Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több tízezren hagyják el Dél-Szudánt

Tóth Dalma

2017.02.27. 21:28

Az ENSZ Menekültügyi Szervezete (UNHCR) szerint az év eleje óta már 32 ezer ember menekült el a szomszédos országokba Dél-Szudánból. Afrikából még többen indulhatnak meg Európa felé.
JUBA, 21:28

Az ENSZ Menekültügyi Szervezete (UNHCR) szerint az év eleje óta már 32 000 ember menekült el a szomszédos országokba Dél-Szudánból. Afrikából még többen indulhatnak meg Európa felé.

Több tízezer ember szökött át a szomszédos Szudánba az elmúlt két hónapban, mivel Dél-Szudánban éhínség dúl. Az országban 100 ezer ember éhezik és több millióan állnak az éhínség szélén. Júliusra az ország lakosságának a fele, azaz 5,5 millió ember marad megbízható élelemforrás nélkül. Az UNHCR jelentése szerint az élelmiszerbiztonság csak romlani fog a következő hónapokban, ezért még több ember hagyhatja el hazáját – írja a Deutsche Welle.

A migránsok 5-7 napon gyalogolnak, mire elérik Szudán határát. Csak a plusz források menthetik meg az országot a válságtól. A Menekültügyi Szervezet szerint 157, 7 millió euróra, azaz közel 50 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy ki tudják elégíteni a dél-szudáni migránsok alapvető szükségleteit.

A segélyszervezetek szerint a dél-szudáni éhínséget az emberek okozták, nem a természet. Az ország 2011-ben vált függetlenné. Lakosai népszavazáson döntöttek arról, hogy függetlenek szeretnének lenni. Két évre rá, 2013 decemberében viszont polgárháború tört ki Dél-Szudánban. A konfliktus hátterében politikai törekvések és törzsi ellentétek álltak. Az országban két jelentős etnikai csoport található: az ország elnökét, Salva Kiirt is adó dinka törzs, illetve a korábbi alelnököt, Riek Machart adó nuer törzs.

Az egyébként is jelenlévő feszültségen túl, csak olaj volt a tűzre, hogy Machart menesztették. Kiir 2013 júliusában vált meg a helyettesétől. A két fél között annyira elmérgesedett a viszony, hogy az elnök puccs megkísérlésével vádolta meg Machart. A gyorsan éleződő konfliktusban a fegyveres erők kettészakadtak, és a mai napig etnikai alapon támogatják a két oldalt. A polgárháború kirobbanása óta többször tettek kísérletet fegyverszünetre, eddig sikertelenül. A háború során "megszokottá vált" a kínzás, a nemi erőszak, a mészárlás, az élve elégetés, a gyermekgyilkosság és a kannibalizmusra kényszerítés.

A 2011 óta független Dél-Szudánban tízezrek veszítették életüket a mészárlás és az éhínség miatt, illetve 3,4 millióan váltak földönfutóvá.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére