Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump elégedetlen Németországgal

Bertha László

2018.05.18. 07:27

Az amerikai elnök szerint a NATO-tagállamok még mindig nem fizetik megfelelõ mértékben a kötelezõ védelmi hozzájárulásaikat, ezekkel az országokkal pedig a jövõben "foglalkozni kell". Donald Trump ezen országok közül egyedül csak Németországot nevezte meg.

Az amerikai elnök csütörtökön Washingtonban tárgyalt a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel, aki meghívásra részt vett az amerikai kormányülésen is.

A Donald Trump és a NATO-főtitkár között zajló tárgyalás központi témája a szövetséges országok védelmi hozzájárulásainak mértéke volt. Az amerikai elnök ugyan elismerte, hogy a NATO-tagországok emelték a befizetéseik összegét, azonban azt is leszögezte, hogy „foglalkozni kell” majd azon országokkal, melyek nem teljesítik a kötelezettségeiket. Donald Trump az Angela Merkel vezette Németországot név szerint is megemlítette.

Trump kritikája a németekkel szemben aligha nevezhető alaptalannak, hiszen az ország az elmúlt egy évtizedben megspórolta a haderő fejlesztését, Németország szinte kizárólag a külföldi békefenntartó missziókra koncentrált, ami az ország világpolitikai súlyát tekintve igencsak felelőtlen. Ezt a problémát érzékelve Ursula von der Leyen védelmi miniszter a haderő teljes átszervezését helyezte kilátásba, valamint azt, hogy az elvárásoknak megfelelően 2021-ig a GDP 1,5 százalékával fogják növelni a honvédelemre szánt kiadásokat. Probléma azonban, hogy mindezt a kisebbik kormánypárt, a szociáldemokrata SPD teljes mértékben elutasítja. Így a kötelességek teljesítése is kérdéses.

Jens Stoltenberg a tárgyalást követően az amerikai elnököt méltatta, amiért az sokat tett a NATO „élénkítése” érdekében. A NATO-főtitkár szerint Trump eddigi munkájának egyértelműen volt hatása, hiszen a szövetség valamennyi tagja megnövelte a védelmi kiadásait, így

többé már nincs egyetlen szövetséges sem, amely csökkentené a védelmi büdzsét.”

Trump már megválasztása előtt, a 2016-os elnökválasztási kampányában is leszögezte, hogy a NATO-tagországok nem fizetik be kötelezettségeiket, így a szervezet költségvetésének, kiadásainak nagyon nagy részét az Egyesült Államok fedezi, ami elfogadhatatlan számukra.

Magyarország kész teljesíteni kötelezettségeit
 

Németországgal ellenben a magyar kormány továbbra is egységes és eltökélt abban, hogy mind a NATO elvárásainak, mind pedig a megváltozott biztonsági helyzetnek megfeleljen. Ennek révén a most kezdődő kormányzati ciklus egyik prioritása a nemzetbiztonság megerősítése lesz. A leendő honvédelmi miniszter, Benkő Tibor a bizottsági meghallgatásán is leszögezte, hogy a magyar emberek biztonsága érdekében szükség van egy erős honvédségre. A célkitűzéseket Benkő Tibor a kormány által elfogadott és költségvetésileg is támogatott Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében kívánja megvalósítani. Magyarország esetében a cél egyértelműen az, hogy 2024-re elérjük a 2 százalékos GDP-arányos honvédelmi költségvetést, és határozott kormányzati szándék, hogy ezt szinten is tartják.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére