Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tovább növeli globális befolyását Kína

Horváth Tamás

2018.09.28. 18:04

A 2013-ban útjára indított Egy Övezet - Egy Út stratégiai program eddig rendkívül sikeresnek mondható, ezúttal Törökország jelezte, hogy még inkább részt venne az Új Selyemút kiépítésében.
PEKING, 18:04

A 2013-ban útjára indított Egy Övezet – Egy Út stratégiai program eddig rendkívül sikeresnek mondható, ezúttal Törökország jelezte, hogy még inkább részt venne az Új Selyemút kiépítésében, illetve több területen is szorosabbra fűzné a kapcsolatait Kínával.

Az ENSZ-közgyűlés minden év őszén megrendezett New York-i ülésszaka kiváló lehetőség arra, hogy az országok vezetői találkozzanak egymással, tárgyalásokat folytassanak, és fontos döntéseket jelentsenek be.

A kínai és a török külügyminiszterek csütörtöki New York-i találkozója is beleillik ebbe a hagyományba. A megbeszélés után Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter kijelentette, hogy Törökország szeretné növelni az együttműködést Kínával a kereskedelem, az energiaszektor és a terrorizmus elleni harc területein.

A török diplomata szavai nem maradtak viszonzás nélkül, Wang Yi, Kína külügyminisztere hangsúlyozta, hogy Peking készen áll arra, hogy támogassa a mindkét félnek előnyös bilaterális együttműködéseket.

Az Új Selyemút kiépítésén munkálkodó Kína számára kulcsfontosságú Törökország, mivel rajta keresztül tud eljutni Európába. Az Egy Övezet – Egy Út kínai kezdeményezés 2013-as kezdete óta több mint 100 milliárd dollár értékben kereskedett egymással a két állam, Kína törökországi befektetései pedig 120 százalékkal növekedtek.

A múlt évben már elkészült egy nagyszabású beruházás, Kína és Törökország közösen épített meg egy korszerű vasútvonalat, mely Törökországot és Azerbajdzsánt köti össze, s melynek fő eredménye abban mutatkozik meg, hogy megfelezte a kínai áruk Törökországba való eljutásának idejét. Az eddigi 30 nap helyett immáron 15 nap alatt megérkeznek a szállítmányok az Európa és Ázsia határán elhelyezkedő államba.

A Kína által 2013-ban életre hívott Egy Övezet - Egy Út (Új Selyemút) Kezdeményezés egy kereskedelmi-infrastruktúrafejlesztési program, mely két fő részből áll: a Selyemút Gazdasági Övezet és a 21. Századi Tengeri Selyemút programokból. A kezdeményezés a világ lakosságának hatvan százalékát felölelő és a világ termelésének egyharmadát adó régiókat foglalja magában. Magyarország az Új Selyemút egyik állomásaként a középső szárazföldi és a déli vasúti útvonalon helyezkedik el. Az utóbbi a Tengeri Selyemút egyik célállomásához, a görögországi Pireusz kikötőhöz csatlakozik, és ezt az összeköttetést javítja a Budapest-Belgrád vasúti beruházás.

Kína, amely a világ vezető hatalmává akar válni, kihasználva a gyors ütemben növekvő gazdaságának köszönhetően felhalmozódott tőkét, infrastrukturális beruházásokban érdekelt mind a szárazföldi Új Selyemút útvonalán, mind a 21. Századi Tengeri Selyemút által érintett régiókban.

A regionalizmust előnyösnek tartva a távol-keleti nagyhatalom szeret bizonyos országcsoportokkal egyszerre tárgyalni, ezt mutatja a 16+1 együttműködés is, mely Kínát és 16 közép-kelet-európai államot foglal magában, köztük Magyarországot. Az 16+1 együttműködés legutóbbi konferenciájának éppen Budapest szolgált helyszínéül 2017. november végén.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére