Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Továbbra sem jut egyrõl a kettõre Szerbia és Koszovó

Pörge Béla

2018.11.09. 09:08

Ismét megrekedtek a tárgyalások Szerbia és Koszovó között, a két ország államfõje csütörtökön Brüsszelben nem ért el elõrelépést a 2013-ban megkezdett párbeszédben.
BRÜSSZEL, 9:08

Ismét megrekedtek a tárgyalások Szerbia és Koszovó között, a két ország államfője csütörtökön Brüsszelben nem ért el előrelépést a 2013-ban megkezdett párbeszédben.

A szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) Aleksandar Vucic szerb elnök azt mondta, hogy Szerbia addig nem vesz részt a további tárgyalásokon, amíg Koszovó vissza nem vonja a "törvényellenes" lépéseit. A szerb államfő ezzel arra utalt, hogy Pristina néhány napja tíz százalékkal megnövelte a Szerbiából érkező termékek vámját, valamint Ramush Haradinaj koszovói kormányfő bejelentette, hogy még november folyamán megalakul a koszovói hadsereg, és egyik alakulatát az északi, szerblakta részre vezénylik majd.

Aleksandar Vucic rámutatott, hogy a védővám bevezetésével Koszovó felrúgta a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodást (CEFTA), míg a hadsereg felállítása az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatát sérti, amelynek alapján Koszovó területén csak nemzetközi haderő tartózkodhat.

Hashim Thaci koszovói államfő szerint a szerb küldöttség agresszív hangnemben akart tárgyalni, míg a koszovói delegáció megindokolta, hogy mit miért tett. Mint mondta: nem könnyű a szerb küldöttséggel tárgyalni, mert agresszívek és arrogánsak.

A brüsszeli párbeszédet vezető Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője mindkét felet arra szólította fel, hogy vegyenek vissza agresszív retorikájukból, és fordítsanak több figyelmet a párbeszéd folytatására, ugyanis ez a feltétele mindkét ország európai uniós csatlakozásának.

A két elnök korábban a fennálló nyitott kérdések tárgyalása mellett kardoskodott, és mindketten kijelentették, rendezni kell Belgrád és Pristina kapcsolatát, mégis a legutóbb július közepén ültek tárgyalóasztalhoz, és akkor sem sikerült előrelépést elérniük a vitás kérdések megoldásában.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére