Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tombol a zászlók háborúja Új-Zélandon

Horváth József György

2016.03.03. 10:08

Nem csak Európában élik virágkorukat a népszavazások. Új-Zélandon az ország zászlajáról döntenek az állampolgárok. Mi is beszállunk a zászlóháborúba. Szavazás a cikk alján!
Csütörtökön megkezdődött a döntő szavazás Új-Zélandon arról, hogy lecseréljék-e az ország zászlaját.

A 4,7 millió választásra jogosult állampolgár postán adhatja le voksát a következő három hét folyamán, az előzetes eredményeket pedig március 24-én teszik majd közzé. A felmérések szerint a többség arra fog szavazni, hogy maradjon az ország jelenlegi zászlaja. A választás szervezői hangsúlyozzák, hogy ez az első alkalom a világon, hogy egy ország zászlajáról népszavazás dönt.

Új-Zéland jelenlegi zászlaja:

A váltás pártján állók szerint a jelenlegi új-zélandi zászló túlzottan hasonlít az ausztrálra, és a gyarmati múltra emlékeztet, melyet az országnak maga mögött kellene hagynia. A régi zászló hívei szerint viszont az új lobogó jellegtelen, és csak John Key miniszterelnök próbálja meg általa beírni magát az ország történelmébe.

A versenytárs:

John Key miniszterelnök az új-zélandi közszolgálati rádiónak úgy nyilatkozott, hogy a népszavazás vissza nem térő lehetőség, hogy az emberek dönthessenek az ország zászlajáról, és ha most nem változtatnak, addig nemigen lesz lehetőségük rá, míg a most a brit korona alá tartozó országban ki nem kiáltják a köztársaságot, amire a közeljövőben aligha lehet számítani, mert az uralkodócsalád fiatal tagjai nagyon is népszerűek a szigetországban.

Az új zászló kiválasztási folyamata hosszadalmas és időnként mulatságos is volt. Az emberek ugyanis több mint tízezer pályaművet adtak be, hogy milyen legyen az új zászló. Volt, aki a szeméből zöld lézersugarakat lövő kivi madarat látott volna szívesen a nemzeti lobogón. Végül egy építész, Kyle Lockwood terve futott be, melyen ugyanúgy szerepelne a Dél Keresztjét jelképező négy csillag, de a zászló alapszínei megváltoznának, a brit Union Jacket pedig ezüst páfránylevél váltaná.

Nekünk tetszik.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére