Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Teljes készültségben a franciák: Macronék nagyon félnek a szombati gigatüntetéstõl

Bokor Gábor

2018.12.07. 19:00

Christophe Castaner francia belügyminiszter elkezdett hergelni a sárgamellényesek ellen, akiket már szélsõségesnek billogozott és szerinte "radikális elemek" mozgósítanak az újabb országos szombati tüntetõnapján.

Az elmúlt három hétben egy szörny született, amely elszabadult a teremtőitől"

– fogalmazott a békülésnek a nyomáz sem mutató tárcavezető, aki a jog tiszteletben tartását követelte mindenkitől. Castaner azzal próbálta meg pénteki sajtótájékoztatóján otthon tartani az embereket, hogy "ultraerőszakos" emberek beépülésével riogatott. 

Francia sajtóértesülések szerint szombaton a rendőrök nem sorfalat fognak állni, hanem mozgékonyabbak lesznek, hogy hatékonyabban oszlassák a rendbontásra készülőket, akik múlt szombaton kisebb csoportokban nagyon gyorsan közlekedtek a városban, így több összecsapásra is lehet számítani, miután a politikai utasítás szerint a rendőrök minden rendbontást a csírájában próbálnak majd elfojtani.  

A szociális mozgalomban már csak egy kisebbség, mintegy 10 ezer ember folytatja országszerte a tüntetéseket. Tízezer ember nem a nép, ez nem Franciaország, ez egy törpekisebbség"

– hergelt a politikus, majd megerősítette, hogy 89 ezer biztonságit mozgósítanak Franciaország-szerte, Párizsban 8 ezer rendőr lesz készenlétben, és az utcákra vezénylik a csendőrség tucatnyi páncélozott járművét is.

Ez nem a hadsereg, nem tankok lesznek kint, hanem a csendőrség páncélosai, amelyekkel szét lehet tolni a barikádokat"

– közölte a belügyminiszter.

Szombaton a legjelentősebb múzeumok, a Louvre, az Orsay, a Pompidou központ zárva lesznek, nem látogatható az Eiffel-torony, elmarad az előadás az Operában. Több sporteseményt is lemondtak, a belvárosi üzletek kirakatait elbarikádozták.

A közösségi oldalakon a sárgamellényesek egyértelműen rendszerváltást és Emmanuel Macron államfő távozását sürgetik, aki a múlt hétvégi zavargások óta nem szólalt meg, és kormánypárti képviselők szerint csak a jövő hét elején fog. 

A múlt szombati párizsi zavargásokat követően a francia kormány eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti. Richard Ferrand, a nemzetgyűlés elnöke pénteken úgy fogalmazott, hogy a másfél éve egy nagyszabású reformprogrammal megválasztott, és már a tüntetések előtt is népszerűtlen Macron "tisztában van a helyzettel és nem kíván olajat önteni a tűzre, ezért nem fog szombat előtt beszélni". 

Eric Drouet, a sárgamellényes mozgalom elindítója ellen egyébként a párizsi ügyészség bűncselekmény elkövetésére történő uszítás gyanújával eljárást indított, miután szerda este a BFM hírtelevízió élő adásában azt mondta: a szombati tüntetés célja bejutni az Elysée-palotába, az elnöki hivatalba. Amikor a műsorvezető megkérdezte Drouet-től, hogy mit csinálnak a tüntetők, ha elérik az elnöki hivatalt, a férfi azt válaszolta:

hát bemegyünk. 

Drouet másnap egy videót posztolt a Facebook-oldalára, amelyben tagadta, hogy erőszakra szólítana fel. 

Látom, hogy azt beszélik, hogy anarchista vagyok, ezért szeretném világossá tenni a helyzetet. Soha nem mondtam azt, hogy azért akarok bemenni az Elysée-be, hogy ott törjek-zúzzak, hanem azért, hogy meghallgassanak"

– magyarázta, majd hozzátette, hogy eddig csak két miniszterrel, a miniszterelnökkel és államtitkárokkal tudtak beszélni, de az elnökkel nem. Vagyis inkább a jelkép miatt érdekes az egész.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére