Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Új választási törvényt írt alá a floridai kormányzó

888.hu, MTI

2021.05.07. 07:15

Florida állam republikánus kormányzója, Ron DeSantis csütörtökön aláírta a helyi törvényhozás által megszavazott új, átfogó választási törvényt, amely többek között szigorítaná az urnás szavazást és a levélszavazatok leadásának szabályait – jelentette az amerikai sajtó.

 

A kormányzó szerint a mostani törvényre – amelyet a feddhetetlen választások törvényének nevezett – azért volt szükség, hogy a tagállamnak a korábbinál igazságosabb választási rendszere legyen. „A floridai emberek megnyugodhatnak, hogy államunk továbbra is élen jár a tisztességes szavazás tekintetében. A választásoknak szabadnak és tisztességesnek kell lenniük, és ezek a változások biztosítják, hogy a napsugár államában ez továbbra is így legyen” – fogalmazott DeSantis.

A 42 éves kormányzó, akit az amerikai sajtóban újabban egyre gyakrabban emlegetnek a következő választások lehetséges republikánus elnökjelöltjeként, élő adásban írta alá a jogszabályt. A ceremóniát a republikánusokhoz közel álló Fox News amerikai hírcsatorna közvetítette.

Az intézkedés szigorítja a lakhelyüktől távol lévő választók hozzáférését az urnás szavazáshoz, ugyanis arra kötelezné őket, hogy minden egyes választási ciklusban újra nyújtsák be a kérelmüket, amit eddig csak minden negyedik ciklusban kellett megtenniük. Azoknak a választóknak, akik urnás szavazásra regisztrálnak, kérelmük benyújtásakor személyes adataikat is meg kell adniuk, például a jogosítványuk számát vagy az állami azonosító számukat.

A törvény korlátozásokat vezet be a levélben történő voksolások esetében és a levélszavazatok begyűjtését illetően. Megtiltja például a szavazatok tömeges postára adását, valamint hogy ételt és italt osszanak a sorban álló szavazóknak a választási helyszín 150 méteres körzetében, továbbá hogy a megyék pénzügyi támogatást fogadjanak el a választásokkal kapcsolatos kiadásaik fedezésére.

Az új floridai jogszabály sokban hasonlít a közelmúltban elfogadott Georgia állambeli választási törvényhez. Az ottani új jogszabályok a jövőben például fényképes igazolványhoz kötik a választáson való részvételt, illetve a sorban álló szavazóknak ott sem lehet ételt és italt osztogatni. A reformok elfogadása felháborodást váltott ki a baloldaliak körében, több politikusuk azt állította, hogy az új szabályok korlátozzák a kisebbségi szavazók lehetőségeit.

Több nagyvállalat bojkottra szólított fel, és azt javasolta, hogy költöztessék el tevékenységüket vagy üzleteiket Georgiából. Az észak-amerikai profi baseball-liga (MLB) vezetői úgy döntöttek, hogy a 2021-es All Star-gálát nem Atlantában, Georgia fővárosában rendezik meg. Legutóbb pedig Will Smith amerikai színész jelentette be, hogy – tiltakozásul a szerinte az afroamerikai kisebbség lehetőségeit korlátozó választójogi reformok ellen – elviszi Georgia államból új, nagy költségvetésű filmje forgatását.

A demokraták ugyanígy ellenzik a mostani – DeSantis által aláírt – floridai törvényt, mint a korábbi georgiai változtatásokat. „DeSantis kormányzó és a floridai republikánusok inkább a hatalom megtartásában érdekeltek, mint abban, hogy biztosítsák a demokráciánkhoz való igazságos hozzáférést” – fogalmazott Manny Díaz, a Demokrata Párt kubai születésű floridai elnöke.

Néhány perccel azután, hogy a floridai kormányzó aláírta a törvényt, Marc Elias demokrata ügyvéd bejelentette, hogy munkatársaival pert indított a törvényjavaslat ellen a floridai Női Választók Ligája, a Fekete Szavazók Számítanak Alapítvány és a Szövetség a Nyugdíjas Amerikaiakért nevű szervezetek megbízásából.

A Joe Biden vezette adminisztráció sem ért egyet az új törvénnyel. „A 2020-as választás az amerikai történelem egyik legbiztonságosabb választása volt. Nincs legitim oka, hogy most változtassunk a szabályokon, hogy megnehezítsük a szavazást. Ez hazugságra épül” – mondta csütörtökön Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtófőnökének helyettese.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Gulyás Gergely: Extra hosszú lesz az idei téli szünet

Gulyás Gergely: Extra hosszú lesz az idei téli szünet

A spórolás miatt. A miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt is elmondta, hogy újabb nemzeti konzultációt indít a kormány, ezúttal az Oroszországot érintő szankciókkal kapcsolatban.

Kinek állt érdekében az Északi Áramlat felrobbantása?

Kinek állt érdekében az Északi Áramlat felrobbantása?

Az elmúlt napok diskurzusát okkal uralta az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékek felrobbantása, amiről semmi biztosat nem tudunk, és hacsak az elkövető fél nem vallja be nyilvánosan, akkor nem is fog kiderülni, hogy ki állt a robbantás hátterében. Noha nem zárható ki az sem, hogy Oroszország volt az elkövető fél, sokkal kézenfekvőbb és logikusabb magyarázatnak bizonyul, hogy az Egyesült Államok – direkt vagy indirekt – szabotázsakciójáról van szó, hiszen Washington több szempontból is profitál az így kialakult konfliktusból. Egyrészről az USA évek óta próbálta megakadályozni a gázvezeték üzembe helyezését, másrészt az orosz gázszállítási alternatíva megszűnése által teljes mértékben kiszolgáltatja Európát, hogy drága cseppfolyósított gázt vegyen az USA-tól, harmadrészt pedig az amerikai hadiipari lobbi is erőteljesen a háború elhúzódásában érdekelt. Az sem Amerika ártatlanságát bizonyítja, hogy februárban maga Biden elnök ígérte meg, hogy az orosz agresszió bekövetkezte esetén „képesek lesznek véget vetni az Északi Áramlat 2-nek”.

Orbán: Arra kérek minden magyart, mondja el a véleményét a szankciókról

Orbán: Arra kérek minden magyart, mondja el a véleményét a szankciókról

Európában elsőként Magyarországon kérdezik meg az emberek véleményét az EU által bevezetett Oroszország ellen irányuló szankciókról.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére