Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tovább mélyül az osztrák kormányválság

Pörge Béla

2019.05.21. 18:03

Felmentette az osztrák államfő a belügyminisztert, valamint elfogadta az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) valamennyi miniszterének lemondását kedden. Karin Kneissl külügyminiszter, aki az FPÖ-t képviseli a kormányban, de nem tagja a pártnak, posztján marad.

Az FPÖ-miniszterek azután jelentették be lemondásukat, hogy Sebastian Kurz kancellár a párthoz tartozó belügyminiszter, Herbert Kickl felmentését kérte Alexander Van der Bellentől. Kurz azt követően fordult az államfőhöz, hogy múlt pénteken rejtett kamerával, Ibizán készített kompromittáló felvételek láttak napvilágot az FPÖ akkori elnökéről, Heinz-Christian Strache – azóta posztjáról lemondó – alkancellárról.

Fotó: AFP

Van der Bellen találkozójukon azt kérte Kurztól, hogy javasoljon új, szakértő miniszterjelölteket, hogy a velük folytatandó konzultáció után kinevezhesse őket. Hozzátette: a helyzet rendezésére nincs „B terv”.

A szövetségi elnök „nyugalmat, józan észt és felelősségérzetet” kért a pártoktól. Közölte, hogy az átmeneti kormány megbízatása néhány hónapra, a szeptemberre tervezett előrehozott választásokig szól. Sebastian Kurz a szövetségi elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy Van der Bellennel egyetértésben olyan magasan képzett felső vezetőket fog jelölni a megüresedett tárcákra, akik közigazgatási tapasztalattal rendelkeznek.

Az átmeneti kormány működése egyelőre kérdéses, mert Peter Pilz, az ellenzéki Liste Jetzt vezetője bizalmatlansági indítványt kezdeményezett Kurz ellen.

Alexander Van der Bellen reményét fejezte ki, hogy a parlamenti pártok gondosan mérlegelni fogják eljárásukat. Az elnök bízik abban, hogy az átmeneti kormány hivatalban marad. Egyelőre nem tudni, hogy az új kormány mikor teszi le az esküt, gyaníthatóan már szerdán. Ekkor távoznak tisztségükből a szabadságpárti miniszterek Karin Kneissl kivételével – írta az APA osztrák hírügynökség.

A szociáldemokrata párt (SPÖ) kedden ismét a kancellár lemondását követelte. A bizalmatlansági indítvány ügyében a párt egyelőre visszafogottan nyilatkozott, vezetője, Pamela Rendi-Wagner szóvivője azt mondta, hogy az egyelőre „nem elsőrendű téma”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére