Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump, a konzervatív nacionalista

Bertha László

2017.11.24. 11:28

F. H. Buckley amerikai jogászprofesszor arra figyelmeztet, hogy az amerikai történelem fényében Trump populistaként való leírása nemcsak téves, hanem rossz szándékú is, az amerikai elnök ugyanis Benjamin Disraelihez és más - jóléti szociális politikát folytató, minden társadalmi rétegre figyelõ - angolszász politikusokhoz hasonlóan konzervatív nacionalista.

A szerző a New York Postban megjelent publicisztikájában megemlíti, soha nem szabad hagyni, hogy az embert az ellenfelei határozzák meg, hiszen nekik nem az a céljuk, hogy jó színben tüntessenek fel minket. F.H. Buckley szerint a republikánusoknak – különösen Trump híveinek – tiltakozniuk kellene az ellen, hogy populistának hívják őket.

A populizmus az egyik legvisszataszítóbb amerikai politikai mozgalom volt. Emiatt elkerülhetetlen volt, hogy Trumpot populistának nevezzék”

– írja a jobboldali jogászprofesszor, aki szerint Trumpot egyáltalán nem jellemzi a populizmus bizonyos közös vonások ellenére sem.

Buckley szerint Donald Trump valami egészen új az amerikai politikában. Õ nem Andrew Jackson vagy a szókimondó Harry Truman. Õ nem Ronald Reagan. Nem hasonlít semmihez sem, amelyet korábban láttunk, azon egyszerű oknál fogva, hogy valami olyasmivel áll szemben, amit soha nem láttunk ezelőtt:

egy baloldallal, amely feladta a mobilis és az osztályok nélküli társadalom amerikai álmát, amely védi a gazdasági immobilitást és arisztokráciát.”

A szerző úgy véli, hogy Trump nem egy populista, hanem egy konzervatív nacionalista. Mint konzervatív, támogatja a társadalmilag konzervatív intézményeket és a szabadpiaci megoldásokat a politikai kérdésekben. Nacionalista, amikor az út közepén jár, vagy liberális, amikor a lemaradó amerikaiak ügyéről van szó, egészen a nagyvonalú biztonsági hálóig.

Ez talán úgy hangzik, mint az ellentétek természetellenes egyesülése, de a hasonló pártoknak hosszú története van a parlamentáris testvérdemokráciáinkban. Benjamin Disraeli szintén konzervatív nacionalista volt. Mint országgyűlési képviselő, szemben állt Sir Robert Peel szabadpiaci politikájával, és ezzel egy új Tory pártot hozott létre, mely nemzeti pártként valamennyi osztályból képződött, a legmagasabbtól a legszerényebbig – írja Buckley.

A jogászprofesszor szerint számos hasonlóság van még Lord Randolph Churchill, Sir John A. Macdonald kanadai Tory pártjának nemzeti politikája és az amerikai elnök között:

Konzervatívok voltak, de mivel támogatták a nagyvonalú szociális-jóléti politikát, olykor »vörös toryknak« is hívták őket. Õk Trump Republikánus Pártjának az ősei.”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére