Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Történelmi pillanat: Fehéroroszország most először kapott amerikai olajat

888, MTI

2020.06.11. 17:32

A Captain amerikai tanker 77 ezer tonna Fehéroroszországnak szánt nyersolajjal pénteken kötött ki Klaipeda litván kikötőben.

Az első szállítmány csütörtökön vasúti tartálykocsikon érkezett a novopolocki Naftan olajfinomítóba. A szállítás 10 napig tart majd és 22-23 szerelvényt vesz igénybe.

A litván államvasutak szerint naponta 120 tartálykocsiban mintegy 7 tonna olaj indul Novopolockba.

A vilniusi amerikai nagykövetség szombaton versenyképesnek nevezte az amerikai United Energy Trading és a Getka, valamint a lengyel Unimot által lebonyolított üzletet, amely szerinte erősíti Fehéroroszország önállóságát és függetlenségét.

 

Vlagyimir Makej fehérorosz külügyminiszter azt hangoztatta, hogy az amerikai olajszállítmányok a beszerzési források diverzifikálását célzó állami politika részét képezik, az ország finomítórendszerének a 2020-ra és a későbbi évekre való stabil ellátása érdekében. Klaipedába idén eddig hét tankernyi szaúdi olaj érkezett Fehéroroszország számára, a legutóbbi május 12-én.

A Belnyeftyhim szerint

az amerikai idén immár a 12. alternatív eredetű – nem orosz –, Fehéroroszországba érkező tankerszállítmány volt. Ezek mennyisége összességében meghaladta az egymillió tonnát.

Minszk és Moszkva között árvita alakult ki az olajszállítmányokkal kapcsolatban. Amíg az előbbi ellentételezést követelt az olajár-kedvezmény megszűnése miatt, addig az utóbbi a Szövetségi Államról 1999-ben megkötött egyezmény elmélyítését sürgette.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére