Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Temesvár lesz Európa kulturális fõvárosa 2021-ben

888.hu

2016.09.17. 18:28

Temesvár 48,5 millió euróból lesz kulturális fõváros.
TEMESVÁR, 18:28

Temesvár lesz 2021-ben Európa egyik kulturális fővárosa, miután az illetékes zsűri a bánsági város projektjét nyilvánította győztesnek Romániából. A projekt összértéke 46 millió euró. 

A bukaresti kulturális minisztériumban pénteken jelentették be a pályázatok elbírálásának eredményét Steve Green zsűrielnök és Corina Suteu román kulturális miniszter jelenlétében. 2021-ben ugyanis romániai város lesz Európa egyik kulturális fővárosa, a címre tizennégy város pályázott az országból. Közülük választották ki decemberben a négy döntőst, Temesvárt, Kolozsvárt, Nagybányát és Bukarestet.

Mi ez a kulturális főváros dolog?
1985-ben Athén volt az első kulturális főváros. 2016-ban a spanyolországi Donostia-San Sebastián és a lengyelországi Wroclaw viseli a címet. 2021-ben összesen három kulturális fővárosa lesz Európának. 2021-ben először egy EU-tagságra pályázó országban is neveznek ki kulturális fővárost, a montenegrói Herceg Novi és a szerbiai Újvidék került a döntőbe. 2012-ben, első magyarországi városként, Pécs viselhette a címet.
 

2021-ben Románia mellett egy görög város, valamint az EU-tagjelölt Szerbia vagy Montenegró egy települése viselheti a címet.

Steve Green elmondta: nagyon erős volt a romániai verseny, ami igazolja, hogy az EKF-cím elnyerésére kiírt pályázat egyre vonzóbbá válik. Ezt igazolja az is, hogy az utóbbi években megnőtt a pályázó városok száma – tette hozzá.

Mit kell tudni Temesvárról?

Temesvárnak több, mint 300 000 lakosa van és több, mint 40 000 egyetemista látogatja a város öt egyetemét. A városban 24 könyvtár, 19 mozi, 11 konferenciaterem, 14 kortárs művészeti galéria, hat színház, négy múzeum, egy Filharmónia és egy Opera, négy kulturális tér, 24 iskola működik. Több fesztivált is szerveznek itt, például a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozót, az Európai Előadóművészeti Fesztivált, a Temesvári Jazz Fesztivált vagy a Plai Fesztivált. 

A romániai pályázatok eredetiek és innovatívak voltak, ezért a bíráló bizottságnak nagy kihívás volt odaítélni egyetlen jelöltnek a címet. Ebben a versenyben senki nem veszít, hiszen 2021-ig Temesvár mellett egész Romániára fog irányulni Európa figyelme – hangsúlyozta a zsűrielnök.

(MTI, maszol.ro)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére