Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tovább tolhatják a píszít az Európai Parlamentben

Forisek Ádám

2017.02.27. 16:58

A növekvõ 'populizmus' problémájára az Európai Parlament sajátos lépéssel kíván válaszolni. Elgondolásuk szerint az ilyen felszólalásokat nemes egyszerûséggel meg kell szakítani.
BRÜSSZEL, 16:58

A növekvő ’populizmus’ problémájára az Európai Parlament sajátos lépéssel kíván válaszolni. Elgondolásuk szerint az ilyen felszólalásokat nemes egyszerűséggel meg kell szakítani.

A Daily Mail értesülése szerint a speciális jogkör a házelnököt illetné meg. A javaslat szerint a parlamenti viták élő közvetítését meg lehetne szakítani, ha rasszista vagy gyűlölködő beszédet üt meg egy-egy felszólaló. Ezen túl pedig a problémás hang- és videóanyagokat a rendszerből is el lehetne távolítani.

A probléma ezzel a javaslattal pusztán abban áll, hogy senki nem tudja, pontosan hol húzódik a határ, és mi számít inkorrektnek. Egyesek attól tartanak, könnyen manipulálhatóvá válnak így a közvetítések, míg mások azt hangoztatják, egyszerű cenzúráról van szó.

Az álhírezéssel való vagdalkozás idejében, a sajtó válságában ez nagyon szerencsétlen döntés, és a parlamenti archívumok hitelességét is csorbíthatja”

– mondta Tom Weingaertner, a Nemzetközi Sajtó Egyesület (IPA).

A javaslat valószínűleg az Európa-szerte növekvő euroszkepticizmus hatására jött létre, mely különösen fenyegető lehet az Európai Parlament számára, tekintetbe véve, hogy közeledik a 2019-es választás. 2016-ban szavazták meg a Brexitet, ezen kívül az Európai Unió egyre nagyobb figyelemmel követi Geert Wilders és Marine Le Pen jobboldali elnökjelöltek kampányát.

Egyre többször tapasztalhatjuk azt, hogy parlamenti vitához méltatlan módon beszélnek egyes politikusok

– nyilatkozta az Associated Pressnek Richard Corbett uniós parlamenti képviselő, aki a javaslat kidolgozásában is részt vett.

Az új, 165-ös szabály szerint az elnök félbeszakíthatná az élő közvetítést „gyalázkodó, rasszista vagy xenofób nyelvhasználat és/vagy viselkedés” esetén. A vétségért a képviselőket 9000 euró (kb. 3 millió forint) pénzbírsággal sújthatják.

Az elfogadhatatlannak ítélt anyagot aztán törölhetik az archívumból, ami azt jelenti, az átlagember sosem tudja meg, mi is hangzott el pontosan az ülés alatt, hacsak a sajtó emberei nem tartózkodnak a teremben. Weingaertner azonban azt mondta, az IPA-t nem tájékoztatták erről.

Az AP szerint párhuzamosan szakítanák meg manuálisan az épületen belüli, valamint külvilágnak szóló, műholdas összeköttetésen keresztül történő közvetítést. Sokan azonban kétkedve fogadták a javaslatot, Gerolf Annemans belga politikus szerint például visszaélésekre adhat okot egy ilyen szabály:

ez az olyan hisztérikus embereknek kedvez, akik minden politikailag inkorrekt véleményt rasszistának, xenofóbnak akarnak bélyegezni.”

A javaslattal kapcsolatban mindenképp elmondható, hogy nem lelt egyöntetű támogatásra az Európai Parlamenten belül.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére