Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump ismét kiállt a szuverenitás eszméje mellett, elítélve a globális kormányzást

Horváth József György

2018.09.25. 20:30

Az Egyesült Államok szuverenitását hangsúlyozta Donald Trump amerikai elnök az ENSZ Közgyûlése 73. ülésszakának kedden kezdõdött általános vitájában, és elutasította "a globális kormányzást, ellenõrzést és uralmat".

Donald Trump kijelentette, hogy tiszteletben tartja minden nemzet jogát arra, hogy a saját szokásait, hitét és hagyományait kövesse. Az Egyesült Államok soha sem fogja megmondani más országoknak, hogy miként éljenek, dolgozzanak, és miben higgyenek. Cserébe elvárja, hogy más nemzetek "tartsák tiszteletben az Egyesült Államok szuverenitását" – mondta.

Trump egyebek között arról is beszélt, hogy a kormányzása kezdete óta az Egyesült Államok soha nem látott haladást ért el, "erősebb, gazdagabb és biztonságosabb" lett.

Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek megköszönte a bátorságát a párbeszédért az Egyesült Államokkal, de figyelmeztetett, hogy "még sok a tennivaló", és az amerikai szankciók érvényben maradnak az atomfegyver-mentesítés befejezéséig.

Az amerikai elnök sürgette a világot, hogy szigetelje el Iránt, az ENSZ segítségét kérte "a demokrácia helyreállításához Venezuelában", a kőolajexportáló országokat pedig felszólította, hogy ne emeljék az árakat, és vállaljanak nagyobb részt a saját védelmükben.

Iránt "korrupt diktatúrának" nevezte, amelynek "a vezetői káoszt, halált és rombolást hintenek szét... Nem tisztelik szomszédjaik szuverenitását", ezért további amerikai szankciókkal számolhatnak. Közölte: Washington elő fogja segíteni egy regionális stratégiai szövetség létrehozását az öböl menti országokból, Jordániából és Egyiptomból.

Bírálta Kínát is annak kereskedelmi gyakorlata miatt, de nem említette Oroszország szíriai beavatkozását, sem az amerikai választások befolyásolási kísérletét.

Trump más témára áttérve azt követelte, hogy változtassanak a világkereskedelem rendszerén, és védelmébe vette a Kínával folytatott kereskedelmi háborút, mondván, hogy az ázsiai óriással szemben mutatkozó deficit "nem fogadható el". "Az Egyesült Államok mindig a saját érdekeit követve fog cselekedni" – jelentette ki, és ennek megfelelően a 35 perces beszéd nagyobb részében az "Amerika az első" elvét hangoztatta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

UNESCO-békedíjat kapott Merkel, mert elárasztotta Németországot migránsokkal

Angela Merkel volt német kancellár szerdán Elefántcsontparton átvette az UNESCO békedíját azon erőfeszítéseiért, amelyeket a több mint 1,2 millió menekült németországi befogadásáért tett a 2015-ös migrációs válság idején.

Újabb csecsemőt sikerült kimenteni Törökországban a romok alól

Újabb csecsemőt sikerült kimenteni szerdán a romok alól a dél-törökországi Hatayban 58 órával a török-szíriai határtérségben súlyos pusztítást okozó földrengés után.

„Nem fogadható el az EU-csúcs záródokumentuma az illegális migráció elleni lépések nélkül”

„Nem fogadható el az EU-csúcs záródokumentuma az illegális migráció elleni lépések nélkül”

Ausztria nem tud hozzájárulni a csütörtökön kezdődő rendkívüli EU-csúcs záródokumentumának elfogadásához, ha a közösség nem állapodik meg az illegális migráció visszaszorítását szolgáló konkrét lépésekről – jelentette ki az osztrák kancellár a Die Welt című német lapnak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére