Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vírushíradó

888.hu/MTI

2020.05.06. 22:05

Délkelet-Ázsiában tovább terjed a járvány, míg Európában több helyen is enyhítenek a korlátozásokon.

Tovább terjed a vírus Délkelet-Ázsiában

Szingapúrban szerdán 788 újabb, bizonyítottan koronavírus-fertőzéses esetről számoltak be, a városállamban ezzel 20 198-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A hivatalos tájékoztatás szerint az új fertőzöttek legtöbbje „olyan munkavállalási engedéllyel rendelkező személy, aki munkásszállón él”.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Szingapúr a negyedik helyet foglalja el az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) világrangsorában. Szingapúr nagymértékben támaszkodik a mintegy 1,4 millió külföldi munkavállalóra nyitott gazdaságának működtetése érdekében, közülük körülbelül 320 ezren élnek szűk férőhelyű szállókon, amelyek járványgócokká váltak.

A városállamban január 23-án jegyezték fel az első koronavírus-fertőzöttet, azonban egy ideig sikerült viszonylag alacsonyan tartani a fertőzés mértékét, április 1-jén „mindössze” ezer fertőzöttet tartottak nyilván. Ezt követően azonban a fertőzés gyorsan elterjedt, két héttel ezelőtt már 10 ezer esetet regisztráltak, majd ennek a kétszeresét most szerdán. A kormány április 7-én korlátozásokat vezetett be, megakadályozandó, hogy a járvány továbbterjedjen a szállásokról. Bár a fertőzöttek száma jelentősen megugrott, eddig 18 halálesetről számoltak be az egészségügyi hatóságok a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben.

A Fülöp-szigeteken meghaladta a 10 ezret a regisztrált fertőzöttek száma – közölte a kormány, amely egyúttal bejelentette, hogy klinikai vizsgálatot indítanak 100 páciens bevonásával, ami során az influenza ellen használt Avigan (favipiravir) nevű gyógyszerrel próbálják meg kezelni a koronavírus-fertőzést.

A manilai egészségügyi tárca szerdai tájékoztatása szerint 320 újabb fertőzöttet jegyeztek fel, ezzel számuk 10 004-re nőtt az országban. További 21-en vesztették életüket, így 658-ra nőtt a halálos áldozatok száma.

Indonéziában a kabinetiroda szerdán közölte, hogy a járvány miatt szeptemberről decemberre halasztották a helyhatósági választásokat. Az országban 367 újabb koronavírus-fertőzéses esetet jelentettek szerdán, eddig 12 438-an kapták el a kórt a hivatalos adatok szerint. A koronavírus-fertőzés következtében életüket vesztők száma 895-re nőtt, miután 23 újabb halálesetet regisztráltak.

Budi Karya Sumadi indonéz közlekedési miniszter közölte: a kormány a közlekedésre vonatkozó korlátozások enyhítéséről döntött csütörtöktől kezdődően. Ennek értelmében a vasút-, légi- és komptársaságok folytathatják tevékenységüket a közösségi távolságtartásra vonatkozó irányelvek betartásával. A tárcavezető kijelentette, hogy érvényben marad az iszlám böjti hónap, a ramadán végét jelző íd al-fitr (a böjt megtörésének) ünnepével kapcsolatos tilalom. Az ünnep alkalmából Indonéziában a muszlimok lakóhelyükről ellátogatnak szülőhelyükre, ami tömeges mozgást jelent, a kormány ezt azonban az idén megtiltotta.

Indonéziában áprilisban állították le a belföldi légi és tengeri közlekedést, hogy ezzel is megpróbálják lassítani az új koronavírus terjedését, eredetileg május 31-i hatállyal. A dpa német hírügynökség megjegyzi: az újraindulásra vonatkozó döntést azután ismertették, hogy a kormány kedden közölte, az ország gazdasági növekedése (2,97 százalék) 2001 óta nem volt ilyen lassú.

Még mindig csaknem háromszáz halott, de egyre kevesebb beteg Franciaországban

Franciaországban az elmúlt 24 órában 278-cal 25 809-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az előző napi 330 után, de a kórházakban hetek óta fokozatosan csökken a betegszám, ezért országszerte folytatódott a felkészülés az általános karantén jövő heti feloldására.

Kórházban 23 983 fertőzöttet ápolnak, ami 792-vel kevesebb, mint kedden, de még mindig csaknem kilencszáz új betegfelvétel történt szerdán. Az intenzív osztályokon csaknem egy hónapja csökken a betegszám, kedd óta 283-mal. Jelenleg 3147-en vannak lélegeztetőgépen, míg az április 9-i tetőzéskor 7200 volt ez a szám.

A súlyos betegek számának egyenletes csökkenését biztató jelnek tartják a szakemberek, ugyanis az egészségügyi rendszer leterheltségén múlik, hogy milyen mértékben oldhatók fel jövő héten a szigorú kijárási korlátozások, amelyek megyékre lebontott pontos és végletes részleteit csütörtök délután ismerteti Edouard Philippe miniszterelnök.

Az általános karantént hétfőn felváltó óvintézkedések bevezetése fokozatos lesz. Jövő héten a franciák már igazolás nélküli is elhagyhatják az otthonaikat, de június 2-ig csak a lakóhelyük körüli 100 kilométeres körzetben mozoghatnak. A vendéglátóiparon kívül a kereskedelmi egységek megnyithatnak, de a mozik, színházak, koncerttermek továbbra is zárva maradnak, ahogy a parkok, játszóterek, sportlétesítmények, tengerpartok, strandok és az uszodák is, gyülekezni pedig csak 10 főig lesz engedélyezett. A kormány június elejétől reméli tovább enyhítések engedélyezését.

A korlátozások újabb enyhítéseit jelentették be Belgiumban és Hollandiában

Újabb enyhítéseket jelentett be szerdán a belga és a holland kormány a koronavírus-járvány ellen hozott korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban.

A kormány bízik a belga emberek egymásért érzett felelősségében. „Közel vagyunk már, hogy visszatérjünk a normalitáshoz”- jelentette ki Sophie Wilmes belga kormányfő a nemzetbiztonsági tanácskozást követő sajtótájékoztatón. Az enyhítések értelmében az országban május 11-én valamennyi bolt és üzlet újra kinyithat a társadalmi távolságtartás szabályainak szigorú betartásával. A kisebb kereskedelmi helyiségekben egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat és fél óránál nem többet. A fodrászatok, piacok, vendéglátóipari helyiségek továbbra is zárva maradnak.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a maszkviselés az utcán és a boltokban továbbra is ajánlott marad, repülőtereken és a tömegközlekedési eszközökön azonban kötelező lesz. A társasági élet újra felélénkülhet, a legfeljebb négyfős látogatásokat újra engedélyezik. A belföldi utazásokat, csoportos kirándulásokat továbbra is tiltják a kormányzati intézkedések.

Hollandiában Mark Rutte kormányfő ugyancsak korlátozásenyhítéseket jelentett be szerda délutáni sajtótájékoztatóján.

A következő négy hónap folyamán fokozatosan visszatérünk a régi kerékvágásba, és csak akkor vezetjük újra be a korlátozásokat, ha a vírus elkezdene gyorsabb ütemben terjedni. A társadalmi távolságtartás érvényben marad, a kormány bízik a polgárok ítélőképességében

- nyilatkozott a miniszterelnök.

A kormány csak szeptembertől elejétől fogja feloldani a nagyobb lélekszámra tervezett rendezvények tilalmát, a szaunák, szexklubok, kaszinók és sportklubok is csak ősztől nyithatnak meg újra. Maszk viselése, illetve a légzőszervek eltakarása a jövő héttel kezdődően Hollandiában is kötelező lesz a tömegközlekedési eszközökön.

Megszüntették a szükségállapotot Szerbiában

A szerbiai parlament visszavonta szerdán a március 15-én kihirdetett szükségállapotot, amelyet a koronavírus-járvány miatt vezettek be. Az 52 napig tartó szükségállapot ideje alatt éjszakai és hétvégi kijárási tilalom volt érvényben, a képviselőház döntését követően ez megszűnik, több elővigyázatossági intézkedés azonban érvényben marad.

Megnyithattak az üzletek, a bevásárlóközpontok és a vendéglátóhelyek, ám mindenhol kötelező a maszk és a kesztyű viselése, valamint a kétméteres távolság betartása, illetve a létesítmény méretétől függően csak meghatározott számú ember tartózkodhat benn egyszerre. A tömegközlekedés is megindult, de csak minden második ülőhelyet használhatják az utasok, illetve az állóhelyek között is meg kell lennie a két méternek. Az óvodák hétfőtől újra működnek, de arra kérték a szülőket, hogy ha nem elengedhetetlenül szükséges, akkor ne vigyék be a gyerekeket, az iskolák viszont nem nyitnak már ki ebben a tanévben.

Március közepén Szerbia a határait is lezárta, később ezen az intézkedésen enyhítettek, a határ megnyílt az ingázók előtt, és azok is el tudták hagyni az országot, akik igazolták, hogy nem betegek, és munkahellyel rendelkeznek valahol Nyugat-Európában. A szerb állampolgárok hazatérhettek, ám 14, illetve 28 napos karantén várt rájuk. A szerb külügyminiszter bejelentette, néhány napon belül arra is megoldás születik, hogy kik és milyen feltételekkel tudják a jövőben átlépni a határt anélkül, hogy 14 napos karantén alá helyeznék őket.

A szükségállapot ideje alatt a fontos intézményeket a hadsereg védte, és katonák biztosították a befogadóközpontokat, amelyeket az országban tartózkodó migránsoknak tilos volt elhagyni. A szükségállapot megszűnésével a befogadóközpontokban is ismét szabad lesz a mozgás, így a migránsok ismét megjelenhetnek a határ menti településeken.

A parlament még néhányszor összeül, azt követően viszont megkezdődik a június 21-re tervezett általános választások kampánya. A korábbi bejelentések szerint májusban még nem lehet tömeges rendezvényeket szervezni, júniusban viszont feltehetőleg teljes erőbevetéssel kampányolnak majd a pártok.

Az országban továbbra is úgynevezett járványhelyzet van érvényben, amelyet csak akkor szüntetnek meg, ha 28 napon át nem jelentenek új fertőzést.

Szerbiában keddről szerdára 9677-ről 9791-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. 203-an haltak bele a Covid-19 betegségbe, 1971-en pedig már kigyógyultak belőle. A halálozási arány 2,07 százalékos. Az illetékes járványügyi szakértők közlése szerint először történt meg, hogy a teszteltek között az új fertőzöttek aránya 2 százalék alá esett, ami bizakodásra ad okot arra vonatkozóan, hogy hamarosan megszűnhet a járvány az országban.

MTI

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Nyert a bajnokságban a Ferencváros BL-selejtezős ellenfele

A címvédő Djurgarden 2-1-es győzelmet aratott szerdán a svéd labdarúgó-bajnokság 15. fordulójában.

A magyar segítséget középpontba állító film készült a varsói csatáról | VIDEÓ

A magyar segítséget középpontba állító film készült a varsói csatáról | VIDEÓ

Ha nem szállítunk fegyvereket lengyel barátainknak, országuk a Szovjetunió egyik tagállamává vált volna 1920-ban.

Aszad: az amerikai szankciók célja, hogy megfojtsák a szír népet

Aszad: az amerikai szankciók célja, hogy megfojtsák a szír népet

Az elsöprő erejű új amerikai szankciók új szintre emelték a szíriai kormány elleni gazdasági háborút – jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök szerdán parlamenti beszédében. Hozzátette, hogy a büntetőintézkedések Washington régóta tartó erőfeszítései közé tartoznak, amelyek célja a szír nép életszínvonalának csökkentése, megfojtása.

Ezt a cikket még egy nyugodalmas nyáreste is érdemes elolvasni

Ezt a cikket még egy nyugodalmas nyáreste is érdemes elolvasni

Ugyanis ez a jó öreg 7:59, a napvégi hírösszefoglaló.

Lejárt sörből megújuló energia? Miért is ne?!

Lejárt sörből megújuló energia? Miért is ne?!

Biogázt termeltek a koronavírus-járvány idején eladatlan, lejárt sörkészletből Ausztrália egyik szennyvíztisztítójának energiaellátására.

Online petíció indult Veszprém első LMBTQ-bulija ellen

Online petíció indult Veszprém első LMBTQ-bulija ellen

Egy háromgyerekes apuka küldött nyílt levelet a város polgármesterének.

Ha még veszélyhelyzet lenne, Mérő László és a 24.hu is rendőrségi idézésre számíthatna

Ha még veszélyhelyzet lenne, Mérő László és a 24.hu is rendőrségi idézésre számíthatna

A koronavírus veszélyét tökéletesen negligáló, de még ebben is önmagának ellentmondó interjút adott a 24.hu-nak Mérő László matematikus-pszichológus, aki szerint az „emberek elhitték a járványt”, amit az interjú szerzője „vaklármaként” aposztrofált, miközben az írásban óva intenek: „még nincs vége a vírushelyzetnek”. Könyörgöm, döntsék már el, ki a hülye, ők vagy az egyszeri olvasó?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére