Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tényleg Kína lehet a világ ura a jövőben?

888.hu

2021.11.16. 18:40

Az Axióma egyik új videója Kína térnyerésével és az ahhoz kapcsolódó kérdésekkel foglalkozik.

 

A videóban Salát Gergely sinológus járja körül azt a sokakat foglalkoztató kérdést, hogy valóban Kína lehet-e a jövő szuperhatalma.

A professzor szerint elképzelhetetlen, hogy a keleti ország vegye át Amerika szerepét a világban. Ennek több oka is van. Az első az, hogy a kínaiak leginkább saját magukkal vannak elfoglalva. Bár az ország hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, a társadalom elöregedőben van. A környezetük romokban hever, és emberek százmilliói élnek szegénységben.

Az ország afrikai és latin-amerikai terjeszkedését a sinológus azzal magyarázza, hogy nem tudják ellátni magukat, így onnan pótolják a nyersanyagokat.

Hadsereg és szövetségesek tekintetében is jobban áll az USA, és Kínát több, sokszor ellenségessé váló ország veszi körül.

Végül, de nem utolsósorban Salát Gergely kiemeli a kultúrát is, amely a nem kínaiak számára bonyolult és nehezen befogadható, így akadálya a kulturális terjeszkedésnek.

A professzor a videó végén így összegzi az elmondottakat:

Egy olyan világ kialakulása, amelyben mindenki kénytelen Kínához igazodni, egyáltalán nem reális. Az viszont biztos, hogy véget ér az az időszak, amiben a szabályokat kizárólag az Egyesült Államok szabja meg. A XXI. század tehát nemcsak Kínáé, de Kínáé is lesz.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Bukarestben a Sepsi tiszteletére szólt a székely himnusz

Bukarestben a Sepsi tiszteletére szólt a székely himnusz

Román Kupagyőztes lett a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, és kijutott a nemzetközi porondra, a Konferencia-liga selejtezőjében szerepelhet. A székelyföldi labdarúgóklub a bukaresti Giulesti Stadionban 2–1-re verte a Voluntarit. S bármennyire nem tetszett néhány román lap tudósítójának, a veszteseknek végig kellett hallgatnia a székely himnuszt a sporttörténeti győzelmet aratott Sepsi híveinek előadásában.

Az északír dominó

Az északír dominó

Hiába aratott két hete történelmi győzelmet Észak-Írországban az ír sziget újraegyesítése mellett síkra szálló baloldali–nacionalista Sinn Féin párt, a kormányalakítás továbbra is jelentős nehézségekbe ütközik. Észak-Írországban a társadalmi béke biztosítása érdekében kötelezően a választáson legtöbb szavazatot kapó katolikus és protestáns pártoknak kell koalícióra lépniük, azonban a protestáns Demokratikus Unionista Párt komoly feltételhez köti a kormányban való részvételt. A küszöbön álló turbulencia szinte garantált, ami könnyen jelentheti akár azt is, hogy az északír helyzet valódi dominó-hatást elérve az egész Egyesült Királyság felbomlásához fog vezetni.

Hiába akarja az EU, Scholz nem szankcionálja az oroszok miatt Schrödert

Olaf Scholz csütörtökön elutasította az Európai Parlament azon követelését, hogy Gerhard Schrödert szankcionálják, amiért nem volt hajlandó felmondani az orosz energetikai cégeknél betöltött vezető tisztségeket. A német kancellár optimista abban is, hogy a török ellenállás Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával szemben leküzdhető.

Nem oda Buda. Kövér baromarcú lenne, mert őrködik a parlament méltóságán?

Nem oda Buda. Kövér baromarcú lenne, mert őrködik a parlament méltóságán?

Ide is eljutottunk: baromarcúnak nevezte a Jelen főmunkatársa, Tóth Ákos Kövér László házelnököt. Az ember azt gondolta, hogy Márki-Zay kampánybeli alpári szövegei után már nincs lejjebb a baloldalon. Aztán kiderül, de mennyire, hogy van.

A Disney gyerekek számára indít LMBTQ ruházati kollekciót

A befolyó összeggel az LMBTQ-csoportokat támogatják.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére