Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Transznemû "nõt" indítanak a demokraták Vermontban

Bertha László

2018.08.15. 10:30

Négy államban is elõválasztásokat tartottak kedden az Egyesült Államokban, a haladó demokraták pedig újfent kitettek magukért: Minnesotában egy szomáliai származású nõ a képviselõjelöltjük, Vermontban pedig egy transznemû szerzet indul a kormányzói székért.

Connecticutban, Vermontban, Minnesotában és Wisconsinban tartottak előválasztásokat, amelyeken mind a Republikánus Párt, mind a Demokrata Párt hívei arról döntöttek, hogy melyik jelölt szerepeljen a novemberi félidős választások jelöltlistáján. Novemberben a 435 tagú képviselőházat teljes egészében megújítják, míg a 100 tagú szenátus egyharmadát választják újra.

A novemberi kongresszusi választásokon a két középnyugati állam, Minnesota és Wisconsin eredményei döntőek lesznek, ebben a két államban ugyanis szoros versenyt jeleznek előre. Két évtizede nem tapasztalt módon mindkét középnyugati államban magas volt a részvételi arány. Első kommentárjaikban a demokraták ezt biztató jelként értékelték az őszi választásokra nézve.

Előválasztást tartottak Connecticutban és Vermontban is. Az északkeleti Vermontban könnyen nyerte el a szenátori újrajelölést Bernie Sanders, aki a 2016-os demokrata párti elnökjelöltségért folytatott küzdelemben Hillary Clinton vetélytársa volt. Sanders mindazonáltal nem demokrata párti színekben, hanem függetlenként indult.

Vermontban a demokraták kormányzójelöltje a transznemű Christine Hallquist lesz. A CNN hírtelevízió kommentárja szerint ezzel a döntéssel Vermont történelmet írt.

Először fordul elő ugyanis, hogy az egyik nagy párt transznemű jelöltet indított az állam egészének politikáját befolyásoló választáson.

Hallquist három másik demokrata párti jelöltet győzött le. Az eddigi előválasztásokon 43 transznemű jelölt indult, elsöprő többségükben a Demokrata Párt színeiben, néhányan függetlenként, egy jelöltet pedig a Zöld Párt indított.

Kedden este jelentették be az egy héttel korábban, Kansasben tartott kormányzói előválasztás eredményét is. A voksok egy hétig tartó összeszámolása után a két republikánus jelölt közül az a Kris Kobach győzött, akit Donald Trump elnök biztosított a támogatásáról – írja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére