Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Új bevándorlási törvényt ígérnek a brit konzervatívok

Ányos Miklós

2019.12.05. 18:20

Mindenkire egységesen érvényes új bevándorlási szabályozás törvénybe iktatását és a súlyos bűncselekmények, köztük a terrorcselekmények büntetési tételeinek jelentős szigorítását ígérte csütörtökön a kormányzó brit Konzervatív Párt a jövő csütörtöki parlamenti választás utáni első száz napra.

A 2020. március 22-ig szóló intézkedési csomag elsődleges elemei közé tartozik a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeit rögzítő megállapodás ratifikálása és a Brexit végrehajtása is. A Konzervatív Párt azonban figyelmeztetést is intéz a konzervatív szavazótábor részére, hangsúlyozva, hogy mindez veszélybe kerülhet, ha az egy hét múlva esedékes választás után ismét olyan parlament alakul, amelyben egyik pártnak sem lesz abszolút többsége. A cselekvési terv ezt reális lehetőségnek nevezi, annak ellenére, hogy a felmérések folyamatosan a konzervatívok kényelmes támogatottsági előnyét jelzik. A legfrissebb közvélemény-kutatások átlaga alapján a Konzervatív Pártra a szavazók 42 százaléka voksolna, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt támogatottsága 32 százalék körüli.

A csütörtökön közzétett program alapján, ha a Konzervatív Párt a jövő heti választáson többséget szerez, száz napon belül törvényt alkot a részleteiben már korábban ismertetett új, ausztrál típusú pontozásos elbírálási rendszerre épülő bevándorlási törvényről. Ennek alapján a kormány egységes, tehát az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a Brexit után tervezett egyévi átmeneti időszak lejártával, vagyis 2021 januárjától. A tervezett új szabályozás értelmében a bevándorlási kérelmek elbírálása során előnyben részesülnek azok, akik tudnak annyira angolul, hogy nyelvtudásukat munkájukban és mindennapi életvitelükben hasznosítani tudják. Ugyancsak előnyös elbírálásra számíthatnak, akik a brit üzleti szektor számára elsődleges fontosságú munkát tudnak végezni, és azok is, akik maguk létesítenek olyan üzleti vállalkozásokat, amelyek brit munkavállalókat alkalmaznak és Nagy-Britanniában adóznak. Előnyben részesülnek majd azok is, akik hazájukban törvénytisztelő magatartást tanúsítottak.

Boris Johnson miniszterelnök a BBC televízió minapi interjújában, az Európai Unióban érvényes szabad mozgásra utalva úgy fogalmazott, hogy jelenleg ellenőrizetlen bevándorlás zajlik egy több mint 500 millió lakosú térségből, és a szakképesítés nélküliek bevándorlása az elmúlt húsz évben a nagy-britanniai bérek emelkedését is akadályozta.

Johnson szerint az uniós bevándorlási szabályozás mindemellett diszkriminatív az EU-n kívüli országokból érkezőkkel szemben. A csütörtökön ismertetett száznapos programban hivatalosan is szerepel az a terv, hogy a terrorcselekményekért és egyéb súlyos, erőszakos bűncselekményekért elítéltek a jövőben nem kerülhetnek feltételesen szabadlábra büntetésük felének letöltése után.

A brit igazságügyi minisztérium már a hét elején közölte, hogy a kormány sürgősséggel felülvizsgálja a súlyos bűncselekményekért elítéltek próbaidős szabadlábra helyezésének szabályozását. A bejelentés előzménye, hogy a London belvárosában múlt pénteken elkövetett késeléses terrortámadás tettese a terrorcselekmények előkészülete címén rá kirótt 16 évnyi börtönbüntetés felének letöltése után szabadult. Usman Khan a London híd közelében elkövetett támadásban két embert megölt, hármat megsebesített, mielőtt a rendőrök lelőtték.

Johnson miniszterelnök a minap elmondta, a tervezett szigorítások alapján a terrorcselekményekért és egyéb, szélsőséges indíttatású bűncselekményekért megállapított börtönbüntetéseket az elítélteknek az utolsó napig le kell majd tölteniük, kivétel nélkül.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére