne ki az EU-ból, az egy igen kaotikus, komplex és mindkét félre veszélyes helyzetet idézne elő: a szigetország elvágná magát a kontinenstől, hiszen azonnal abba maradna az áruk, szolgáltatások, a pénz és az emberek szabad mozgása, kétoldalú- vagy többoldalú megállapodások egész sorát kellene tető alá hozni fénysebességgel, hogy a helyzet ne végződjön katasztrófával. Egy nagy-britanniai válság pedig a kontinensen is éreztetné hatását. A következmények beláthatatlanok lennének. Éppen ezért mindkét félnek érdekében áll, hogy egyezségre jussanak és ne vágjanak el minden szálat, amely összeköti őket. Ezen közös érdekek miatt pedig igen valószínűnek tűnik, hogy annak ellenére, hogy időről időre mindkét fél acsarkodik a másikra, egy korrekt megállapodás fog születni.

Ha az Independent által felkarolt népszavazást valaha is kiírják, akkor a britek nagy valószínűséggel arról fognak szavazni, hogy elfogadják-e a megállapodást vagy sem. Ha elfogadják, az egyrészt Theresa May nagy győzelme lenne, másrészt ez garantálná, hogy Nagy-Britannia civilizált módon váljon ki az unióból. Ám ha a britek nem fogadják el a megállapodást, akkor az országnak ebben az esetben is ki kell lépnie az unióból és jöhet a káosz. (Érdemes hozzátenni, hogy egy új népszavazás kiírásának kicsit az esélye, de annak még ennél is kisebb, hogy a britek ismét ugyanarról szavazhassanak, mint 2016-ban: nevezetes az uniós tagságról).

Egy, a megállapodásról szóló népszavazás kimenetele Theresa May politikai jövőjét is eldöntené. Ám az Independent pont az a lap, amely vég nélkül, sokszor méltatlan módon kritizálja a jelenlegi brit kormányt. (Nagyjából olyan a helyzet, mintha az ember mondjuk a HVG-ből akarná megtudni, hogy mit tett le az asztalra a magyar kormány az elmúlt években. Ostobaságok, rágalmak és féligazságok egész sorát lehet megtalálni mindkét lapban, ha a kormányzó pártról van szó). Márpedig, ha a baloldal és a jobboldal egy része megtorpedózza a megállapodást a miniszterelnök személye – és önös politikai érdekei – miatt, akkor Nagy-Britannia mindenféle megállapodás nélkül lépne ki. Ez lenne a népszavazás eltérítése, a valódi kérdés helyett ugyanis egy, a 2016-oshoz hasonló gyilkos kampány kezdődne és a szavazás kimenetele még mindig igen kétséges lenne.

Érdekes helyzetbe kerülne tehát az Independent: vagy támogatná az általa gyűlölt May megállapodását, vagy a "kemény", megállapodás nélküli Brexitet támogatná, amelynek elkerüléséért 2016 óta küzd.

És különben is, Soros György!

A milliárdos spekuláns 2018 februárjában azon hír kapcsán került be a világsajtóba, hogy pénzzel támogatott egy mozgalmat, amely Nagy-Britannia EU-ból való kilépését szeretné megakadályozni.

Brit lapok derítették ki, hogy Soros 2017 júniusa óta mintegy félmillió dollárt adományozott a Best for Britain kampányszervezetnek, amelynek célja az, hogy "nyitva maradjon" az Egyesült Királyság előtt a további EU-tagság lehetősége. A kampány azóta már elkezdődött, gőzerővel folyik és Soros további pénzeket is mozgósított.

Az Egyesült Királyságban az embereknek erőteljes meggyőződésük, hogy ha egyszer hoztak egy döntést, akkor a kormánynak nem az a dolga, hogy szembeforduljon velük, és közölje, hogy rosszul döntöttek”

– jelentette ki válaszul Soros beavatkozására és arra a kérdésre válaszolva Theresa May, hogy elképzelhető-e újabb népszavazás arról, hogy az Egyesült Királyság valóban kilépjen-e az Európai Unióból.

Ami igen érdekessé teszi a dolgokat, hogy a Best for Britain korábban meghirdetett elképzelései és az Independent által most meghirdetett kilépés elleni petíció és kampány számos ponton egybevág. Például a június 8-án elkezdett kampányban a Best for Britain szerint a népszavazás kötelező erővel döntene arról, hogy a választók többsége elfogadja-e a brit kilépés feltételrendszerét, és a szavazólapon szerepelnie kell annak a választási lehetőségnek is, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.

Nyilván nem túlságosan megdöbbentő, hogy a szélsőségesen liberális, muszlimsimogató Independent egy olyan kezdeményezést indít el, amely nagyon hasonlít a Soros által támogatott Best for Britain kezdeményezéshez.

Az agg milliárdos által kitömött szervezet egyik vezetője, Eloise Todd nyíltan is kiállt a #Finalsay nevű kampány mellett.

A nép szava kell ahhoz, hogy megmondjuk a kormánynak, hogy rossz irányba megy a Brexit-folyamat. Az a hír, hogy az Independent előrukkolt azzal, hogy támogatja [a Brexit-ellenes] kampányt, akár fordulópont is lehet...ideje, hogy a nép visszavegye a hatalmat. Mindenkit arra bíztatok, hogy támogassa a kampányt és írja alá a petíciót. A távozásra szavaztunk, ám hagyjuk, hogy az irányt a nép döntse el"

– nyilatkozta a Best for Britain vezérigazgatója.

A következő hónapokban kiderül, hogy Sorosnak és a liberális elitnek sikerül-e letérítenie Nagy-Britanniát a saját maga által választott útról. Az már most látszik, hogy a libsik nem tétlenkednek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére