Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tízezres látogatottságú rendezvényeket törölnek Európa-szerte

Ányos Miklós

2020.03.11. 17:48

Többek közt Ausztriában, Norvégiában és Romániában maradnak el tízezer fősre tervezett rendezvények, de még egy NATO-hadgyakorlatot is töröltek.

 

A koronavírus-járvány miatt elmarad az április 19-re tervezett bécsi maratoni futóverseny – közölték szerdán a szervezők. Ausztria legnagyobb ilyen jellegű sporteseményére 130 országból – így Magyarországról is – 45 ezer résztvevőt vártak. Wolfgang Konrad főszervező hangsúlyozta, tekintettel a futók, a közreműködők és az ország egész lakosságának egészségére, nem hozhattak más döntést.

Az új típusú koronavírus járvány terjedésének megakadályozása érdekében a norvég hadsereg is lemondta a NATO Cold Response 2020 elnevezésű, Norvégiában tervezett hadgyakorlatát – közölte Rune Jakobsen, a norvég hadsereg műveleti központjának vezetője szerdán.

Tájékoztatása szerint a hadgyakorlat elmaradását a koronavírus-járvány terjedésének ellenőrizhetetlensége indokolta.

Meg akarjuk őrizni a katonaság harci képességét, hogy támogatni tudja társadalmat az elkövetkező viharos időkben.

Információk szerint a Norvégia északi országrészében, az orosz határ közelében, március 12. és 18. között tervezett hadgyakorlatra 10 NATO-tagország mintegy 15 ezer katonáját várták. A norvég hadsereg szervezte hadgyakorlat célja az lett volna, hogy kipróbálja és összehangolja a tagországok harcképességét szélsőséges téli körülmények között.

Jakobsen elmondta, a norvég hadsereg múlt csütörtökön ideiglenesen bezárta az ország délnyugati részén fekvő Skjold helység közelében található bázisát, miután az egyik katona vírustesztje pozitív lett. Noha ez az egyetlen ismert eset a norvég hadseregben, a bázis további 240 katonáját két hetes karantén alatt tartják.

Romániában betiltották szerdán a százfősnél nagyobb gyülekezések, rendezvények szervezését azért, hogy hatékonyabb legyen a koronavírus terjedése elleni küzdelem.

Erről Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára beszélt egy sajtótájékoztatón. Közölte, hogy a tiltás valamennyi kulturális, tudományos, vallási, sport- és szórakozási rendezvényre érvényes. A tiltás március 31-ig van hatályban és elképzelhető, hogy meghosszabbítják annak függvényében, hogy mennyire gyorsan terjed a koronavírus.

Korábban ez a tiltás olyan rendezvényekre vonatkozott, amelyeken több mint ezren vettek részt, később kétszázra, most pedig százra csökkentették ezt a számot. Egy korábbi intézkedés értelmében szerdától március 22-ig valamennyi közoktatási intézményben szünetel a tanítás, a legtöbb romániai egyetem is bezárta kapuit.

Arafat azt is bejelentette, hogy hat hónapra felfüggesztették a koronavírus-járvány kezelésében használt gyógyszerek és orvosi eszközök exportját. Az exporttilalom alá eső orvosságok és eszközök listáját az egészségügyi minisztérium fogja összeállítani.

A román hatóságok bejelentették, hogy a határellenőrzést is szigorúan ellenőrzik, beleértve az átszálló utasokat is, hogy senki ne tudja kijátszani a koronavírus elleni védekezés szabályait. Arafat elismerte, hogy voltak olyan román állampolgárok, akik Olaszországból tértek haza, és több repülőt váltottak, vagy Görögországon keresztül tértek haza, hogy elkerüljék karanténba helyezésüket.

Jelenleg 32 fertőzött embert tartanak nyilván Romániában, miután szerdán három újabb fertőzést jelentettek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére