Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Teljes és totális kudarc lett a "Trumpról tartott népszavazás"-ból

888.hu

2017.06.21. 20:28

A Republikánus Párt jelöltje nyert egy idõközi választást az amerikai Georgia-állam 6. körzetében, kedden. Ez egy teljesen marginális hír lenne, ám az amerikai liberális sajtó addig nyomta a Trump és a jobboldali republikánusok elleni sivalkodást, míg ezt az egyszerû idõközi szavazást kikiáltotta egy Trump elleni népszavazássá. Ezzel brutális kampány indult, a jelöltek elképesztõ pénzeket gyûjtöttek és országos figyelem irányult erre a marginális választásra. A vége csúfos bukás lett a liberálisoknak.
ATLANTA, 20:28

A Republikánus Párt jelöltje nyert egy időközi választást az amerikai Georgia állam 6. körzetében, kedden. Ez egy teljesen marginális hír lenne, ám az amerikai liberális sajtó addig nyomta a Trump és a jobboldali republikánusok elleni sivalkodást, míg ezt az egyszerű időközi szavazást kikiáltotta egy Trump elleni népszavazássá. Ezzel brutális kampány indult, a jelöltek elképesztő pénzeket gyűjtöttek és országos figyelem irányult erre a marginális választásra. A vége csúfos bukás lett a liberálisoknak.

Történt nemrégiben, hogy a Georgia állam 6. körzetének kongresszusi képviselője, Tom Price komoly feladatot kapott Trump elnöktől: ő lett az adminisztráció egészségügyi minisztere. Mivel a képviselő kormányzati pozíciót kapott, így fel kellett adnia képviselői helyét, és új, időközi választást kellett kiírni, hogy széke ne maradjon betöltetlen a Képviselőházban.

Az első szavazást április 18-án tartották a körzetben, akkor 17 jelölt indult a képviselői székért. Az első helyen, toronymagas győzelmet aratva a demokrata Jon Ossoff futott be, 48,1 %-al. Ha mindössze két százalékkal több szavazatot szerez, akkor nem került volna sor a második fordulóra, amelyet június 20-án tartottak. A második helyen Karen Handel republikánus jelölt végzett, messze lemaradva 19,8 %-al. A keddi fordulóban ez a két jelölt mérkőzött meg egymással.

Az első fordulóban toronymagasan nyerő Ossoffnak jó esélye volt megnyerni a régi republikánus körzetet, de be akarta biztosítani magát és komoly pénzgyűjtésbe és kampányolásba kezdett, és emögött ellenfele sem maradhatott le: a két párt és a jelöltek összesen 50 millió dollárt költöttek a kampányra. Ebből a demokraták 30 millió dollárt költöttek. A Republikánus Párt egyedül 4 millió dollárt költött az Ossoff elleni negatív kampányra.

A választás során a valaha volt legdrágább időközi választási kampány bontakozott ki, az országos sajtó is felkapta a témát és a balliberális oldal zászlóshajói, az NBC, a CNN, az ABC News és a New York Times kiálltak a demokrata jelölt mellett, valamint a várható választási győzelmet egy "Trump-ellenes népszavazásként" próbálták beállítani.

A választás tétjét tehát elképesztően magasra srófolta az Obama- és Clinton-párti amerikai liberális média.

"Trump népszerűtlensége kinyitotta ezt a versenyt... Sokan nagy érdeklődéssel figyelik ezt a versengést, mivel úgy tartják, hogy ez a választás lehet a kezdete annak a potenciális Trump-ellenes, demokrata győzelmi hullámnak, amely a következő évi kongresszusi választásokon fog végigsöpörni" – írta az NBC News.

A CNN egészen érdekesen tálalta a történteket, a republikánusok győzelmét:

"A republikánusok újabb emlékeztetőt kaptak arról, hogy Donald Trump elnök rendkívül népszerűtlen, mivel Jon Ossoff demokrata jelölt majdnem megszerezte a győzelmet egy olyan körzetben, amely évtizedek óta konzervatív fellegvárnak számít. A demokratáknak csak néhány százalék kellett volna, hogy ne kerüljön sor a második fordulóra". (Amennyiben egyik jelölt sem gyűjti be a szavazatok 50 százalékát az első fordulóban, akkor sor kerül egy második fordulóra a két legerősebb jelölt között, ahol a legtöbb szavazatot kapó nyer – szerk.).

Érdemes megemlíteni, hogy Trump megválasztása óta összesen négy időközi választást tartottak, és mind a négyet megnyerte a republikánus párt jelöltje. Az ezekről a tudósításokról szóló cikkekben is rendre felbukkan, hogy Trump népszerűtlensége miatt fog veszíteni a republikánus jelölt, de ez eddig még nem jött be. (Egy példa a sok közül egy májusi montanai időközin.)

Az ABC News már erősen közelített a népszavazásos verzióhoz:

"A demokrata Jon Ossoff sokáig vezetett a 17 résztvevős versenyben, hogy elnyerje Tom Price egészségügyi miniszterré kinevezett egykori képviselő helyét a 6. körzetben, azonban végül néhány százalékkal kevesebb szavazatot szerzett, mint amennyivel az első forduló abszolút győztese lehetett volna egy olyan versenyben, amelyet sokan egy Donald Trump elnökségéről tartott véleménynyilvánításként látnak" – írta a hírcsatorna.

Az egyik legpatinásabbnak tartott amerikai lap, a New York Times pedig Trump-ellenes népszavazásról beszélt.

"A georgiai választás eredménye áldásos lesz a demokratákra nézve, mivel hatékonyabbak lesznek a kampánypénzek gyűjtésében és a jelöltek toborzásában. A kijózanodott republikánusok viszont nem tudnak majd senkit rávenni, hogy induljon a következő választáson képviselő-jelöltként" – írta a lap.

Egyébként mind a négy lap függetlennek, pártatlannak és objektívnek tartja saját magát.
A bukás

Handel végül az első fordulóbeli gyenge eredménye után fordítani tudott és 52-48-ra legyőzte Ossoff-ot, a demokraták jelöltjét. A vereséget súlyosbítja, hogy Ossoffnak az utolsó héten még 5 pontos előnyt mértek a közvélemény-kutatások.

Donald Trump közvetlenül nem avatkozott be a kampányba, csupán rettegett Twitter-csatornáján támadta Ossoffot, akinek a vereségében döntő fontosságúak voltak az elnök által említett ügyek.

Az egyik ilyen, hogy Ossoff nem is abban a körzetben lakik, ahol meg akarta választatni magát. Abból is botrány lett, hogy az Ossoff által a saját kampányára gyűjtött 8,3 millió dollár 95 százalékát a megnyerni kívánt körzeten kívülről kapta – egyes hírek szerint Hollywood igen bőkezű volt vele. Trump arra is figyelmeztette a körzet választóit, hogy Ossoff, várhatóan a megugró szociális kiadások fedezeteként, komoly adóemeléseket hajthat végre, valamint, hogy elhanyagolja majd a biztonságpolitikát.

Eközben Handel megmutatta, hogy ízig-vérig atlantai és ellenfelét úgy tüntette fel, mint akit külső erők vásároltak meg és próbáltak rákényszeríteni az atlantaiakra.

Mint fentebb már említettem, ez volt a negyedik időközi választás, amelyet a demokraták elbuktak Trump megválasztása óta.

Kik a felelősek a demokraták vereségéért?

Vélhetően az oroszok.

Az eddigi amerikai Oroszország-hisztéria alapján hamarosan beléphet a képbe ez a szál is. Ezt az elméletet fogja támogatni a kampányköltések összehasonlítása is: a zerohedge szerint a demokrata jelölt több, mint hétszer annyi pénzt költött a kampányban, mint republikánus ellenfele, mégsem tudott nyerni.

Az amerikai Politico egy héttel a választások előtt meg is ágyazott ennek a kontextusnak: "Meg fogják hekkelni a georgiai időközit? A tagállam választási rendszere sebezhető a szakértők szerint és az állam figyelmen kívül hagyta a probléma megoldására irányuló erőfeszítéseket" – írta címében és a leadben a politikai lap.

A lap egy olyan történettel kezdi terjedelmes cikkét, amely szerint Logan Lamb egy kiberbiztonsági-szakértő felkalandozott annak a cégnek a honlapjára, amely a szavazógépeket állítja elő. (Georgiában nem papír alapú szavazás van, hanem egy gépen kell megnyomni egy, a megfelelő jelölt melletti gombot). A szakértő olyan fájlokra bukkant az oldalon, amely – állítása szerint – alkalmas lett volna a szavazás manipulálására. Egy alapítvány be is perelte Georgia államot, hogy a szavazáson ne használjanak szavazógépeket, végül erre mégis sor került.

A színpadot megácsolták, kész a narratíva. Hamarosan újabb sivalkodás indulhat.

 

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Trump már gratulált is Boris Johnsonnak

Trump már gratulált is Boris Johnsonnak

Donald Trump amerikai elnök kedden gratulált Boris Johnsonnak, akit megválasztottak a brit Konzervatív Párt vezetőjévé a távozó Theresa May utódjaként. Johnson szerdán átveszi Maytől a kormányfői tisztséget is.

Emberiesség elleni bűncselekménnyel is gyanúsítják Hasszán F.-et

A hír a Fővárosi Főügyészség keddi közleményében olvasható.

A gabonalobbi univerzális erkölcse

A gabonalobbi univerzális erkölcse

A gabonalobbi „univerzális erkölcse“ egy magát végleges igazságnak hazudó egyszerű önkényes akarat, politikai mozgalom, semmi több.

Ő lesz Nagy-Britannia új miniszterelnöke

Ő lesz Nagy-Britannia új miniszterelnöke

A vasárnap lezárult, párttagság körében lebonyolított voksolás eredménye szerint Boris Jonhson lett a brit Konzervatív Párt vezetője és Nagy-Britannia soron következő miniszterelnöke.

Sheridan: „Orbán és a fasizmus két nagyon távoli dolog”

Sheridan: „Orbán és a fasizmus két nagyon távoli dolog”

Greg Sheridan, Ausztrália egyik legnagyobb tekintéllyel rendelkező veterán újságírója szerint Orbán Viktornak semmi köze a fasizmushoz, hiába próbálják a liberálisok ezzel megbélyegezni.

Piócaként szipolyozza ki Brüsszel a briteket a Brexit miatt

Piócaként szipolyozza ki Brüsszel a briteket a Brexit miatt

Noha Nagy-Britannia amellett szavazott, hogy kilép az Európai Unióból, mégis 20 százalékkal több pénz vándorolt a britek zsebéből az EU költségvetésébe.

Ismét teltház-közeli nézőszám várható a Fradi BL-selejtezőjén

Több mint 18 ezer jegy talált már gazdára a Ferencváros szerdai Valletta FC elleni BL-selejtezős párharcának odavágójára.

Elődöntős a férfi vízilabda-válogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott 10-9-re legyőzte Ausztrália csapatát, így bejutott az elődöntőbe a kvangdzsui olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére