Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Új ország születhetett ma: Bougainville

Békési Marcell

2019.12.11. 19:40

A bougainvilliek 98%-os arányban szavaztak a függetlenség mellett. A Kisalföld méretű sziget eddig Pápua Új-Guinea része volt.

Új ország született ma a Csendes-óceán nyugati szélén, Melanéziában. Az eddig is autonóm tartományként létező Bougainville szigete nagyjából a Kisalföld vagy a Dél-Dunántúl méretével egyezik meg, lakossága viszont csak 250 ezer fős.

A szigetnek régóta problémás a kapcsolata Pápua Új-Guineával melynek része 1975 óta. A konfliktus forrása az, hogy a sziget nyersanyagkincsekben gazdag, amit az 1970-es évek végén egyre több vállalat kezdett kiaknázni. Egyre több bánya nyílt, egyre több erdőt puszítottak ki, és emiatt a bennszülöttek kormányellenes mozgalomba kezdtek.

Az először csak tüntetésekkel, sztrájkokkal kezdődő mozgalom a 80-as évek végére fegyveres felkeléssé alakult, melyben több, mint 20 ezer halálos áldozat született, és amit a kormány sosem tudott teljesen leverni. A sziget és a pápuai kormány között így megegyezés született, és Bougainville autonómiát kapott az államon belül, valamint ígéretet arra, hogy függetlenségi népszavazást tarthat.

A két héten keresztül tartó referendum ma lezárult, és a bougainvilliek 98 százaléka a függetlenség mellett döntött.

Az eredmény azonban nem kötelező érvényű, azt a pápua új-guineai parlamentnek is törvénybe kell foglalnia.

Elemzők szerint az esemény akár függetlenedési hullámot is indíthat a régióban, mivel Melanéziában más szigetek, szigetcsoportok is vannak, melyek függetlenednének „anyaországuktól”, például Új-Kaledónia Franciaországtól.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére