Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több mint 700 embert öltek meg a dzsihadisták Moszul ostroma során

Horváth József György

2017.11.02. 22:28

Legalább 741 embert ölt meg az Iszlám Állam az iraki hadsereg által több hónapig tartó harcokat követõen júliusban felszabadított észak-iraki nagyváros, Moszul ostroma során - jelentette csütörtökön az ENSZ.
NEW YORK, 22:28

Legalább 741 embert ölt meg az Iszlám Állam az iraki hadsereg által több hónapig tartó harcokat követően júliusban felszabadított észak-iraki nagyváros, Moszul ostroma során – jelentette csütörtökön az ENSZ.

Több mint 2500 civil vesztette életét abban az ostromban, amelynek célja az volt, hogy felszabadítsák a várost az Iszlám Állam uralma alól, a legtöbb áldozat a dzsihadisták támadásaiban lelte halálát"

– közölte Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

A főbiztos elmondta: olyan bűncselekményekről van szó, mint a civilek tömeges mértékű elrablása, polgári lakosok ezreinek élőpajzsként való felhasználása, lakhelyeik szándékos bombázása, a városból menekülő civilek legyilkolása.

Al-Husszein szerint az Iszlám Állam népirtást, háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követett el Moszul ostroma során. A gyilkosságokért felelős személyeknek felelniük kell bűncselekményeikért – tette hozzá közleményében az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki azt javasolta az iraki vezetésnek, hogy ez ügyben forduljon a Nemzetközi Büntetőbírósághoz, a helyzet "azonnali" tisztázása végett.

A világszervezet által készített jelentés ezenkívül 461 olyan polgári halottat említ, akik a Moszult ért légicsapásokban vesztették életüket. Az ENSZ szerint ugyanakkor szinte az összes ilyen esetben lehetetlen meghatározni a felelősöket e civilek haláláért.

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával tavaly októberben indítottak offenzívát az Iszlám Állam egyik utolsó fellegvárának számító, észak-iraki nagyváros felszabadítására, és hónapokig tartó harcok után, július 10-én vették azt be.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére