Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump aláírja a költségvetési törvényt, majd rendkívüli állapotot hirdethet

Nagy Gábor

2019.02.15. 07:48

Véget ért az Egyesült Államokban a kormányzati leállás.

Az amerikai szenátus (83 igen, 16 nem) után a demokrata párti többségű képviselőház (300 igen, 128 nem) is megszavazta péntek virradóra a kormány finanszírozásáról szóló törvényt, így véglegesen elkerülhetővé vált az újabb részleges kormányzati leállás. Bár az 1159 oldalas törvény nem tartalmazza a Donald Trump által kért 5.7 milliárd dollárt a déli határon építendő falra, de tartalmaz egy 1.375 milliárdos összeget a határbiztonság erősítésére. A törvény kizárja konkrét fal építését és leszögezi, hogy ez az összeg 55 mérföldnyi kerítés és mellette húzódó ösvény létrehozását szolgálja, és csakis már „létező technológiák” vehetők igénybe hozzá.

Az amerikai elnök aláírja a törvényt, de a Fehér Ház szóvivője már a szavazás előtt jelezte, hogy Trump rendkívüli állapotot fog hirdetni, így a kongresszus megkerülésével fogja megteremteni a mexikói-amerikai határra tervezett fal megépítéséhez szükséges összeget. Sarah Huckabee Sanders szóvivő azt írta a közleményben: az elnök azért fog rendkívüli állapotot hirdetni, hogy

biztosítsa a nemzet biztonságát, és véget vessen a határon kialakult humanitárius válságnak.”

A szenátus republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell támogatásáról biztosította a rendkívüli állapot esetleges kihirdetését, de Nancy Pelosi demokrata párti házelnök azt közölte: megítélése szerint az amerikai-mexikói határon kialakult helyzet nem rendkívüli, nincs ok a rendkívüli állapot kihirdetésére, de ha ez mégis megtörténne, akkor a képviselőház demokrata párti többsége „megfelelő választ fog adni” az elnök döntésére.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére