Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump adóreformja Európában is fellendülést hozhat

Tóth Dalma

2017.12.04. 13:58

Nagyon rég nem vállalkoztak az adórendszer olyan mértékû átalakítására, mint amilyenre most sor fog kerülni.
WASHINGTON, 13:58

Nagyon rég nem vállalkoztak az adórendszer olyan mértékű átalakítására, mint amilyenre most sor fog kerülni.

A Szenátus szombaton úgy döntött, hogy eljött az ideje az adórendszer nagymértékű átalakításának, amire 1980 óta nem került sor. Az új elfogadott adócsomag értelmében 2019-től a vállalkozások számára tartós jelleggel csökkentik az adókat. A magánszemélyek esetében is adócsökkentést hajtanak végre. A személyi jövedelemadó csökkentésével sokan 9-10 százalékot is megtakaríthatnak.

Az új csomagtól azt remélik, hogy az adócsökkentésnek köszönhetően még jobban beindul majd a gazdaság és hosszabb távon ez majd jót tesz az államadósságnak.

A két házban jóváhagyott verziók eltérnek egymástól, ezért valószínűleg jövő héten majd megkezdődik a tervezetek egyeztetése, mivel Trump elé csak egy verzió kerülhet. Az amerikai elnök reményei szerint még az idén aláírhatja a törvényeket. Az adócsomagnak köszönhetően az amerikai részvényindexek folyamatosan újabb csúcsokat döntenek.

A The New York Times című lap szerint, ha a cégek élnek a lehetőséggel, akkor több száz milliárd dollár friss pénz áramolhat az amerikai gazdaságba, a vállalatok befektetésekre költhetik a pénzt, növelve ezzel a foglalkoztatottságot, vagy éppen nagyobb osztalékot fizethetnek, ami viszont például élénkíti a lakossági fogyasztást.

Az ifo gazdaságkutató intézet elnöke szerint Donald Trump adóreformja nagyot fog lendíteni az európai konjunktúrán is.

"Az adóreform fellendíti a beruházásokat és a fogyasztást az Egyesült Államokban és nemzetközi adóversenyt indít el" – jelentette ki Clemens Fuest, a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének elnöke a Rheinische Post lapnak adott interjúban. Azaz, ha több beruházásra kerül sor és a fogyasztás is növekedni fog, akkor növekedni fog a gazdaság is, ha pedig mások látják, hogy működik a Trump-féle adóreform, a többi ország is követheti a példát, amely egyfajta adóversenyt indíthat el.

A német gazdasági szakember szerint az Egyesült Államok folyó fizetési mérlegének – azaz a külfölddel lebonyolított gazdasági ügyleteinek – deficitje növekedni fog. Ha növekszik az államadósság, növekedhetnek a kamatok, ez pedig az inflációs várakozások erősödését vonhatja maga után.

Európa szempontjából az amerikai adóreform az export további növekedését jelenti"

– jelentette ki, megjegyezve, hogy ez pedig gazdasági fellendüléshez vezethet.

"Ezzel párhuzamosan erősödik a nyomás is a társasági adó csökkentésére, megakadályozandó a beruházások és a foglalkoztatás átáramlását az Egyesült Államokba. Az Európai Központi Bankra (EKB) gyakorolt nyomás pedig tovább fokozódik az expanzív monetáris politika kivezetésére" – fejtette ki az ifo gazdaságkutató intézet elnöke az interjúban. Az expanzív monetáris politika kivezetése azt jelentené, hogy csökkennének az állami beruházások, támogatások valamint az adók, és növekednének a transzferek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére