Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Új választási törvényt írt alá a floridai kormányzó

888.hu, MTI

2021.05.07. 07:15

Florida állam republikánus kormányzója, Ron DeSantis csütörtökön aláírta a helyi törvényhozás által megszavazott új, átfogó választási törvényt, amely többek között szigorítaná az urnás szavazást és a levélszavazatok leadásának szabályait – jelentette az amerikai sajtó.

 

A kormányzó szerint a mostani törvényre – amelyet a feddhetetlen választások törvényének nevezett – azért volt szükség, hogy a tagállamnak a korábbinál igazságosabb választási rendszere legyen. „A floridai emberek megnyugodhatnak, hogy államunk továbbra is élen jár a tisztességes szavazás tekintetében. A választásoknak szabadnak és tisztességesnek kell lenniük, és ezek a változások biztosítják, hogy a napsugár államában ez továbbra is így legyen” – fogalmazott DeSantis.

A 42 éves kormányzó, akit az amerikai sajtóban újabban egyre gyakrabban emlegetnek a következő választások lehetséges republikánus elnökjelöltjeként, élő adásban írta alá a jogszabályt. A ceremóniát a republikánusokhoz közel álló Fox News amerikai hírcsatorna közvetítette.

Az intézkedés szigorítja a lakhelyüktől távol lévő választók hozzáférését az urnás szavazáshoz, ugyanis arra kötelezné őket, hogy minden egyes választási ciklusban újra nyújtsák be a kérelmüket, amit eddig csak minden negyedik ciklusban kellett megtenniük. Azoknak a választóknak, akik urnás szavazásra regisztrálnak, kérelmük benyújtásakor személyes adataikat is meg kell adniuk, például a jogosítványuk számát vagy az állami azonosító számukat.

A törvény korlátozásokat vezet be a levélben történő voksolások esetében és a levélszavazatok begyűjtését illetően. Megtiltja például a szavazatok tömeges postára adását, valamint hogy ételt és italt osszanak a sorban álló szavazóknak a választási helyszín 150 méteres körzetében, továbbá hogy a megyék pénzügyi támogatást fogadjanak el a választásokkal kapcsolatos kiadásaik fedezésére.

Az új floridai jogszabály sokban hasonlít a közelmúltban elfogadott Georgia állambeli választási törvényhez. Az ottani új jogszabályok a jövőben például fényképes igazolványhoz kötik a választáson való részvételt, illetve a sorban álló szavazóknak ott sem lehet ételt és italt osztogatni. A reformok elfogadása felháborodást váltott ki a baloldaliak körében, több politikusuk azt állította, hogy az új szabályok korlátozzák a kisebbségi szavazók lehetőségeit.

Több nagyvállalat bojkottra szólított fel, és azt javasolta, hogy költöztessék el tevékenységüket vagy üzleteiket Georgiából. Az észak-amerikai profi baseball-liga (MLB) vezetői úgy döntöttek, hogy a 2021-es All Star-gálát nem Atlantában, Georgia fővárosában rendezik meg. Legutóbb pedig Will Smith amerikai színész jelentette be, hogy – tiltakozásul a szerinte az afroamerikai kisebbség lehetőségeit korlátozó választójogi reformok ellen – elviszi Georgia államból új, nagy költségvetésű filmje forgatását.

A demokraták ugyanígy ellenzik a mostani – DeSantis által aláírt – floridai törvényt, mint a korábbi georgiai változtatásokat. „DeSantis kormányzó és a floridai republikánusok inkább a hatalom megtartásában érdekeltek, mint abban, hogy biztosítsák a demokráciánkhoz való igazságos hozzáférést” – fogalmazott Manny Díaz, a Demokrata Párt kubai születésű floridai elnöke.

Néhány perccel azután, hogy a floridai kormányzó aláírta a törvényt, Marc Elias demokrata ügyvéd bejelentette, hogy munkatársaival pert indított a törvényjavaslat ellen a floridai Női Választók Ligája, a Fekete Szavazók Számítanak Alapítvány és a Szövetség a Nyugdíjas Amerikaiakért nevű szervezetek megbízásából.

A Joe Biden vezette adminisztráció sem ért egyet az új törvénnyel. „A 2020-as választás az amerikai történelem egyik legbiztonságosabb választása volt. Nincs legitim oka, hogy most változtassunk a szabályokon, hogy megnehezítsük a szavazást. Ez hazugságra épül” – mondta csütörtökön Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtófőnökének helyettese.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Többen meghaltak fegyveres merényletben egy jeruzsálemi zsinagógában

Nyolcan meghaltak egy jeruzsálemi zsinagógában végrehajtott fegyveres terrorakcióban, többen megsebesültek, a merénylőt lelőtték – jelentette a 12-es kereskedelmi televízió Izraelben péntek este.

Belgium 92 millió euró értékű katonai felszerelést küld Ukrajnának

A belga szövetségi kormány pénteken 92 millió euró értékű katonai felszerelést tartalmazó segélycsomagot fogadott el Ukrajna számára – jelentette a RTBF belga hírportál Alexander de Croo miniszterelnök bejelentésére hivatkozva.

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket – közölte a testület pénteken.

Ukrajna bojkottálhatja az olimpiát

Ukrajna bojkottálhatja a 2024-es párizsi olimpiát, ha azon orosz és fehérorosz sportolók is indulhatnak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére