Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump és Clinton ezen a hétvégén is alulmaradt

Horváth József György

2016.04.10. 11:29

Ted Cruz a coloradói, míg Bernie Sanders a wyomingi jelöltállítón tarolt.

Ted Cruz texasi szenátornak további delegátusokat sikerült maga mellé állítania az amerikai Republikánus Párt szombati coloradói konvencióján, és ezzel megszerezte a nyugati szövetségi állam valamennyi jelöltállító delegátusának támogatását.

A meglehetősen bonyolult coloradói választási rendszerben kétszer tartottak delegátusválasztást: a múlt szombaton 21 küldöttről döntöttek konvenció keretében, és Cruz szenátor győzött, most szombaton pedig 13-ról, és ezúttal is mindenkit neki sikerült megnyernie. Három további küldöttről a párt vezetői döntenek a napokban.

Coloradóban elemzők szerint borítékolható volt Ted Cruz diadala. Ebben a szövetségi államban ugyanis nagy az evangélikus keresztény szavazók lélekszáma, és a texasi szenátor elsősorban őket tudja megszólítani. Esélyesebb vetélytársa, Donald Trump New York-i üzletember meg sem jelent a szombati konvención, csak hívei és támogatói osztogattak röplapokat. Maga Trump Manhattanben tett látogatást, a szeptember 11-i emlékhelynél és a múzeumban. Kampánystábja közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta:

az emlékhely országunk erejének jelképe, különösen a New Yorkban élőké, akik hihetetlen munkát végeztek a város e negyedének újjáépítésében. Erről szól a New York-i értékrend."

Ez a mondat egy kemény odavágás Ted Cruznak, aki az egyik kampányvitában kárhoztatta, leszólta az úgynevezett New York-i értékrendet.

Cruz szenátor a republikánusok és a konzervatívok messzehangzó sikerét dicsérte a konvenció utáni, szombat éjjeli közleményében. A texasi politikus coloradói eredménye, elemzők szerint, megnöveli annak esélyét, hogy a nyáron tartandó elnökjelölt-állító országos konvenció nyílt versenyessé váljék.

Donald Trumpnak eddig 743 delegátust sikerült megnyernie, Ted Cruzt 545 küldött támogatja, a harmadik elnökjelölt-aspiráns, John Kasich ohiói kormányzó pedig 143 jelöltválasztó küldöttet szerzett. A konvenció abban az esetben nyílt versenyes, amikor egyik elnökjelölt-aspiránsnak sem sikerül megszereznie a delegátusok többségét, azaz 1237 jelöltet.
És mi újság a demokratáknál?

A szombaton tartott wyomingi jelöltállító gyűlést Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte. Sanders 97 százalékos feldolgozottság mellett a voksok 56 százalékát kapta, míg Hillary Clintonra a maradék 44 százalék szavazott.

Az agg Sanders a legutóbbi kilenc előválasztásból nyolcat megnyert. Wyomingban mindössze 14 demokrata jelölőküldött voksa dőlt el, és Sanders győzelmével nem szerezte meg mindnek a támogatását, a voksok arányosan oszlanak meg közte és Hillary Clinton között. Miután ebből az államból érkezik a legkevesebb demokrata küldött a párt elnökjelöltállító konvenciójára, így Sanders győzelmével csak kicsit került közelebb a tetemes előnnyel bíró Hillary Clintonhoz.

A Demokrata Párt jelöltségének elnyeréséhez 2383 delegátus támogatására lesz szükség. Clinton eddigi győzelmeivel 1286 jelölt támogatását tudhatja a magáénak. Sanders 1037 delegált voksára számíthat eddig. Az egykori külügyminiszter 18, ellenlábasa 16 előválasztáson tudott eddig győzedelmeskedni.

Mindkét jelölt szombaton már New Yorkban kampányolt. Ott április 19-én tartják az előválasztást, és 291 küldött támogatásának sorsa dőlhet el. Clinton hazai pályának tekinti az államot, amelyet szenátorként is képviselt, és kampányközpontja is Brooklynban van. Hillaryvel ellentétben Sanders brooklyni gyerek. Ott született és nőtt fel.

A felmérések a korábbi külügyminiszter és first lady mintegy 10 százalékos előnyét mutatják eddig New Yorkban.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére