Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több mint tízezer embert rúgtak ki egy nap alatt Törökországban

Tóth Dalma

2016.11.22. 11:28

Közel 16 ezer embert rúgtak ki egy nap alatt Törökországban a puccskísérletet követõ tisztogatások keretében.
ANKARA, 10:28

Közel 16 ezer embert rúgtak ki egy nap alatt Törökországban a puccskísérletet követő tisztogatások keretében.

Az Anadolu török állami hírügynökség tájékoztatása szerint az intézkedések alapján a haderőtől 1988, a csendőrségtől 403, a rendőrségtől pedig 7586 embert menesztettek. Törökországban azonban még mindig legalább 350 ezer katona és 205 ezer rendőr teljesít szolgálatot. Elbocsátottak további 5749 köztisztviselőt, a legtöbbet, 2696 embert a belügyminisztériumtól és tagszervezeteitől – írja az MTI.

Az érintettek a gyanú szerint kapcsolatban állnak az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatával. Ankara a terrorszervezetnek nyilvánított gülenista mozgalmat teszi felelőssé az államcsínykísérletért.

Kedden visszavettek munkakörébe 157 korábban elbocsátott közalkalmazottat.

A keddi rendelet értelmében bezártak még 550 egyesületet, 19 magánkézben levő egészségügyi intézményt, valamint 9 sajtóorgánumot arra hivatkozva, hogy azok a nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenységet folytatnak.

A hatalomátvételi incidens után Törökországban rendkívüli állapotot vezettek be, amelynek értelmében a kormány törvényerejű rendeletekkel irányít.

Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban azt mondta: a rendkívüli állapot fenntartása Törökország hasznára válik, mert időre van szükség a terrorista csoportok fenyegetésének megszüntetéséhez.

A feltételezett összeesküvők és támogatóik ellen indított átfogó vizsgálatok a haderő mellett – ahol a tábornoki kar mintegy 40 százalékát menesztették – főként a rendőrséget, a csendőrséget, a parti őrséget, az igazságügyet, az oktatást, az egészségügyet és a médiát érintik.

Ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek szerint a hatalom arra használja fel a helyzetet, hogy ne csak az összeesküvőkkel és támogatóikkal számoljon le, hanem mindenkivel – köztük az ellenzéki újságírókkal és a kurd politikusokkal is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére