Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tovább növeli globális befolyását Kína

Horváth Tamás

2018.09.28. 18:04

A 2013-ban útjára indított Egy Övezet - Egy Út stratégiai program eddig rendkívül sikeresnek mondható, ezúttal Törökország jelezte, hogy még inkább részt venne az Új Selyemút kiépítésében.
PEKING, 18:04

A 2013-ban útjára indított Egy Övezet – Egy Út stratégiai program eddig rendkívül sikeresnek mondható, ezúttal Törökország jelezte, hogy még inkább részt venne az Új Selyemút kiépítésében, illetve több területen is szorosabbra fűzné a kapcsolatait Kínával.

Az ENSZ-közgyűlés minden év őszén megrendezett New York-i ülésszaka kiváló lehetőség arra, hogy az országok vezetői találkozzanak egymással, tárgyalásokat folytassanak, és fontos döntéseket jelentsenek be.

A kínai és a török külügyminiszterek csütörtöki New York-i találkozója is beleillik ebbe a hagyományba. A megbeszélés után Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter kijelentette, hogy Törökország szeretné növelni az együttműködést Kínával a kereskedelem, az energiaszektor és a terrorizmus elleni harc területein.

A török diplomata szavai nem maradtak viszonzás nélkül, Wang Yi, Kína külügyminisztere hangsúlyozta, hogy Peking készen áll arra, hogy támogassa a mindkét félnek előnyös bilaterális együttműködéseket.

Az Új Selyemút kiépítésén munkálkodó Kína számára kulcsfontosságú Törökország, mivel rajta keresztül tud eljutni Európába. Az Egy Övezet – Egy Út kínai kezdeményezés 2013-as kezdete óta több mint 100 milliárd dollár értékben kereskedett egymással a két állam, Kína törökországi befektetései pedig 120 százalékkal növekedtek.

A múlt évben már elkészült egy nagyszabású beruházás, Kína és Törökország közösen épített meg egy korszerű vasútvonalat, mely Törökországot és Azerbajdzsánt köti össze, s melynek fő eredménye abban mutatkozik meg, hogy megfelezte a kínai áruk Törökországba való eljutásának idejét. Az eddigi 30 nap helyett immáron 15 nap alatt megérkeznek a szállítmányok az Európa és Ázsia határán elhelyezkedő államba.

A Kína által 2013-ban életre hívott Egy Övezet - Egy Út (Új Selyemút) Kezdeményezés egy kereskedelmi-infrastruktúrafejlesztési program, mely két fő részből áll: a Selyemút Gazdasági Övezet és a 21. Századi Tengeri Selyemút programokból. A kezdeményezés a világ lakosságának hatvan százalékát felölelő és a világ termelésének egyharmadát adó régiókat foglalja magában. Magyarország az Új Selyemút egyik állomásaként a középső szárazföldi és a déli vasúti útvonalon helyezkedik el. Az utóbbi a Tengeri Selyemút egyik célállomásához, a görögországi Pireusz kikötőhöz csatlakozik, és ezt az összeköttetést javítja a Budapest-Belgrád vasúti beruházás.

Kína, amely a világ vezető hatalmává akar válni, kihasználva a gyors ütemben növekvő gazdaságának köszönhetően felhalmozódott tőkét, infrastrukturális beruházásokban érdekelt mind a szárazföldi Új Selyemút útvonalán, mind a 21. Századi Tengeri Selyemút által érintett régiókban.

A regionalizmust előnyösnek tartva a távol-keleti nagyhatalom szeret bizonyos országcsoportokkal egyszerre tárgyalni, ezt mutatja a 16+1 együttműködés is, mely Kínát és 16 közép-kelet-európai államot foglal magában, köztük Magyarországot. Az 16+1 együttműködés legutóbbi konferenciájának éppen Budapest szolgált helyszínéül 2017. november végén.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A légszennyezés is kapcsolatba hozható a mentális betegségek kialakulásával

A légszennyezés is kapcsolatba hozható a mentális betegségek kialakulásával

A légszennyezettség nemcsak légúti betegségeket okoz és csökkenti a várható élettartamot, egy új tanulmány szerint mentális betegségek, köztük a depresszió és skizofrénia kialakulásával is kapcsolatba hozható. A tanulmány bírálói szerint azonban a megállapítások igazolására további kutatásokra van szükség.

Megdöbbentő számok: a német lakosság negyede migrációs háttérrel rendelkezik

Meghaladta a 25 százalékot az úgynevezett migrációs hátterű lakosság aránya Németországban tavaly a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerdai adatai szerint.

Salvini ellen szövetkezik a bevándorláspárti olasz baloldal

Salvini ellen szövetkezik a bevándorláspárti olasz baloldal

Az eddig ellenzékben levő balközép Demokrata Párt (PD) teljes körű felhatalmazást adott a főtitkár Nicola Zingarettinek, hogy megkezdje a kormányalakítási egyeztetést az eddig koalícióban kormányon lévő, szélsőbaloldali Öt Csillag Mozgalommal.

Újabb magyar rendőri kontingens indult Európa határainak védelmére

Újabb magyar rendőri kontingens indult szerdán Szerbiába és Észak-Macedóniába, ahol a határok őrzésében segítenek majd – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

Kína továbbra is elutasítja az azonos neműek házasságát

Kína jogi álláspontja szerint a házasság továbbra is egy férfi és egy nő köteléke – szögezte le egy kínai parlamenti szóvivő szerdán, kizárva, hogy Peking kövesse Tajvant az azonos neműek házasságának engedélyezésében.

Kiskorú lányokat erőszakoltak meg egy svéd fesztiválon, nem ez volt az első eset

Kiskorú lányokat erőszakoltak meg egy svéd fesztiválon, nem ez volt az első eset

Rajtuk kívül tucatnyian jelentették, hogy ismeretlenek zaklatták őket.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére