Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tényleg veszélyben van a zaporizzsjai erőmű?

888.hu

2022.08.15. 14:10

A hétvégén több találat is érte.

 

A múlt héten többször is támadás érte az orosz fennhatóság alá tartozó ukrajnai zaporizzsjai atomerőművet. A hírek újra felerősítették a nukleáris katasztrófától való félelmet, ám a szakértők biztosak abban, hogy a csernobili esethez hasonló katasztrófa kockázata alacsony.

Az ukrán elnök azzal vádolta meg a megszállókat, hogy „rendkívül cinikus módon” az atomerőművet felhasználva próbálják megfélemlíteni az embereket, miközben az orosz erők az „erőmű mögé rejtőzve” lövik az ukrán kézen lévő Nikopol és Marhanec városokat.

 

A támadások híre nemzetközi elítélést váltott ki: António Guterres ENSZ-főtitkár „öngyilkosságnak” nevezte a nukleáris létesítmények elleni „bármilyen támadást”, Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője pedig mindkét felet a „legnagyobb önmérsékletre” szólította fel a nukleáris katasztrófa elkerülése érdekében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonnal sürgette a nyugati országokat, hogy sújtsák újabb szankciókkal Oroszországot a nukleáris iparával szemben.

 

A világnak nem szabad elfelejtenie Csernobilt, és emlékeznie kell arra, hogy a zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb nukleáris építmény Európában.”

– tette hozzá az elnök.
„A csernobili katasztrófa egy reaktorban bekövetkezett robbanás következménye volt, a zaporizzsjaiban hat erőműblokk van.”

 

Szakértők szerint azonban a zaporizzsjai helyzet – ahol Ukrajna szerint 500 orosz katona és 50 nehézgép, köztük harckocsik állomásoznak – nem indokolja az egész Európára kiterjedő katasztrófára való figyelmeztetést.

Leon Cizelj, az Európai Nukleáris Társaság elnöke szerint a lövésekből eredő kockázatok korlátozottak, mivel a reaktorokat 10 méter vastag beton védi. Becslése szerint csak célzott légi bombázások sorozata törné át a reaktorok falait.

Hozzátette, hogy a kiégett fűtőelemek tárolóhelyei elleni támadásnak korlátozott hatása lenne, mivel a kiszabaduló radioaktív anyagok csak 10–20 kilométert tennének meg.

 

A helyes analógia itt Fukusima, nem pedig Csernobil.”

– mondta James Acton az Acton Carnegie Endowment for International Peace nukleáris politikai programjának társigazgatója.

Az atomerőműveket több, egymástól független biztonsági rendszerrel tervezték. A Zaporizzsjai erőmű hűtésre permetező tavat is használ, ami azt jelenti, hogy az erőmű belsejéből a forró vizet a kinti levegőbe permetezik, hogy csökkentsék annak a hőmérsékletét.

 

Tényleg veszélyben van az ukrajnai atomerőmű?

 

Egy nukleáris baleset gondolata ijesztő – felkelti az emberek figyelmét –, így ez egy eszköz.”

– mondta John Erath, a Center for Arms Control and Non-Proliferation nonprofit szervezet vezető politikai igazgatója.

 

Oroszország számára ez az egyik módja annak, hogy növeljék a tétet, hogy növeljék az aggodalmat és hogy kiemeljék a katonai művelet folytatásának fontosságát.”

– mondta.

 

Az Institute for the Study of War hétfőn közzétett elemzése szerint ez egy olyan stratégia is lehet, amely „a nukleáris katasztrófától való nyugati félelemre játszik, és csökkenti a nyugatiak akaratát, hogy további katonai támogatást nyújtsanak Ukrajnának”.

 

Ami Ukrajnát illeti, a cél az, hogy »közszimpátiát« építsenek az elfoglalt erőmű kapcsán.”

– mondta Erath.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére