Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tíz éven belül egyesülhet Írország

Nagy Gábor

2017.08.03. 21:58

Egy évtizeden belül népszavazást tarthatnak Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország egyesítésérõl egy ír parlamenti bizottság és az azt képviselõ szenátor szerint.
DUBLIN, 21:58

Egy évtizeden belül népszavazást tarthatnak Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország egyesítéséről egy ír parlamenti bizottság és az azt képviselő szenátor szerint.

A sziget békés egyesítéséről szóló tervek vázát az ír törvényhozás egyik bizottsága fektette le, a testület sürgette a brit és az ír kormányt, hogy tegyen előkészületeket a referendum elkövetkező évtizedben való megtartására – idézte csütörtökön a The Times című brit lap a testület állásfoglalását, valamint a bizottság szóvivőjét, Mark Daly szenátort.

Az ellenzéki Fianna Fáil (Republikánus Párt) politikusa hozzátette, az ír kormánynak politikai és gazdasági értelemben is felkészültnek kell lennie egy jövőbeni népszavazás "pozitív kimenetelére".

Az ír parlamenti bizottság sürgette a brit kormányt, hogy a kilépési tárgyalásokon alkudjon ki különleges státuszt Észak-Írországnak, és hangsúlyozta, hogy el kell kerülni az útlevél-ellenőrzés bevezetését Írország és Észak-Írország között. A testület emellett javaslatot tett egy második New Ireland Forum létrehozására.

Az első 1983-1984-ben működött a brit politikában szemérmesen csak Bajok néven emlegetett – a hatvanas évek végétől az 1998-as nagypénteki megállapodásig tartó – észak-írországi felekezeti erőszak leküzdésének előmozdítására.

Brit részről Conor McGinn, a legfőbb ellenzéki erő, a Munkáspárt politikusa, az Írországgal és a Nagy-Britanniában élő írekkel foglalkozó parlamenti bizottság elnöke Londonban üdvözölte az ír javaslatot. Szerinte a Brexit miatt az ír kérdés a politikai napirend fontos eleme a westminsteri politikának, és egyre többen látják úgy, hogy az ír egység nem a távoli jövő kérdése. Ezért hasznos lehet már most elkezdeni a tervezést – idézte a The Times az amúgy Észak-Írországból származó politikust.

Mint mondta, amennyiben Theresa May konzervatív kormánya továbbra is kitart a "kemény Brexit" mellett – ami az észak-írek többsége által szerinte elképzelhetetlennek tartott határellenőrzés visszaállításához vezetne –, egyre többen támogatják majd az ír egységet, nemcsak az ír szigeten, hanem Nagy-Britanniában is.

A torykat kormányképes többséghez segítő legnagyobb észak-írországi protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) közölte, nem venne részt egy újabb New Ireland Forum munkájában. Egy másik észak-írországi erő, az Ulsteri Unionista Párt pedig kívánságlistának nevezte az ír bizottság által szerdán kibocsátott dokumentumot.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Máris nagy az elégedetlenség a német kormánnyal szemben

Bő hat héttel az SPD, a Zöldek és az FDP új szövetségi kormányának megalakulása után a németek többsége nincs megelégedve a kabinet munkájával – állítja egy friss közvélemény-kutatás.

Szexuális zaklatással vádolnak egy holland rappert

Szexuális zaklatással, nemi erőszakkal vádolják az egyik zenei tehetségkutató televíziós műsor, a The Voice of Holland vezető személyiségeit – jelentette pénteken a holland sajtó.

Halálkampány rablógyilkossággal fűszerezve

Halálkampány rablógyilkossággal fűszerezve

Márki-Zay Péter (MZP) megint rátett egy lapáttal. Mintha azt gondolná, hogy minél durvább állításokkal vádolja a kormányt, annál jobban riadnak meg tőle a jobboldali szavazók, s vándorolnak át a baloldalhoz.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére