Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tömeges lefejezéseket tervez Szaúd-Arábia

2015.11.27. 18:01

RIYADH, 17:10

A nemzetközi szervezetek dühét nem csak a kivégzések módja váltotta ki, hanem az is, hogy a kivégzendők között három férfi az elfogásuk idején még nem töltötte be a tizennyolcadik életévét.

Szaúdi-Arábia vallási és jogi értelemben is többségében a szunnita iszlám egyik legradikálisabb vahhabita irányzatát képviseli, amely élesen szemben áll az muzulmán hit bármely konform vagy újításra hajazó irányzataival.

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy pontosan erre a jogi iskolára alapozza az Iszlám Állam is ideológiáját, amely ellen maga a szaúdi állam is legalább a szavak szintjén küzd.

Ezen felül a több mint 50 kivégzendő között 7 siíta vallású férfi is található, amely tovább szíthatja a vallási irányzatok között húzódó történelmi feszültséget. A vallási kisebbségben élő siíták bebörtönzött és halálraítélt aktivista társaikat ártatlannak vallják, hiszen a források szerint őket nem terrorizmus vádjával illették a hatóságok, hanem tüntetéseken való részvételért. Ráadásul a helyi források alapján a fogvatartottak vallomásukat erőszak hatására tették.

Továbbá az Iszlám Állam merényleteinek is elsődleges célpontjai a siíták, mecseteiket többször is bombatámadás érte az elmúlt 12 hónapban a szaúdi királyság területén.

Nem is meglepő, hogy siíták felkelést vízionálnak, azonban ennek esélye csekély. Ám érdekes tény, hogy a szaúdi rendszer kritikusai nem csak a királyság határain kívülről hallatják hangjukat, hanem az elnyomottak hangjai belül is közvetítésre kerülnek.

Szaúdi-Arábia idén már több mint 150 embert fejezett le idáig, ami 1995 óta rekord mennyiségnek számít. A tavalyi évben összesen 90 halálraítélt vesztette életét, azonban a nemzetközi nyomás ellenére sem hajlandó változtatni törvénykezésén a királyság.

(The Independent, Reuters, BBC)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére