Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump ízelítőt adott a közvetlen, abszolút emberi oldalából

Sümeghi Lóránt

2019.10.17. 09:19

Zseniális, mondhatni formabontóan közvetlen módon intézte az amerikai elnök a Törökországgal kapcsolatos diplomáciai folyamatokat.

„Ne légy kemény fiú! Ne légy ostoba!” – írta Donald Trump amerikai elnök török hivatali partnerének, Recep Tayyip Erdogannak küldött levelében, amelyben megpróbálta lebeszélni őt a szíriai kurdok elleni offenzíváról. A levél október 9-i keltezésű, vagyis két nappal azt követően írta Trump, hogy döntést hozott az amerikai csapatok Észak-Szíriából való kivonásáról.

A Fehér Ház csak szerdán hozta nyilvánosságra, hírügynökségek szerint azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy alátámassza azt a nézetet, hogy Trump a csapatkivonás után nem adott zöld jelzést Törökországnak Északkelet-Szíria lerohanására. Washingtonban demokrata és republikánus politikusok is keményen bírálták Trumpot a csapatkivonás miatt.

Dolgozzunk ki egy jó megállapodást. Nem akarsz felelős lenni emberek ezreinek lemészárlásáért, én pedig nem akarok felelős lenni a török gazdaság tönkretételéért

– figyelmeztetett Trump levelében.

Peter Alexander on Twitter

White House confirms authenticity of Trump letter to Erdogan, dated 10/9: „History... will look upon you forever as the devil if good things don't happen. Don't be a tough guy. Don't be a fool! I will call you later.” First reported by Fox Business.

Az amerikai elnök azt üzente Erdogannak, hogy a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) parancsnoka, Mazlúm Abdi hajlandó vele tárgyalni, és bizonyos engedményeket tenni. Trump csatolta üzenetéhez annak a levélnek a másolatát, amelyet Abdi írt neki.

A történelem kedvező képet alakít ki rólad, ha helyes és humánus módon cselekszel. Örökké gonosznak fog tekinteni, ha nem történnek jó dolgok. Ne légy kemény fiú! Ne légy ostoba! Majd hívlak később

– írta Trump.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított offenzívát a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. A hadművelet célja, hogy biztonsági övezetet hozzon létre a határ mentén, ahová a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérhetnek. A térségből a török katonai műveletek megindulása előtt kivonultak az amerikai csapatok, megnyitva az utat a török offenzíva előtt. Az SDF szerint az Egyesült Államok ezzel „hátba szúrta” szövetségeseit, akiket kiképzett és modern fegyverekkel látott el az Iszlám Állam ellen folytatott harcában.

Szijjártó: a magyar érdek az, hogy a törökök Szíria irányába oldják meg a bevándorlási kérdést

A magyar nemzeti érdek az, hogy a törökök Szíria irányába oldják meg a bevándorlási kérdést, és ne Európa irányába – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának kedden Bakuban, ahová az Orbán Viktor miniszterelnök vezette delegáció tagjaként érkezett a Türk Tanács soron következő ülésére.

Magyar vonatkozásban azonban kulcsfontosságú, hogy Erdogan ne indítsa el Európa irányába a náluk állomásozó 3 millió szír migránst, hiszen az minden bizonnyal helyrehozhatatlan károkat okozna nemcsak Európában, hanem a balkáni útvonal lévén Magyarországban is, embert próbáló kihívás elé állítva a határainkon szolgálatot teljesítőket. Bővebben ITT olvashattok erről.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére