Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Történelmi vereség vár a német baloldalra

Pörge Béla

2017.09.14. 21:58

Egy csütörtöki felmérés szerint az SPD óriásit bukhat, míg az AfD harmadik erõként debütálhat a Bundestagban.
BERLIN, 21:28

Egy csütörtöki felmérés szerint az SPD óriásit bukhat, míg az AfD harmadik erőként debütálhat a Bundestagban.

Az Infratest dimap kutatóintézet adatai szerint az SPD országos választói támogatottsága jelenleg 20 százalékos. Amennyiben ez nem változik, és a Martin Schulz vezette párt 20 százalékot szerez a tíz nap múlva tartandó választáson, alulmúlja eddigi negatív rekordját, a 2009-es 23 százalékot, és messze elmarad a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson elért 25,7 százaléktól.

A szociáldemokraták az egy héttel korábbihoz képest egy százalékponttal gyengültek. A 20 százalék a legalacsonyabb érték, amelyet az Infratest dimap kutatásaiban eddig mértek.

Az ARD országos köztelevízió megbízásából végzett felmérés szerint a CDU/CSU változatlanul 37 százalékon áll. A pártszövetség 2013-ban a szavazatok 41,5 százalékát gyűjtötte össze, és az utóbbi négy évben az SPD-vel kormányzott.

A Die Linke (Baloldal) a szavazatok 9 százalékára számíthat, a Grünen (Zöldek) 7,5 százalékon áll.

Az AfD 12 százalékos eredménnyel a harmadik legnagyobb frakcióval kerülhet be a Bundestagba. Támogatottsága újabb egy százalékponttal nőtt az egy héttel korábbihoz képest, és több mint a két és félszerese a 2013-ban elért 4,7 százaléknak.

A 2013-ban elveszített szövetségi parlamenti képviselet visszaszerzésére készülő jobboldali liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP)  az egy héttel korábbi 9 százalékról 9,5 százalékra emelkedett, ami nagyjából a kétszerese a négy éve elért 4,8 százaléknak.

A felmérést szeptember 12-én és 13-án készítették, 1003 ember megkérdezésével. Az adatok a választókorú népességet tekintve reprezentatívak.

A németországi parlamenti választásokra jövő vasárnap, szeptember 24-én kerül sor.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére