Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

További országokat mentesít a brit kormány a karanténkötelezettség alól

Ányos Miklós

2020.07.24. 19:35

Több közép- és kelet-európai EU-országból karanténkötelezettség nélkül lehet Angliába utazni a jövő héttől – közölte pénteken a brit közlekedési minisztérium.

A térség országai közül Magyarországot, Csehországot, Lengyelországot és Horvátországot már július 10-én mentesítette a brit kormány az angliai karantén-előírások alól.

A közlekedési tárca péntek délutáni bejelentése szerint július 28-tól, vagyis jövő keddtől a Szlovákiából, Szlovéniából, Észtországból és Lettországból Angliába érkező utasoknak sem kell 14 napot elkülönítésben tölteniük. A minisztérium mentesítette a karantén-előírás alól a karibi térség országai közül a Saint Vincent és a Grenadine-szigeteket is.

A kedden érvénybe lépő kibővített mentességi listán – 14 brit tengerentúli terület mellett – így 63 olyan ország szerepel, amelyek esetében London feloldja az Angliába beutazókra érvényes, 14 napos elkülönítést előíró karanténszabályozást. Az Egyesült Királyság többi nemzete – Skócia, Wales és Észak-Írország – saját hatáskörben dönthet arról, hogy alkalmazza-e a brit kormány által összeállított, Angliára érvényes új listát.

A három nemzet a július 10-én érvénybe lépett első mentesítési listát – amelyen Magyarország is szerepelt – jórészt átvette, bár Skócia Szerbiát és Spanyolországot kihúzta listáról. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök akkori indoklása szerint e két ország esetében továbbra is „aggodalomra ad okot” a Covid-19-járványt okozó új koronavírus elterjedtsége.

Szerbiát már az első lista érvénybe lépésének napján a brit kormány is kivette az angliai karanténkötelezettség alól mentesített országok közül, és a Szerbiából érkezőknek azóta is kétheti elkülönítést kell vállalniuk, ha Angliába utaznak. A mentesített országok közül Skócia által kihúzott Spanyolország továbbra is rajta van azoknak az országoknak a listáján, amelyekből karanténkötelezettség nélkül be lehet utazni Angliába, Walesbe és Észak-Írországba.

Portugália, Svédország, az Egyesült Államok és Kína, a közép- és kelet-európai országok közül Bulgária, Románia, Oroszország és Szerbia nem szerepel ezen a listán. Ha a mentesített országokból érkező beutazók az érkezésük előtti 14 napban olyan országokban jártak, amelyek nem szerepelnek a karantén-előírás alól London által felmentett országok listáján, Nagy-Britanniában továbbra is elkülönítésbe kell vonulniuk. Nekik addig kell karanténban tartózkodniuk, amíg nem telik el 14 nap attól a naptól számítva, amikor elhagyták a mentesítési listán nem szereplő országokat.

A mentesített országokból Nagy-Britanniába beutazók továbbra is kötelesek megadni a brit határőrizeti hatóságoknak elérhetőségeiket, és be kell számolniuk arról, hogy az előző 14 napban mely országokban vagy térségekben jártak. Az erről szóló online kérdőívet az utazás megkezdése előtt ki kell tölteni.

A brit kormány június 8-án léptette életbe az elkülönítési rendelkezést, amelynek alapján – az intézkedés azóta bejelentett enyhítéséig – kéthetes karanténba kellett vonulniuk mindazoknak, akik külföldről érkeztek Nagy-Britanniába, köztük a brit állampolgároknak is.

A kormány akkori indoklása szerint az intézkedés célja annak megakadályozása volt, hogy az immár visszavonulóban lévő nagy-britanniai koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt ismét fellángoljon. Arra, aki nem tartotta magát a karantén-előíráshoz, a hatóságok Angliában ezer font (több mint 380 ezer forint) pénzbüntetést szabhattak ki. A karanténkötelezettség alól nem mentesített országok esetében ez továbbra is érvényes.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Lengyel nagykövet: megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz – erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.

Halálra röhögték magukat Alan Shearerék a németek búcsúján

Halálra röhögték magukat Alan Shearerék a németek búcsúján

Egy temetőben is vidámabb a hangulat, mint a tegnap este a német válogatott öltözőjében volt A Nationalelf 4-2-re verte Costa Ricát, ám ez kevés volt, 2018 után újra a csoportkörben búcsúzott a világbajnokságtól. A Bild kínos részletességgel számolt be a német búcsúról. A brüsszeli marokkóiak pedig újra tüzesen ünnepelték, hogy a számukra otthont biztosító Belgium csapata kiesett. 

„A jövőbe vetett reményt is szimbolizálja az energetikai infrastruktúra összekötése”

„A jövőbe vetett reményt is szimbolizálja az energetikai infrastruktúra összekötése”

Az energetikai infrastruktúra összekötése Magyarország és Szlovénia között szimbolizálja a két nép jövőbe vetett reményét is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szlovéniai Cirkovcében a Cirkocve-Pince villamosenergia-távvezeték átadóünnepségén.

A 888 megmondja a tutit: Szerbia – Svájc

A 888 megmondja a tutit: Szerbia – Svájc

Ahogy mondani szokták: az élet a legnagyobb rendező. Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, hogy nem nyáron, hőségben, sörsátrak árnyékában, hanem ősszel/télen forralt bort szürcsölve kell végig izgulnunk egy labdarúgó-világbajnokságot? De azzal, hogy Katar nyerte a 2022-es vb rendezési jogát, ezt is megtapasztalhatjuk. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt minden nap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai meccs: Szerbia – Svájc.

Afrikában kötnek ki az Ukrajnába küldött fegyverek

A nigériai elnök egy konferencián aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a líbiai háborúhoz hasonló módon az ukrajnai háborúból is kezdenek a fegyverek beszűrődni a Száhel-övezet térségébe, ami állítása szerint veszélyezteti a kollektív békét és a biztonságot a régióban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére